Ανώτατο Δικαστήριο: Επιστρέψετε συντάξεις και εισφορά αλληλεγγύης

Ανώτατο Δικαστήριο: Επιστρέψετε συντάξεις και εισφορά αλληλεγγύης

Νέα μαύρη τρύπα στον κρατικό προϋπολογισμό αναμένεται να προκαλέσουν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς θα υποχρεώσουν την κυβέρνηση να επιστρέψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, αναφέρει το «Πρώτο Θέμα».

Οι σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που επιβάλλουν επιστροφές στους συνταξιούχους του Δημοσίου από τις αναδρομικές μειώσεις των συντάξεών τους, αλλά και από την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελούν πρόκληση για την κυβέρνηση, η οποία καλείται να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που θα δημιουργηθεί.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου έκρινε σχεδόν ομόφωνα αντισυνταγματική την περικοπή των συντάξεων που έγινε στους απόμαχους γιατρούς του ΕΣΥ αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012, σύμφωνα με τον νόμο 4093/2012 (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016), αλλά και τους προγενέστερους μνημονιακούς νόμους.

Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκαν ότι οι περικοπές των συντάξεων παραβιάζουν τις διατάξεις του Συντάγματος που κατοχυρώνουν την ισότητα, την αναλογικότητα και την αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου.

Επίσης, η Ολομέλεια υπογραμμίζει ότι οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επικαλέστηκε το υπουργείο Οικονομικών για να δικαιολογήσει τις περικοπές των συντάξεων, δηλαδή την επίτευξη των στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, «δεν αρκούν για να καταστήσουν συνταγματικά ανεκτές τις συγκεκριμένες περικοπές».

Οι ανώτατοι δικαστές αποφάνθηκαν πως οι επίμαχες περικοπές των συντάξεων των γιατρών είναι αντίθετες στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το οποίο προστατεύει την περιουσία των πολιτών, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται τόσο ο μισθός όσο και η σύνταξη.

«Οι περικοπές των συντάξεων παραβιάζουν τις διατάξεις του Συντάγματος που κατοχυρώνουν την ισότητα, την αναλογικότητα και την αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου», αποφάνθηκαν οι ανώτατοι δικαστές.

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται, επίσης, η δημοσίευση άλλης απόφασης της Ολομέλειας που έκρινε οριστικά αμετάκλητα ότι η εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων του δημόσιου τομέα είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η δημοσίευση των αποφάσεων της Ολομέλειας για τις περικοπές των συντάξεων των μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Τέλος, την Ολομέλεια του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου απασχόλησε και η αναδρομική επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων δικαστικών και των ένστολων όλων των σωμάτων.