Ανοίγουν τη Δευτέρα βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, εργαστήρια σε ΙΕΚ και κολέγια

Ανοίγουν τη Δευτέρα βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, εργαστήρια σε ΙΕΚ και κολέγια

Επαναλειτουργούν από τη Δευτέρα 17 Μαΐου οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, καθώς και οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια. Επίσης ξεκινάει η δια ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και ανοίγουν οι αθλητικές ακαδημίες με προπονήσεις σε μικρά γκρουπ μέχρι δέκα άτομα. 

Οι εμπλεκόμενοι στις εν λόγω δραστηριότητες - πλην τους βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που θα πραγματοποιούν δύο φορές την εβδομάδα - οφείλουν να διενεργούν self test μια φορά την εβδομάδα, αρχής γενομένης από σήμερα και να  υποβάλλουν τα αποτελέσματά του στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, καθώς μπορούν να συμμετέχουν μόνο με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Σημειώνεται επίσης πως τα παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών δεν υποχρεούνται να φορούν μάσκα.

Υπενθυμίζεται ότι την υποχρέωση αυτή έχουν πέραν τον μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων στον τομέα της Εκπαίδευσης, οι δημόσιοι υπάλληλοι, το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την Ελληνική Αστυνομία, την πυροσβεστική, το Λιμενικό Σώμα και όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Αντίθετα, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους 8 κλάδους (λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών), θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), υποχρεωτικά, δύο φορές την εβδομάδα.

Πώς γίνεται η προμήθεια των self tests

Το ένα από τα δύο self test θα παρέχεται δωρεάν από το κράτος (μέσα από τα φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας), ωστόσο το άλλο θα πρέπει να το πληρώσει ο εργοδότης. Υποχρέωση του εργαζόμενου είναι να δηλώσει το αποτέλεσμα.

Τα αποτελέσματα και των δύο τεστ θα πρέπει να δηλώνονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».

Οι εργαζόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ από την προσεχή Πέμπτη, 13 Μαΐου. Να διευκρινιστεί ότι τα self test δεν είναι απαραίτητα σε εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, απασχολούνται με τηλεργασία η βρίσκονται σε νόμιμη άδεια.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει στη δουλειά χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την εργασία και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής πληρωμής έως ότου συμμορφωθεί ο εργαζόμενος.

Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ.

Αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Τι συμβαίνει εάν το self test βγει θετικό

Αν το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος, εκδίδεται από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr σχετική δήλωση, την οποία ο εργαζόμενος εκτυπώνει ή φέρει σε ηλεκτρονική μορφή.

Ακολούθως εντός 24 ωρών ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του).

Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα όπως ορίζει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση με την οποία πιστοποιείται το αρνητικό αποτέλεσμα και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

Υπογραμμίζεται πως και το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου πρέπει να δηλωθεί υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test».

Τι θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες

Την Παρασκευή 21 Μαΐου ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι, με κενή θέση ανά δύο άτομα, 75% πληρότητα, χωρίς διάλειμμα στην προβολή και με ηλεκτρονικό εισιτήριο και στις 24 Μαΐου τα πρακτορεία ΟΠΑΠ.

Στις 28 Μαΐου επαναλειτουργούν οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι και στις 31 Μαΐου τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι χώροι δεξιώσεων, ενώ από τον Ιούνιο θα μπορούν να πραγματοποιούνται γάμοι και βαπτίσεις σε εξωτερικό χώρο, με ανώτατο όριο 100 ατόμων.