Αντιδράσεις από το Κογκρέσο για την άρνηση της Άγκυρας σε ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας

Αντιδράσεις από το Κογκρέσο για την άρνηση της Άγκυρας σε ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας

Η άρνηση της Τουρκίας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με Σουηδία-Φινλανδία θορύβησε το Καπιτώλιο την Τετάρτη. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, ο  Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ άσκησε έντονη κριτική, λέγοντας ότι η κίνηση πρόσθεσε ευρύτερες ανησυχίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου των ΗΠΑ μετά την αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων και την άρνησή της να συμμετάσχει σε ορισμένες ευρύτερες δυτικές κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Μενέντεζ σημείωσε ότι αυτός ο τουρκικός χειρισμός έρχεται καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να αγοράσει δεκάδες νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16, μια πώληση που θα απαιτούσε την έγκριση από την  κυβέρνηση Μπάιντεν και το Κογκρέσο.

«Ελπίζω ότι η διοίκηση τα παρατηρεί αυτά καθώς εξετάζει τα F-16», είπε με νόημα ο Μενέντεζ. «Θα έπρεπε να πείτε στον Ερντογάν ότι πρέπει να ενεργήσει με διαφορετικό τρόπο εάν θέλει να εξεταστεί ο,τιδήποτε».

Ο γερουσιαστής Τόμ Τίλις, ένας συμπρόεδρος της ομάδας παρατηρητών του ΝΑΤΟ της Γερουσίας, είπε: «Νομίζω ότι τελικά επιλύεται». Σημείωσε ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «πολλούς μοχλούς» για να  εξαναγκάσουν την Τουρκία να συνεργαστεί, «δεν θέλω να την κλιμακώσω σε αυτό το σημείο».