Ανοίγουν οι παραλίες - Χωρίς αλκοόλ και μουσική
Καύσωνας από σήμερα

Ανοίγουν οι παραλίες - Χωρίς αλκοόλ και μουσική

Με δεμένες τις ξαπλώστρες στις ομπρέλες για να μην μπορούν να μετακινηθούν και χωρίς να επιτρέπεται η πώληση αλκοόλ ή η μουσική θα λειτουργήσουν από αύριο οι 515 οργανωμένες πλαζ σε όλην την χώρα, καθώς η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές για την εποχή κύμα καύσωνα.

Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες στη χώρα, με το θερμόμετρο να ξεπερνά κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και στα νότια τμήματα μέσα στο Σαββατοκύριακο, πιθανότατα θα αποτελέσουν ρεκόρ για τις τελευταίες δεκαετίες.

Όπως δείχνουν τα ιστορικά στοιχεία του Αστεροσκοπείου, η υψηλότερη θερμοκρασία τον Μάιο είχε σημειωθεί στο Άργος στις 13/5/2017 και ήταν 40,2 βαθμοί, ενώ ακολουθούν η Λάρισα με 40 βαθμούς (στις 30/5/1969) και η Λαμία με 39,6 βαθμούς (στις 23/5/1973).

Αναφορικά με την λειτουργία των οργανωμένων παραλιών από αύριο Σάββατο 16 Μαΐου, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, τα αναψυκτήρια στις παραλίες δεν θα έχουν την δυνατότητα πώλησης αλκοολούχων ποτών στους λουόμενους και θα παρέχουν μόνο καφέ και αναψυκτικά, ενώ δεν θα επιτρέπεται και η χρήση των ηχητικών εγκαταστάσεων στις εν λόγω δομές.

Παράλληλα, σημειώνεται πως οι οργανωμένες παραλίες θα λειτουργήσουν με αυστηρά μέτρα προστασίας κι έχουν προβλεφθεί τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες ενώ οι αρχές θα περιπολούν για την τήρηση των μέτρων.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης σημείωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ: «Ήδη από απόψε θα είναι όλα στην εντέλεια. Μετρημένες οι αποστάσεις, δεμένες οι ξαπλώστρες στις ομπρέλες ώστε να μην μπορούν να τις μετακινήσουν. Θα έχουμε μια τάξη και δεν θα υπάρχει αυτό το χάος που πολλές φορές γίνεται».Παραλία Αλίμου

Οι παραβάσεις και τα πρόστιμα 

Στην πρώτη παράβαση το πρόστιμο θα είναι από 5.000 έως 20.000 ευρώ και η λειτουργίας της επιχείρησης θα αναστέλλεται για 30 ημέρες. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, τόσο το πρόστιμο όσο και το διάστημα για το οποίο θα αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης θα τριπλασιάζεται, δηλαδή η επιχείρηση θα κλείνει για 90 ημέρες.

Παραλίες έργα

Για το λόγο αυτό, «εάν κάποιοι δεν είναι έτοιμοι να ανοίξουν εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα στο σύνολό τους, ας μην βιαστούν και ας μη ρισκάρουν» επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, υπενθυμίζοντας στους ενδιαφερόμενους ότι:

  • Η λειτουργία των οργανωμένων παραλιών ξεκινά στις 8 το πρωί του Σαββάτου.
  • Ο μέγιστος αριθμός λουόμενων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ., ανά στρέμμα, και είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκόμενων.
  • Όσον αφορά στην απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών, ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και η ελάχιστη απόσταση ενός μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου των δύο ομπρελών.
  • Σχετικά με τις ξαπλώστρες, επιτρέπονται μέχρι 2 ξαπλώστρες ανά ομπρέλα, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.
  • Επιπλέον, δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες, πρέπει να απέχουν η μία από την άλλη τουλάχιστον 1,5 μέτρο.
  • Τα κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, θα λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο take away.
  • Επίσης, απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.
  • Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο λειτουργίας του καταστήματος.
  • Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν, ορίζεται στο 1,5 μέτρο, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζομένους.
  • Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες- καρέκλες μετά από κάθε πελάτη, ενώ στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου.
  • Το προσωπικό υποχρεούται επίσης, να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.
  • Τέλος, απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.

Σήμερα οι ανακοινώσεις για τις εσωτερικές μετακινήσεις

Εντωμεταξύ σήμερα το κυβερνητικό επιτελείο, έχοντας συμβουλευτεί τους ειδικούς θα ανακοινώσει όλα τα μέτρα για τις εσωτερικές μετακινήσεις, ακτοπλοϊκές, θαλάσσιες και οδικές.

Τα σχετικά «υγειονομικά πρωτόκολλα» θα τεθούν σε ισχύ τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος της καλοκαιρινής περιόδου και θα παρέχουν πλήρεις οδηγίες σε ταξιδιώτες και επαγγελματίες του χώρου, καθώς διακηρυγμένος στόχος αποτελεί η διεκδίκηση του μεγαλύτερου δυνατού μεριδίου παρά την μικρότερη -ίσως από ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια- παγκόσμια τουριστική πίτα, όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μάλιστα τον ορίζοντα αποκλιμάκωσης των περιορισμών, δηλώνοντας πως «θα είμαστε ανοιχτοί (για τον τουρισμό) από την 1η Ιουλίου με ένα πρωτόκολλο το οποίο θα είναι λογικό όχι μόνο για τους ανθρώπους που θα θέλουν να ταξιδέψουν, αλλά και για την τουριστική μας βιομηχανία», με τις ενέργειες «αποκατάστασης» της κανονικότητας να εκλαμβάνουν μορφή ντόμινο της τελευταίες ώρες.

Διαβάστε ακόμα:

Kαθηγητής Μετεωρολογίας: Μία φορά τη δεκαετία το φαινόμενο καύσωνα τον Μάιο