Αντ. Φάουτσι: Η Οξφόρδη «προπορεύεται» στις έρευνες για το εμβόλιο

Αντ. Φάουτσι: Η Οξφόρδη «προπορεύεται» στις έρευνες για το εμβόλιο

Την εκτίμηση ότι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει κάνει την μεγαλύτερη πρόοδο στις έρευνες για την παρασκευή εμβολίου κατά του κορονοϊού εξέφρασε ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του BBC 4, ο Φάουτσι είπε "Οι δοκιμές στην Οξφόρδη δείχνουν θετικά αποτελέσματα ωστόσο ίσως χρειαστούμε περισσότερα από ένα εμβόλια". Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε και η Κέιτ Μπίνγκαμ επικεφαλής της Βρετανικής taskforce για τον κορονοϊό και το εμβόλιο, αναφέροντας ότι είναι πιθανό να είναι διαθέσιμο "στις αρχές του νέου έτους".

Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υπό τον γιατρό Σάρα Γκίλμπερτ συνεργάζεται για την παρασκευή του εμβολίου με την βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca.

Παράλληλα, ο Φάουτσι εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στις ΗΠΑ, κρούοντας το "καμπανάκι" του κινδύνου.

"Είμαστε η χώρα που χτυπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη τόσο σε επίπεδο κρουσμάτων, όσο και σε επίπεδο θανάτων. Το πρόβλημα είναι ότι προσπαθούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα έχοντας παράλληλα πολλά κρούσματα σε αρκετές πολιτείες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει άμεσα να θέσουμε υπό έλεγχο τον κορονοϊό, αλλιώς υπάρχει μεγάλο ρίσκο να ξεφύγει η κατάσταση".

Τέλος ο Φάουτσι επιχείρησε μια σύγκριση των "lockdown", λέγοντας ότι η Ευρώπη έκλεισε σε ποσοστό κοντά στο 100% την ώρα που στις ΗΠΑ, το αντίστοιχο ποσοστό μετά βίας ξεπέρασε το 50%.