Άνοιξε το «θησαυροφυλάκιο» - Ποιοι θα λάβουν τα 800 ευρώ

Άνοιξε το «θησαυροφυλάκιο» - Ποιοι θα λάβουν τα 800 ευρώ

Στα 5 δισ. ευρώ ή στο 2,7% του ΑΕΠ ανεβάζει τον λογαριασμό των δημοσιονομικών μέτρων η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τη νόσο του κορονοϊού που πλήττει την οικονομία, τις ελληνικές επιχειρήσεις και τον κλάδο των ελευθέρων επαγγελματιών.

Το πακέτο μέτρων θα εξειδικεύσει σήμερα το οικονομικό επιτελείο και ουσιαστικά μέσα σε λίγες μέρες η κυβέρνηση ανακοινώνει τρίτη δέσμη μέτρων καθώς σε καθημερινή βάση τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και ουδείς μπορεί αυτή τη στιγμή να εκτιμήσει το τέλος τους. Το γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ανοίξει το θησαυροφυλάκιο για να στηρίξει τις μικρές κι μεγάλες επιχειρήσεις έτσι ώστε να αποφύγουν το λουκέτο και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων. Το σίγουρο είναι αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών ότι μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση η κυβέρνηση θα ανακοινώσει και άλλα μέτρα με στόχο να στηριχθούν όλες οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που θα πληγούν από τις επιπτώσεις της νόσου.

Πέραν των 5 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό οι ενέσεις ρευστότητας διευρύνονται από τα ευρωπαϊκά ταμεία και το ΕΣΠΑ με το συνολικό πακέτο των παρεμβάσεων να φθάνει αυτή τη στιγμή τα 10 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη Βουλή επί της ουσίας είναι ανενεργός καθώς τα κονδύλια που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτή της κρίσης είναι πολλά και στη μάχη αυτή συνέβαλε και η καθοριστική απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 750 δισ. ευρώ και τα ελληνικά ομόλογα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον τουρισμό που η κυβέρνηση είχε επενδύσει πολλά για την εκτόξευση του ΑΕΠ σε επίπεδα πάνω του 2,8%. Πλέον το ποσοστό αυτό στο καλό σενάριο μηδενίζεται αλλά προέχει η στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο θα ανακοινώσει σήμερα στις 10.30:

- Ο έκτακτος μισθός των 800 ευρώ έως τα τέλη Απριλίου επεκτείνεται και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους. Το μέτρο αφορά 200.000 εργαζόμενους που απασχολούνται σε 100.000 επιχειρήσεις. Για τους ανωτέρω θα ανασταλούν και οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις

- Για τους επιπλέον 200.000 εργαζόμενους θα καλυφθούν πλήρως οι ασφαλιστικές εισφορές στον ονομαστικό μισθό. Συνολικά 700.000 εργαζόμενοι θα καλυφθούν για το διάστημα αυτό από το ελληνικό δημόσιο.  

- Στήριξη θα δοθεί και στις 100.000 επιχειρήσεις που έχουν πτώση του τζίρου που δραστηριοποιούνται στο χονδρικό εμπόριο χάνοντας μέρος της δραστηριότητάς τους που είναι η λιανική πώληση (π.χ. εταιρείες ηλεκτρολογικού εξοπλισμού).  

- Την ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας. Και για αυτούς θα ανασταλεί επίσης η υποχρέωση καταβολής εισφορών. Εκτός από τους 500.000 που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τρίτης την αποζημίωση θα λάβουν επιπλέον 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Μεταξύ των επαγγελματιών που θα επιδοτηθούν με τα 800 ευρώ αναμένεται να είναι δικηγόροι, οδηγοί ταξί, κουρείς, σερβιτόροι, εργαζόμενοι με μπλοκάκι και γενικότερα υπάλληλοι σε κέντρα αισθητικής, κέντρα διασκέδασης, εταιρείες παροχής υπηρεσιών και φυσικά σχεδόν όλοι οι απασχολούμενοι στον τουριστικό κλάδο.

- Το ποσό των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και χθες. Το μέτρο αφορά περίπου 41.000 εργαζόμενους

- Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται. Ωστόσο η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταθέσει το χρόνο καταβολής του δώρου Πάσχα για τον Ιούνιο. Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όσες επιχειρήσεις επιθυμούν μπορούν να καταβάλλουν το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επέλεξε να μεταθέσει το χρόνο πληρωμής για να στηρίζει εμμέσως την ρευστότητα των επιχειρήσεων καθώς υπολογίζεται ότι το δώρο Πάσχα ανέρχεται στο ποσό των 1-1,2 δισ. ευρώ. Ένας ακόμα λόγος είναι για να πέσει στην αφορά το ποσό των 12 δισ. ευρώ μετά την κρίση για να τονώσει το σύνολο της ελληνική οικονομίας.