Αντετοκούνμπο και Bossa Nova μένοντας σπίτι
Διαδικτυακή προβολή

Αντετοκούνμπο και Bossa Nova μένοντας σπίτι

Κλεισμένοι μέσα, δεν συνειδητοποιούμε, λόγω του δυστοπικού κλίματος, ότι έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό η μετάδοση πολιτιστικών εκδηλώσεων από το διαδίκτυο. Και μπορεί πολλές παραστάσεις και συναυλίες να μην έχουν μαγνητοσκοπηθεί προς αναπαραγωγή από το ίντερνετ, φαίνεται όμως πως εφεξής θα ληφθούν μέτρα και γι’ αυτό. Μια ανάσα πριν βγούμε έξω (αλλά με προσοχή) το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μέσω φορέων του και το Ιδρυμα Ωνάση μας προτείνουν πολύ ενδιαφέροντα θεάματα, από σήμερα, Πρωτομαγιά (που σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστη!)

Το Εθνικό Θέατρο, πιστό στο εβδομαδιαίο του ραντεβού με τους δεκάδες χιλιάδες θεατών που συντονίζονται με την «ψηφιακή» του σκηνή από διαφορετικές χώρες ανά τον κόσμο, συνεχίζει τις διαδικτυακές προβολές σημαντικών έργων από το παγκόσμιο και ελληνικό ρεπερτόριο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Μένουμε σπίτι» με τον Πολιτισμό.

Σήμερα από τις 12 το μεσημέρι έως την ίδια ώρα του Σαββάτου 2 Μαΐου, θα γίνει η δεύτερη προβολή με το έργο «Ο Πρίγκιπας και ο φτωχός» της Τζέμα Κένεντι, βασισμένο στο έργο του Μαρκ Τουαίην, σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου. Ένα κλασικό έργο στην πιο γλαφυρή, τολμηρή, επίκαιρη, αλλά και ξεκαρδιστική εκδοχή του παρασύρει όλη την οικογένεια σε μια συναρπαστική περιπέτεια του Μαρκ Τουαίην.

Αύριο Σάββατο, από τις 13:00 το μεσημέρι έως την ίδια ώρα της Κυριακής 3 Μαϊου, μην χάσετε τη Βοssa Nova του Κωνσταντίνου Ρήγου. Στη Βραζιλία στα τέλη της δεκαετίας του 50, ένα νέο μουσικό κύμα γεννιέται καθώς η «λαϊκή» σάμπα δίνει τη θέση της στη Bossa Nova - στο νέο κύμα - στη μουσική των εύπορων παραλιακών προαστίων. Οι Βραζιλιάνοι αστοί χορεύουν και η λατινοαμερικάνικη μουσική σκηνή απογειώνεται. Το έργο παρουσιάστηκε το 2008 στο Θέατρο Rex Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου.

Αλλά και μεθαύριο Κυριακή, από τις 14:00 το μεσημέρι και έως την ίδια ώρα της Δευτέρας 4 Μαϊου θα προβάλλεται ο «Φορτουνάτος» του Μάρκου Αντώνιου Φόσκολου, μια ξεκαρδιστική κωμωδία του κρητικού θεάτρου που αφορά στους μηχανισμούς που στήνει η Τύχη και κινεί με εύθυμη διάθεση τα νήματα της ανθρώπινης ζωής. Το έργο παρουσιάστηκε το 2009 στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα.  

Οι παραπάνω παραστάσεις θα προβληθούν στο www.n-t.gr και στο www.culture.gr.

Κανάλι Ιδρύματος Ωνάση

Πρωτομαγιά σήμερα και κάνουμε ένα πνευματικό road trip με οδηγό τον Δάντη, καθώς η Θεία Κωμωδία του κάνει live premiere στις 21:00. Η παράσταση της Αργυρώς Χιώτη και των Vasistas, περιγράφει ένα ταξίδι προς το φως, που αρχίζει τον Απρίλιο του 1300. 720 χρόνια μετά, έρχεται στις οθόνες μας. Την Κυριακή 3 Μαΐου, στις 21:00, το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση μετατρέπεται, σε τόπο συνάντησης των έξι φίλων που πρωταγωνιστούν στα Κύματα της Βιρτζίνια Γουλφ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, με τους χιλιάδες συνδρομητές του καναλιού σε έναν ζωντανό, διαδραστικό ψηφιακό ρόλο.

Έως τις 6 Μαΐου μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις διαπολιτισμικές Τρωάδες του Ευριπίδη από το Αρχαίο Θέατρο των Δελφών, με τη μοναδική ματιά του Θεόδωρου Τερζόπουλου.

Από την Παρασκευή 1η Μαΐου προστίθεται η συναρπαστική και συγκινητική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης το 2017, με τους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο σε μια αξέχαστη βραδιά, σε συντονισμό της Διευθύντριας Πολιτισμού του Ιδρύματος, Αφροδίτης Παναγιωτάκου.

Αργυρώ Χιώτη, Vasistas, ΘΕΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ του Δάντη

Live premiere: Σήμερα Πρωτομαγιά στις 21:00
Με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους
Διάρκεια παράστασης: 83 λεπτά

Ένα πνευματικό road trip. Μια υπαρξιακή φαντασμαγορία. Τρεις οριακοί σταθμοί: Κόλαση, Καθαρτήριο, Παράδεισος. Για πρώτη φορά, Έλληνες δημιουργοί καταπιάνονται με το κορυφαίο έργο της μεσαιωνικής Ευρώπης, τη Θεία Κωμωδία του Δάντη. Η Αργυρώ Χιώτη και η ομάδα Vasistas, παρουσίασαν τον Απρίλιο του 2017 στην Κεντρική Σκηνή, αυτή τη μνημειώδη «οραματική αυτοβιογραφία» του Δάντη, το φανταστικό ταξίδι του στο βασίλειο των νεκρών.

Από τον ανεξάντλητο όγκο της τριλογίας του Δάντη, η ομάδα δημιούργησε μια εξαιρετικά συμπυκνωμένη εκδοχή της, επιλέγοντας αποσπάσματα που μεταφέρουν το βαθιά προσωπικό χαρακτήρα του κειμένου και τη δύσβατη πορεία ενός ανθρώπου, από τα σκοτεινά βιώματα της καθημερινότητας στις επίπονες στιγμές της κρίσης, ως φωτεινές διαφυγές της ζωής, από την κατάδυση στον κόσμο των σκιών μέχρι την έξοδο στο φως.

Δημήτρης Καραντζάς, ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ της Βιρτζίνια Γουλφ

Live premiere: την ερχόμενη Κυριακή στις 21:00
Με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους
Διάρκεια παράστασης: 105 λεπτά

Ορμή, λαχτάρα, απελευθέρωση. Ανήσυχο θέατρο και για εφήβους. Ο Δημήτρης Καραντζάς συναντά τη Βιρτζίνια Γουλφ σε ένα έργο που αποτελεί ύμνο στη φιλία. Τα Κύματα αφηγούνται την ιστορία μιας παρέας φίλων, από την πρώτη μέρα του σχολείου έως τη δύση της ζωής τους. Έξι φίλοι που μεγαλώνουν με διαφορετικά όνειρα, διαφορετικούς στόχους, ερωτεύονται, απογοητεύονται, ξαναπροσπαθούν, βιώνουν την απώλεια, ματώνουν και θριαμβεύουν άδοξα και ένδοξα. Άλλοτε ακολουθώντας την «άμπωτη» και άλλοτε την «παλίρροια» του λόγου, το κείμενο μιλά για τη φιλία, τον έρωτα, τη διαφορετικότητα, τη ζωή που περνάει, την απώλεια, την αγωνία της ύπαρξης και της συνύπαρξης· ανησυχίες που όλες ξυπνούν με ορμή στην εφηβεία. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο σκηνοθέτης πριν από την πρεμιέρα της παράστασης, τον Νοέμβριο του 2015: «Η παράσταση, εστιάζοντας στον ρυθμό, στη μουσικότητα του λόγου και στη δραματουργία του ήχου, προσπαθεί από σπαράγματα να συνθέσει ένα τραγούδι, μια οικουμενική φωνή μέσα από την οποία ανά τους αιώνες οι άνθρωποι –περαστικοί– προσπαθούν να αντιληφθούν το μυστήριο της ζωής.»

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ

Με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους
Διάρκεια συζήτησης: 60 λεπτά

O Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο εμφανίστηκαν τον Ιούνιο του 2017 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης και συνομίλησαν με τη Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, σε μια βραδιά που συζητήθηκε όσο λίγες. Μίλησαν λιγότερο για μπάσκετ και περισσότερο για την αξία της διαδρομής, για το τι σημαίνει «Έλληνας» και για όλα όσα χρειάζονται για να φτάσεις ψηλά. Η δύσκολη αφετηρία, τα εμπόδια και η αξία τους, οι ευκαιρίες και η διεκδίκησή τους αποτέλεσαν τη βάση μιας αξέχαστης συζήτησης και μιας συνεργασίας με συμβολική αξία που ανακοινώθηκε εκείνο το βράδυ.

Ελληνικό Φεστιβάλ

Το Insenso/Όπερα θα προβληθεί αύριο Σάββατο στο διαδικτυακό κανάλι στο YouTube: Greek Festival και θα παραμείνει διαθέσιμο για 24 ώρες.

Μετά την ενθουσιώδη υποδοχή της διαδικτυακής πρεμιέρας της Αντιγόνης του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή (Φεστιβάλ Επιδαύρου 2006 και 2007), που παρακολούθησαν από το σπίτι τους περισσότερα από 36.000 άτομα, το κοινό θα έχει τώρα την ευκαιρία να παρακολουθήσει άλλη μια παραγωγή που άφησε έντονα το στίγμα της στην ιστορία του Φεστιβάλ. Πρόκειται για το Insenso / Όπερα του Δημήτρη Δημητριάδη, που σκηνοθέτησε ο Μιχαήλ Μαρμαρινός για το Φεστιβάλ Αθηνών 2012. Λόγω της μεγάλης επιτυχίας, επαναλήφθηκε το καλοκαίρι του 2013. Ξεχωριστή μνεία οφείλεται στον σκηνοθέτη και παραγωγό Γιάννη Β. Λαπατά για την κινηματογραφική απόδοση της παράστασης, που μας ταξιδεύει μοναδικά στη μυστηριακή ατμόσφαιρα του ζωντανού γεγονότος. 

Το απρόσμενο σκηνικό τοπίο όπου διαδραματιζόταν το Insenso έμεινε χαραγμένο στη μνήμη όλων όσοι το παρακολούθησαν: μια λίμνη πίσω από το βιομηχανικό κτήριο της Πειραιώς 260, που κανείς δεν μπορούσε να υποψιαστεί ότι υπάρχει˙ ένα απόκοσμο, αχανές, έρημο σύμπαν, κατοικημένο από τη μνήμη της ηρωίδας του έργου, Κόμισσας Λίβιας Σερπιέρι, «μοιρασμένης» σε είκοσι γυναικεία σώματα. Όσες και οι ερμηνεύτριες, που μας καλούσαν, χωρισμένους σε ομάδες γυναικών και ομάδες αντρών θεατών, να πάρουμε θέση ανάμεσά τους, να παρασυρθούμε από το ρεύμα της αφήγησης –όπως παρασύρθηκε η ηρωίδα από το ρεύμα της Ιστορίας–, πριν προχωρήσουμε μαζί στον Χώρο Δ της Πειραιώς 260, που παρέπεμπε υποβλητικά στο εσωτερικό τοπίο του πύργου της, στο Αλντίνο.

Μια άρια-ποταμός πάνω στην ασίγαστη μνήμη ενός ερωτικού πάθους. Ένα σκηνικό ποίημα μοναδικής ομορφιάς για την ανελέητη μάχη ανάμεσα στον έρωτα και το καθήκον, την κοινωνική τάξη και την πατρίδα. Κυρίως, όμως, ανάμεσα στην ανθρώπινη ύπαρξη και τον χρόνο.

Γυναίκες: Sandra Garuglieri, Νάντια Μουρούζη, Μαρία Ναυπλιώτου, Ηλέκτρα Νικολούζου, Θεοδώρα Τζήμου, Τζένη Δριβάλα και Ιωάννα Ασημακοπούλου, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μαριλού Βόμβολου, Βιργινία Κατσούνα, Κατερίνα Κυβετού, Ρεγγίνα Μανδηλάρη, Δάφνη Μανούσου, Εύη Μπλέσιου, Ελένη Πετάση, Όλγα Σπυράκη, Μαρία Σταύρακα, Δώρα Στυλιανέση, Σοφία Φίλωνος, Αναστασία Χατζάρα.

Από το Μέγαρο Μουσικής

Η διαδικτυακή αυλαία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ανοίγει τον Μάιο με δύο αναμεταδόσεις που απευθύνονται στο νεανικό αλλά και στο ενήλικο κοινό, την όπερα «Η γυναίκα δίχως σκιά» του Ρίχαρντ Στράους και τον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ, ο οποίος προβλήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία τη Μεγάλη Τετάρτη και επαναλαμβάνεται κατόπιν απαίτησης του κοινού. Και οι δύο παραστάσεις αναμεταδίδονται το αύριο Σάββατο στις 9:30 μ.μ. και στις 6:30 μ.μ. αντίστοιχα στο πλαίσιο του κύκλου «Μένουμε σπίτι–Βλέπουμε Μέγαρο».

Απολαύστε τη «Γυναίκα δίχως σκιά» και δείτε το πρόγραμμα με τη σύνοψη και τους συντελεστές της παράστασης στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.megaron.gr/default.asp?pid=422&la=1

(διάρκεια: 187 λεπτά)

Για τον «Μαγικό Αυλό» πατήστε εδώ
(διάρκεια: 106 λεπτά)

Στο μεταξύ, συνεχίζονται στο facebook του Mεγάρου, κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη στις 9:00 μ.μ., οι αναμεταδόσεις συναυλιών από τις μεγαλύτερες συμφωνικές αίθουσες της Ευρώπης σε συνεργασία με τον ΕCHO (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής).