Ανοίγουν την Δευτέρα οι θερινοί κινηματογράφοι - Το πλαίσιο λειτουργίας

Ανοίγουν την Δευτέρα οι θερινοί κινηματογράφοι - Το πλαίσιο λειτουργίας

Με πληρότητα που δεν θα ξεπερνάει το 75% των συνολικών θέσεων και με κενά ανάμεσα στους θεατές θα ανοίξουν από την 1 Ιουνίου οι θερινοί κινηματογράφοι σε ολόκληρη την χώρα, περισσότερο από δύο μήνες μετά το αναγκαστικό λουκέτο εξαιτίας της πανδημίας, ενώ κανονικά θα λειτουργούν τα κυλικεία των σινεμά

Πιο αναλυτικά, οι οδηγίες ασφαλούς λειτουργίας που εστάλησαν σήμερα στους ιδιοκτήτες των θερινών σινεμά, επικαιροποιήθηκαν μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε την Τετάρτη η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη με εκπροσώπους των ιδιοκτητών θερινών κινηματογράφων προκειμένου να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις που θα διασφαλίζουν την υγεία θεατών και εργαζόμενων χωρίς, ωστόσο, να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων οι οποίες, ούτως ή άλλως, έχουν υποστεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα.

Όπως αναφέρεται στις οδηγίες προς τους ιδιοκτήτες, τα κυλικεία των κινηματογράφων θα λειτουργούν κανονικά για τους πελάτες πριν, μετά αλλά και κατά την διάρκεια της προβολής έτσι ώστε να μην σημειώνεται συνωστισμός σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές, ενώ αρχικά είχε προταθεί τα κυλικεία να παραμείνουν κλειστά.

Παράλληλα, σημειώνεται πως ενώ η αρχική οδηγία έκανε λόγο για πληρότητα της τάξης του 40%, τελικά αυτή αναθεωρήθηκε και θα φτάνει μέχρι και το 75% της συνολικής χωριτικότητας των κινηματογράφων, ενώ προβλέπεται η ύπαρξη κενού χώρου ανά δύο θεατές

Όσον αφορά στους θεατές, αυτοί συστήνεται να φορούν μη ιατρική μάσκα και να χρησιμοποιούν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα. Κατά την είσοδο και την έξοδό τους θα πρέπει να τηρούν μεταξύ τους αποστάσεις τουλάχιστον 1, 5 μέτρου ενώ παράλληλα προτείνεται η σταδιακή είσοδος με έξοδος υπό τον συντονισμό αρμόδιων ταξιθετών.

Τέλος σχετικά με την χρήση εισιτηρίου συστήνεται η εκτεταμένη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ή η προαγορά, ο ανέπαφος έλεγχος με scanner, η τοποθέτηση ειδικών χωρισμάτων σε ταμεία και γκισέ αλλά και οι ανέπαφες συναλλαγές.

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες ασφαλούς λειτουργίας οι χώροι των θερινών κινηματογράφων θα πρέπει να απολυμαίνονται σε διάλυμα χλωρίνης πριν και μετά από κάθε προβολή όπως επίσης τα τραπέζια, οι καρέκλες και οι επιφάνειες που αγγίζονται συχνά όπως πόμολα, διακόπτες κ.α.

Όλοι οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με το κοινό καλούνται να χρησιμοποιούν μάσκα και γάντια, να απολυμαίνουν συχνά τον εξοπλισμό τους.

Τέλος, σημειώνεται πως οι παραπάνω οδηγίες ισχύουν και για τα θέατρα σκιών που λειτουργούν σε ανοιχτούς χώρους. με την προϋπόθεση να βρίσκονται πίσω από τη σκηνή μόνον δύο άτομα τα οποία θα έχουν απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου ανάμεσά τους.

 Ποιες επιχειρήσεις επανεκκινούν από 1η Ιουνίου

Την λίστα με τις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνοντας σχετικά τους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα θα επανεκκινήσουν οι ν οι επιχειρήσεις με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας:

55.10 / Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα (12μηνης λειτουργίας)

55.30 /Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα, με εξαίρεση τις παιδικές κατασκηνώσεις. 

56.21/Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)

59.14 /Υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (μόνο σε θερινούς κινηματογράφους). 

56.29.20.02 /Υπηρεσίες που παρέχονται από καντίνες αθλητικών εγκαταστάσεων. 

91.01 / Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων. 

93.11.10.02 / Υπηρεσίες γηπέδων γκολφ ή μίνι γκολφ

93.11. 10.03 / Υπηρεσίες  κολυμβητηρίου (πισίνας). 

93.29.11.03 / Υπηρεσίες εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (π.χ. γάμων και συναφών). 

93.29.19.01 / Υπηρεσίες διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (π.χ. γάμων και συναφών). 

96.09.19.06 / Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων

96.09.19.09 / Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ). 

96.09.19.17 / Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing). 

96.04.10.05 / Υπηρεσίες μασάζ.