ΓΔ: 896,04 -14,17 (-1,56 %)

Τζίρος: 142,57 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2014η
Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021

ΓΔ: 896,04 -14,17 (-1,56 %)

Τζίρος: 142,57 εκατ. €   RT

Αντ. Γκουτέρες για Κυπριακό: Πρόθεσή μου να συγκαλέσω πενταμερή στις αρχές Μαρτίου

Αντ. Γκουτέρες για Κυπριακό: Πρόθεσή μου να συγκαλέσω πενταμερή στις αρχές Μαρτίου

Η εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό αναφέρεται ρητά σε διζωνική δικοινοτική λύση, όμως αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για τα μέρη να παρουσιάσουν τις θέσεις τους, υποστήριξε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Γ.Γ. απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού. Κληθείς από τουρκάλα δημοσιογράφο, να αναφέρει πότε θα καλέσει την συνάντηση 5+1 και αν θα επιμείνει σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ή αν είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες όπως αυτή του τουρκοκύπριου ηγέτη που μίλησε για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, ο Γκουτέρες ανάφερε και τα εξής: «Πρόθεσή μου είναι να συγκαλέσω στις αρχές Μαρτίου μία συνάντηση των 5+1, τα Ηνωμένα Έθνη με τις δύο κοινότητες της Κύπρου μαζί με τις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία. Η συνάντηση αποφασίσαμε να είναι άτυπη, χωρίς προϋποθέσεις, για να επιτρέψει στα μέρη…Υπάρχουν αυτές οι αλλαγές στη διοίκηση της βόρειας Κύπρου. Είναι σημαντικό να υπάρξει ευκαιρία όλοι να συζητήσουν ειλικρινώς μεταξύ τους πως βλέπουν το μέλλον και πως προχωρούμε». 

Ο Αντόνιο Γκουτέρες σημείωσε ότι έχει εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις.

«Η εντολή αυτή αναφέρεται ρητά σε διζωνική δικοινοτική λύση. Προφανώς αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για τη συνάντηση των διαπραγματευτών που συγκαλούμε, να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Είμαι πάντα έτοιμος να πάω στο ΣΑ και αν υπάρχει συμφωνία των μερών διευρύνοντας το πεδίο των διαπραγματεύσεων, θα ερμηνευθεί ως κοινή συμφωνία» εξήγησε.