Ανοίγουν ξανά τα ιατρεία - Προδιαγραφές ασφαλείας

Ανοίγουν ξανά τα ιατρεία - Προδιαγραφές ασφαλείας

Με μάσκα, αλλά και με «κιάλια» θα βλέπουμε στο εξής τον γιατρό μας, όταν θα τον επισκεπτόμαστε στο ιατρείο του.

Οι προδιαγραφές ασφαλείας έχουν γίνει τόσο αυστηρές λόγω του νέου κορονοϊού, που οι μεν γιατροί πρέπει να μας δέχονται το συντομότερο ανά μισάωρο με πλήρη εξάρτυση συμπεριλαμβανομένης της ασπίδας προστασίας, ενώ εμείς θα πρέπει να φοράμε τη μάσκα μας και όχι γάντια (θα υπάρχει το απαραίτητο αντισηπτικό στο ιατρείο), ενώ δεν θα μας συνοδεύει κανείς.

Όσο για τα ιατρεία, η διακόσμηση θα είναι πλέον μίνιμαλ, αφού πρέπει να μειωθούν δραστικά όλες οι επικίνδυνες επιφάνειες, ώστε το ιατρείο να απολυμαίνεται συνεχώς και άμεσα.

Τις νέες προδιαγραφές λειτουργίας των παθολογικών ιατρείων, βάσει των οδηγιών του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων, ανακοίνωσε η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας.

Ο Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων της Ένωσης, επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Παναγιώτης Χαλβατσιώτης προχώρησε στη σχετική ενημέρωση, με αφορμή την επανέναρξη λειτουργίας των ιδιωτικών ιατρείων από τις 4 Μαΐου, στα οποία θα πρέπει να εφαρμόζονται οι συστάσεις ορθής και ασφαλούς λειτουργίας των ιατρείων κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας covid-19 οι πολίτες απέδειξαν την εμπιστοσύνη τους στους Παθολόγους τηλεφωνικά και δια ζώσης, είτε αυτοί εργάζονται στα κέντρα αναφοράς και στα νοσοκομεία, είτε στα ιδιωτικά ιατρεία, καθώς είναι η ειδικότητα που διαχειρίζεται τις λοιμώξεις.

Πρόσθεσε ότι «οι Παθολόγοι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συμβουλεύοντας σωστά και στην πλειοψηφία τους αφιλοκερδώς τους ασθενείς τους κι όχι μόνο, κατόρθωσαν να μειώσουν δραστικά την προσέλευση των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων, με αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση αυτών».

Προειδοποίησε όμως ότι οι παθολόγοι θα δέχονται τους ασθενείς, αλλά με βραδύτερους ρυθμούς από ότι συνήθως και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ασφάλεια

Στα μέτρα προστασίας του χώρου περιλαμβάνονται:

- Ο αερισμός του ιατρείου βάσει οδηγιών ECDC ενδεικτικά ανά 10 λεπτά και ενδιαμέσως επισκέψεων.

- Ραντεβού ανά 30 λεπτά με ολιγόλεπτο διάλειμμα για καλύτερο αερισμό του χώρου.

- Χώρος αναμονής μια - δυο καρέκλες.

- Τήρηση απόστασης 2 μέτρων γραμματείας – ασθενούς.

- Μείωση των επιφανειών στο ιατρείο προκειμένου η απολύμανση να είναι εύκολη.

- Μείωση των επιφανειών επαφής των ασθενών και τους χώρους κίνησης μέσα στο ιατρείο.

- Μετά την χρήση τουαλέτας να χρησιμοποιείται διάλυμα χλωρίνης.

- Χρήση άλλων ρούχων στο ιατρείο, με ιατρική μπλούζα ή φόρμα.

- Τακτική απολύμανση με χρήση αντισηπτικού διαλύματος γραφείου, τραπεζιών και κοινόχρηστου εξοπλισμού.

- Επιτοίχιες οδηγίες πρόληψης-προφύλαξης προς τους ασθενείς.

- Απομάκρυνση περιοδικών από χώρους αναμονής ασθενών γιατί μπορεί να αποτελέσουν δεξαμενή μετάδοσης του ιού.

- Φροντίδα για ύπαρξη διαθέσιμων ποσοτήτων υλικών προφύλαξης στους χώρους του ιατρείου.

- Απολύτως απαραίτητη η λήψη όλων των στοιχείων του επισκέπτη ασθενή για να γίνει δυνατή η τυχόν ιχνηλάτηση του κοινωνικού του ιστού σε περίπτωση θετικού κρούσματος.

- Εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης και μεταξύ των εργαζομένων (νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό) με οιαδήποτε σχέση στους χώρους του ιατρείου.

- Σε περίπτωση χρήσης υλικών όχι μιας χρήσης (ιατρικές μπλούζες, σεντόνια κλπ) είναι απαραίτητο το πλύσιμο σε 60-90°C με αντισηπτικά πλυντηρίου.

- Εργαλεία καθαρισμού εμβάπτιση και παραμονή σε διάλυμα χλωρίνης (0,05%) για μισή ώρα.

- Ως αντισηπτικά ο ΠΟΥ συστήνει διαλύματα 70% αιθυλικής αλκοόλης για θερμόμετρα κλπ και διαλύματα υποχλωριώδους Νατρίου 0,5% (equivalent 5000 ppm) για απολύμανση επιφανειών με κοινή προσβασιμότητα από εργαζόμενους και επισκέπτες.

- Δεν συνιστάται η χρήση διαλυμάτων χλωρίνης ως αντισηπτικό μέσο πλυσίματος χεριών γιατί δεν υπερτερεί του κοινού σάπωνα και οδηγεί σε δερματίτιδες- χημικά εγκαύματα, οφθαλμικούς ερεθισμούς και αναπνευστικά προβλήματα.

- Εκπαίδευση του προσωπικού του ιατρείου για την αναγνώριση ύποπτης συμπτωματολογίας από τον ασθενή που επισκέπτεται τους χώρους του ιατρείου.

- Συνεργάτες και προσωπικό το ιατρείου με προβλήματα υγείας θα πρέπει να μη προσέρχονται στο χώρο εργασίας και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ για τους επιστήμονες υγείας.

Διαδικασία εξέτασης

1. Η προσέλευση των ασθενών να γίνεται αποκλειστικά και μόνο κατόπιν ραντεβού αφού αρχικά επικοινωνήσουν με τον/την ιατρό τους (ανά τουλάχιστον 30 λεπτά).

2. Οι ασθενείς να προσέρχονται χωρίς συνοδό, εκτός από την περίπτωση που κρίνεται απαραίτητος και στην ακριβή ώρα του ραντεβού τους, για να μη δημιουργείται συνωστισμός στο ιατρείο.

3. Οι ασθενείς πρέπει να φέρουν οπωσδήποτε μάσκα (απλή χειρουργική ή υφασμάτινη), τόσο οι ίδιοι όσο και οι συνοδοί. Η υφασμάτινη μάσκα θα πρέπει να πλένεται τακτικά σε θερμοκρασία άνω των 60 οC ή και να σιδερώνεται.

4. Η προσέλευση στα ιατρεία να γίνεται χωρίς γάντια (σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να ρίπτονται σε κάδο απορριμμάτων στο χώρο αναμονής) και κατόπιν να απολυμαίνουν τα χέρια τους με αντισηπτικό.

5. Η καρέκλα του ασθενούς στα δύο μέτρα .

6. Εξέταση με προστατευτικά μέτρα γάντια μάσκα, ασπίδα σε εξέταση αναπνευστικού.

7. Απολύμανση επιφανειών που κινήθηκε ο ασθενής καρέκλα, κρεβάτι.

8. Αντισηψία εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν.

9. Επίσκεψη ιατρικών επισκεπτών με τηλεδιάσκεψη και μόνο με ραντεβού.

Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος υπενθυμίζει ότι οι ασθενείς και κυρίως οι χρονίως πάσχοντες, θα πρέπει να προγραμματίσουν άμεσα επίσκεψη στον Παθολόγο τους, προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση της υγείας τους μετά την πολυήμερη απομόνωση.