Ανθεκτικές στην πανδημία οι εισηγμένες των τροφίμων
Liberal Markets - «Το βαρόμετρο του ΧΑ»

Ανθεκτικές στην πανδημία οι εισηγμένες των τροφίμων

Η επιδημιολογική κρίση φαίνεται να υποχωρεί, οι καμπύλες των κρουσμάτων επιπεδώνονται, αν και στο νότιο ημισφαίριο συνεχίζουν να ανεβαίνουν, και σταδιακά η οικονομική ζωή ξαναπαίρνει τον δρόμο της. Οι χώρες ανοίγουν τις οικονομίες τους, αλλά παραμένει ακόμα το μεγάλο ερώτημα του τουρισμού, που αφορά ιδιαιτέρως και τη χώρα μας, μέσω του οποίου η μεταδοτικότητα του ιού αυξάνεται. Όπως λένε όλοι οι ειδικοί, θα πρέπει να αναμένουμε και δεύτερο κύμα το φθινόπωρο, υπό την αίρεση ότι τώρα η γνώση είναι μεγαλύτερη, τα ιατρικά συστήματα σαφώς πιο προετοιμασμένα, αλλά και ο απλός πολίτης είναι καλύτερα ενημερωμένος.

Η είδηση της εβδομάδας για τις οικονομίες και την επόμενη μέρα στην Ευρώπη είναι σε ποιο βαθμό μπορεί να πάρει σάρκα και οστά η πρόταση Μέρκελ - Μακρόν με το Ταμείο Ανάκαμψης και τι ποσά θα μπορούσε να προσφέρει και στην ελληνική οικονομία, που σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει λαμβάνειν περί τα 32 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δανεισμό. Τα συνολικά κεφάλαια του Ταμείου θα ανέλθουν στα 750 δισ.€ (εκ των οποίων 500 δισ.€ για επιδοτήσεις και 250 δισ.€ με δάνεια) και θα είναι μια συμβιβαστική πρόταση που θα περιλαμβάνει ένα μείγμα επιδοτήσεων, δανείων και εγγυήσεων σαν βάση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν.

Το σχέδιο θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο της αντίδρασης της Ε.Ε. στον καταστροφικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού.

Με τα χρήματα αυτά θα χρηματοδοτηθούν κυρίως επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, ενώ ορισμένα κεφάλαια θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση των υποδομών του κλάδου υγείας αλλά και στις πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα ξένα δημοσιεύματα, η Ελλάδα θα μπορούσε να αντλήσει κεφάλαια ύψους 22,5 δισ.€ με τη μορφή επιχορηγήσεων που αντιστοιχούν στο 12,5% του ΑΕΠ.

Κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης το μεγάλο ερώτημα που ήθελε απάντηση ήταν ποιοι κλάδοι και ποιες εισηγμένες θα μπορούσαν να ανταποκριθούν καλύτερα, όταν ήταν ορατό σε όλους ότι οι επιπτώσεις θα ήταν ιδιαίτερα αρνητικές για την πλειονότητα των εταιρειών. Μια τέτοια αποτίμηση ανθεκτικότητας θα επιχειρήσουμε εδώ, θέτοντας στο μικροσκόπιο τέσσερις μικρομεσαίες εισηγμένες από τον κλάδο των τροφίμων.

KΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία με τέσσερις υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής στη Σούρπη, στο Κερατσίνι, στη Θήβα και το Toshevo, κατέχοντας την 1η θέση στην ελληνική αλευροβιομηχανία σε αλέσεις, πωλήσεις και τεχνολογία. Διαθέτει το καλύτερο και μεγαλύτερο δίκτυο διανομής πανελλαδικά με έναν μεγάλο στόλο ιδιόκτητων φορτηγών και σιλοφόρων, καθώς και πλήθος συνεργατών μεταφορέων που εξυπηρετούν τους πελάτες από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη και απασχολεί 315 εργαζόμενους.

Οι πωλήσεις για τη χρήση του 2019 στον Ομιλο ανήλθαν στα 107,73 εκατ.€ από 98,73 εκατ.€ το 2018, αυξημένες κατά 9,12%. Αντίστοιχα, στην εταιρεία οι πωλήσεις ανήλθαν στα 100,58 εκατ.€ από 91,89 εκατ.€ την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση 9,47%. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) για το 2019 ανήλθαν στον Oμιλο στα 10,15 εκατ.€, αυξημένα κατά 9,14% από 9,30 εκατ.€ το 2018. Τα καθαρά κέρδη περιόδου στον Oμιλο για το 2019 ανήλθαν στα 3,02 εκατ.€ από 0,45 εκατ.€ το 2018. Τέλος, ο συνολικός καθαρός δανεισμός του Ομίλου την 31η Δεκεμβρίου 2019 ανήλθε σε 38,83 εκατ.€ έναντι 38,06 εκατ.€ την 31η Δεκεμβρίου 2018, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,02%. Eχοντας καταγράψει χαμηλό στις 16 Μαρτίου στα 2,56€ έχει απώλειες από την αρχή του χρόνου 14,88%, με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 49 εκατ.€.

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ

H εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα των αλεύρων και συγκεκριμένα παράγει και διαθέτει στην αγορά άλευρα και υποπροϊόντα αλευροποιίας. Η έδρα της εταιρείας είναι στη ΒΙΠΕ Πατρών όπου βρίσκεται η παραγωγική της μονάδα και οι κεντρικές της αποθήκες. Διαθέτει υποκαταστήματα στον Ασπρόπυργο Αττικής, στην Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη, τα οποία λειτουργούn ως κέντρα διανομής. Κατά την παρελθούσα χρήση του 2019, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε στα 33,41 εκατ.€ αυξημένος κατά 0,38% σε σχέση με την αντίστοιχη χρήση του 2018. Τα καθαρά προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 1,8 εκατ.€ έναντι των 726,9 χιλ.€ της προηγούμενης χρήσης, ενώ τα μετά φόρων κέρδη εκτινάχθηκαν στα 1,365 εκατ.€ έναντι των 643,9 χιλ.€ του 2018. Το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού μειώθηκε αισθητά από τα 15,06 εκατ.€ του 2018, στα 10,95 εκατ.€. Τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης διαμορφώθηκαν στα 20,2 εκατ.€.

Η διοίκηση της εισηγμένης προτίθεται να προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος 0,053€ ανά μετοχή, αυξημένο έναντι του αντίστοιχου περσινού (0,043 €). Η μετοχή καταγράφει κέρδη από την αρχή του χρόνου +15,88%, έχοντας καταγράψει χαμηλό στις 27 Μαρτίου στο 1,56€ και η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της είναι 13,2 εκατ.€.

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ

Τα βελτιωμένα μεγέθη της βιομηχανίας γάλακτος Εβροφάρμα και οι σημαντικές λειτουργικές ταμειακές ροές επιτρέπουν την πραγματοποίηση επενδύσεων και τη σταδιακή απομόχλευση. Οι προσεγμένες επενδύσεις των τελευταίων ετών και η καλή πορεία των σχέσεων με τις αλυσίδες λιανικής, έχει οδηγήσει σε αυξημένα λειτουργικά αποτελέσματα και βελτιωμένο EBITDA σε επίπεδο eταιρείας και Ομίλου. Για την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2019, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και ανήλθε σε 17,466 εκατ.€ ,αυξημένος κατά 13,7% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018.

Tα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου βελτιώθηκαν και ανήλθαν στα 2,19 εκατ.€ έναντι 1,98 εκατ.€ του αντίστοιχου εξαμήνου της προηγούμενης χρήσης. Συνολικά, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και τόκων αυξήθηκαν σημαντικά και ανήλθαν για τον Oμιλο και την εταιρεία σε 1,524 εκατ.€ και 999χιλ.€, έναντι 1,375 εκατ.€ και 684 χιλ.€, της αντίστοιχης περιόδου. Μεταγενέστερα της ημερομηνίας αναφοράς, τον Σεπτέμβριο του 2019 υπεγράφη από κοινού με την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank σύμβαση για έκδοση νέου κοινού κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 15 εκατ. ευρώ με διάρκεια 8 ετών. Η μετοχή έχει απώλειες 20% από την αρχή της χρονιάς και τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 12,5 εκατ.€.

PAPERPACK

H εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο της συσκευασίας και υλοποίησε σημαντικές επενδύσεις, δίνοντας έμφαση στην παραγωγή συσκευασιών που απευθύνονται κυρίως στα τρόφιμα, αλλά και στη φαρμακοβιομηχανία, κλάδοι που θα πληγούν πολύ λιγότερο από την πανδημική κρίση. Η Paperpack κατάφερε κατά τα τελευταία χρόνια να ανεβάσει κατακόρυφα τις επιδόσεις της, ικανοποιώντας παράλληλα με ισχυρές χρηματικές διανομές τους μετόχους της. Για το 2019 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 10,9% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση και ανήλθε στα 18,44 εκατ.€. Τα EBITDA της διαμορφώθηκαν σε 4,3 εκατ.€, έναντι 2,25 εκατ.€ του 2018, ενώ τα κέρδη μετά φόρων εκτοξεύτηκαν στα 1,929 εκατ.€ από 761 χιλ.€ της χρήσης του 2018. Εξαιρετικές και οι λειτουργικές ταμειακές ροές στα 3,817 εκατ.€ έναντι των 1,370 εκατ.€.

Το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει στην ετήσια έκθεσή του προς την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων την καταβολή μερίσματος ποσού 0,50€ ανά μετοχή (υπερτριπλάσιο έναντι του αντίστοιχου περσινού, που είχε διαμορφωθεί στο 0,15€ ανά μετοχή), δίνοντας μια μικτή μερισματική απόδοση της τάξης του 9% με τις τρέχουσες τιμές. Από την αρχή της χρονιάς ο τίτλος καταγράφει κέρδη της τάξεως του 6,64%. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται στα 21,9 εκατ.€.

ΕΥΑΘ:ΙΣΧΥΡΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

Με δημοσιευμένα πλέον τα αποτελέσματα του 2019, η εταιρεία επιβεβαιώνει την ισχυρή ταμειακή της βάση και την πολύ καλή χρηματοοικονομική διάρθρωσή της. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στα 72,6 εκατ. €, μειωμένος οριακά κατά 0,47% έναντι της χρήσης του 2018, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 1,75% και ανήλθαν στα 25,92 εκατ. €.

Το ταμειακά του διαθέσιμα παρουσιάστηκαν ενισχυμένα στα 75,8 εκατ. €, αυξημένα κατά 5,88% έναντι της προηγούμενης χρήσης, τα δε καθαρά μετά φόρων κέρδη ανήλθαν στο ποσόν των 14,65 εκατ. €, εμφανίζοντας αύξηση κατά 4,75%.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία, τα οικονομικά αποτελέσματα αποτυπώνουν το ενισχυμένο κοινωνικό προφίλ της EΥΑΘ, με την εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής, η οποία επέφερε μειώσεις στα τιμολόγια, το αυξημένο ενεργειακό κόστος λόγω αύξησης της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα από 13 € σε 25 € και λόγω μείωσης της έκπτωσης συνεπούς πελάτη από πλευράς παρόχων, τη μείωση της πρόβλεψης επισφαλειών βάσει του ΔΠΧΑ 9, καθώς και την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Με τραπεζικό δανεισμό που δεν ξεπερνά το 1 εκατ. € και με απαιτήσεις 63 εκατ. €, το ταμείο της αντιστοιχεί περίπου στο 50% της σημερινής αποτίμησης, ενώ τα ίδια κεφάλαιά της ανέρχονται στα 183,2 εκατ. € με p/bv κάτω από τη μονάδα.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας θα προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος 0,268 € ανά μετοχή, έναντι 0,126 € (υπερδιπλάσια αύξηση), που είχε διανεμηθεί στην περσινή οικονομική χρήση, με μερισματική απόδοση 6,3% με την τρέχουσα αποτίμηση. Επιπλέον, το ποσό αυτό θα φορολογηθεί φέτος με 5% έναντι 10% πέρυσι. Η εταιρεία «τρέχει» ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 178 εκατ. € για τα επόμενα χρόνια, βασικός στόχος του οποίου είναι τα έργα ύδρευσης. Στο πλαίσιο αυτό, τους επόμενους μήνες αναμένεται να υπογραφεί -αν δεν υπάρξουν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας- η σύμβαση για την επέκταση του διυλιστηρίου επεξεργασίας νερού από τον Αλιάκμονα, ενός έργου προϋπολογισμού 27,9 εκατ. ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ) με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 4-5 χρόνια από σήμερα, επιτρέποντας, μεταξύ άλλων, την υδροδότηση και νέων περιοχών του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης από την ΕΥΑΘ Α.Ε. 

EXAE

H αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα του α' τριμήνου του 2020 οδήγησε τα συνολικά έσοδα του ομίλου σε αύξηση κατά 31,8% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019. Διαμορφώθηκαν στα 7,8 εκατ. € έναντι 5,9 εκατ. €, με τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών (ΜΗΑΣ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών στα 84,8 εκατ. €, αυξημένη κατά +84,5% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2019 (46 εκατ. €). Τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του α' τριμήνου 2020 ανήλθαν στα 3,05 εκατ. €, αυξημένα κατά 75,7% σε σχέση με το 1,7 εκατ. € του α' τριμήνου του 2019, ενώ το σύνολο του κόστους λειτουργικών εργασιών και δαπανών με παρεπόμενες υπηρεσίες για το α' τρίμηνο του 2020 ανήλθε στα 4,4 εκατ. € έναντι 3,8 εκατ. € το α' τρίμηνο του 2019, αυξημένο κατά 15,4%. Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του Ομίλου μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στο 1,6 εκατ. € έναντι 0,6 εκατ. € το α' τρίμηνο του 2019, παρουσιάζοντας αύξηση 169%, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 0,03 € και 0,013 € αντίστοιχα. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε το α' τρίμηνο του 2020 μειωμένος κατά 22,6% συγκριτικά με το τέλος της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Αντίθετα, η μέση κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς αυξήθηκε κατά 12,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη μέση κεφαλαιοποίηση του α' τριμήνου του 2019 (54,9 δισ. €., έναντι 48,6 δισ. €). Τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 213 εκατ. €.

REVOIL

Σημαντική άνοδο των κερδών της εμφάνισε η εταιρεία στα αποτελέσματα της χρήσης του 2019. Συγκεκριμένα κατέγραψε κέρδη μετά φόρων στα 3 εκατ. €, ενισχυμένα κατά 103% σε σχέση με την αντίστοιχη χρήση του 2018, αύξηση που οφείλεται κυρίως στην προώθηση προϊόντων με υψηλότερα περιθώρια, στη βελτίωση του μικτού κέρδους λόγω των εμπορικών συμφωνιών που πέτυχε η εταιρεία με τους προμηθευτές της και δευτερευόντως την άνοδο των τιμών των αποθεμάτων κατά τη διάρκεια του έτους. Οι πωλήσεις της παρουσίασαν μικρή πτώση και ανήλθαν στα 700,29 εκατ. € από 719,63 εκατ. € του 2018, ενώ παράλληλα, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου στόχου της για σταδιακή μείωση του τραπεζικού της δανεισμού, η εταιρεία το 2019 μείωσε τα τραπεζικά της δάνεια κατά 4,2 εκατ. €. Στα πλαίσια των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του Covid-19, o κλάδος της Εμπορίας Πετρελαιοειδών έχει επηρεασθεί με σημαντική μείωση της ζήτησης σε καύσιμα κίνησης, που όμως αντισταθμίζεται από την εκτόξευση των πωλήσεων του πετρελαίου θέρμανσης λόγω των πολύ χαμηλών τιμών που διαμορφώθηκαν. Εντός του 2020 η εταιρεία θα εξετάσει τις δυνατότητες για τη δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου (500 kw) σε ιδιόκτητη έκταση που κατέχει στην περιοχή της Λάρισας, όπως και περαιτέρω επενδύσεις στην ανάπτυξη τέτοιων πάρκων. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται στα 15,2 εκατ. €.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ

Εξαιρετικές επιδόσεις επιφύλασσε η χρήση του 2019 για την εισηγμένη. Σύμφωνα με τη διοίκηση, και οι προοπτικές για το 2020 θα είναι θετικές. Τα εργοστάσια του ομίλου συνέχισαν αδιάλειπτα τη λειτουργία τους μέχρι σήμερα, με εξαίρεση αυτό του Γκαζιαντέπ στην Τουρκία, που παραμένει κλειστό από τις αρχές Απριλίου. Η ζήτηση για τα προϊόντα είναι ικανοποιητική, καθότι απευθύνονται σε τομείς που δεν έχουν υποστεί κάμψη λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις και τα κέρδη του ομίλου μέχρι στιγμής να είναι αυξημένα σε σχέση με την ίδια περίοδο της περσινής χρονιάς. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 0,3% έναντι της προηγούμενης χρήσης και διαμορφώθηκε στα 288,8 εκατ. €, ενώ και τα EBITDA ανέβηκαν από τα 47,6 εκατ. € στα 55,75 εκατ. €, αυξημένα κατά 17,1%. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν στα +31,9 εκατ. € και στις 31/12/2019 το θετικό καθαρό ταμείο (net cash) ανέβηκε στα 62,5 εκατ. €, παρά την υλοποίηση επενδύσεων και τη διανομή μερίσματος στους μετόχους. Τέλος, τα καθαρά μετά φόρων κέρδη ενισχύθηκαν κατά 33,7% και ανήλθαν στα 35,3 εκατ. €. Τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 336,7 εκατ. €.