Άρση μέτρων: Ανοίγει το λιανεμπόριο 11 Μαΐου - «Πυκνώνουν» τα δρομολόγια

Ανοίγει το λιανεμπόριο 11 Μαΐου - «Πυκνώνουν» τα δρομολόγια

Ακόμη περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στις δουλειές τους, την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου, καθώς ξεκινά το δεύτερο στάδιο της επιστροφής στη -νέα- κανονικότητα με την επαναλειτουργία ενός επιπλέον 35% καταστημάτων και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται να ανοίξουν και οι υπόλοιπες κατηγορίες λιανεμπορίου (όσων δεν άνοιξαν στις 4 Μαΐου) εκτός από τα εμπορικά κέντρα (malls) για τα οποία η ημερομηνία άρσης του λουκέτου παραμένει ασαφής.

Επίσης ανοίγουν οι σχολές οδηγών, τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και φυσικά τα Λύκεια.

Αναλυτικά από τη Δευτέρα 11 Μαΐου επαναλειτουργούν:

- Επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, εκτός εμπορικών κέντρων (malls)

Για καταστήματα λιανικού εμπορίου επιφάνειας: Έως 20 τμ - 4 άτομα

Από 20 έως 100τμ - 4 άτομα +1 άτομο ανά 10 τ.μ. για την επιφάνεια από 20 έως 100 τμ

Άνω των 100 τμ - 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 τμ

Άνω των 300 τμ που αναπτύσσονται σε επίπεδα ισχύει το κριτήριο επιπέδων, ήτοι 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο.

Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων.

Ορίζεται η έναρξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων στις 10 π.μ. και παράλληλα προβλέπεται διεύρυνση ωραρίου κατά περίπτωση. Υπάλληλοι και πελάτες θα πρέπει να τηρούν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας.

- Λιανικό εμπόριο βιομηχανικών ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές:

Ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών τα 5 μέτρα.

Ελάχιστη απόσταση μεταξύ ατόμων (επαγγελματιών και καταναλωτών) τα 2 μέτρα.

Μέγιστο ποσοστό συμμετοχής το 50% των δραστηριοποιούμενων εμπόρων και παραγωγών.

Διπλές λαϊκές αγορές προς αποφυγή έντονου συνωστισμού.

Στις 11 Μαΐου ξεκινούν και πάλι τη λειτουργία τους και τα μαθήματα οι σχολές οδηγών με υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για τον εκπαιδευτή και τον εκπαιδευόμενο, καθώς και γάντια μιας χρήσεως και χρήση αντισηπτικού.

Τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ ανοίγουν επίσης στις 11 Μαΐου. Δεν θα επιτρέπεται να υπάρχουν πελάτες καθήμενοι, ενώ για 20 τ.μ. θα επιτρέπονται τέσσερα άτομα. Έως 100 τμ κατάστημα, θα επιτρέπονται οι 4 συν ένα άτομο ανά 15 τ.μ.

Ως εκ τούτου το υπουργείο Μεταφορών, προχωρά στην πύκνωση των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για να καλυφθεί η κίνηση των επιπλέον επιβατών, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια εργαζομένων και πολιτών. Όπως είπε ο υπουργός Κώστας Καραμανλής θα μπαίνουν εμβόλιμα δρομολόγια στο μετρό και τα λεωφορεία, όπου απαιτείται, ενώ τόνισε ότι θα μειωθούν και άλλο οι χρονοαποστάσεις μεταξύ των συρμών στο Μετρό.

Όσον αφορά τον αριθμό των επιβατών στα ταξί, πιθανότατα και σήμερα θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για να επιτρέπεται και δεύτερος επιβάτης.

Ευλαβική τήρηση των μέτρων ασφαλείας

Επίσης, ο κ. Καραμανλής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα ασφαλείας, ανακοινώνοντας, πως από αυτή την εβδομάδα και την άλλη θα τοποθετηθεί διαχωριστικό προστασίας στα λεωφορεία, εκεί που είναι ο οδηγός.

«Οι σημάνσεις στις αποβάθρες και τους συρμούς του μετρό, καθώς και στα λεωφορεία θα παραμείνουν και μάλιστα θα δείτε ακόμη περισσότερες», τόνισε και πρόσθεσε: «Εάν υπάρχει ένα λεωφορείο που είναι γεμάτο, δεν πειράζει, ας αργήσουμε μερικά λεπτά, η προτεραιότητά μας είναι η δημόσια υγεία».

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών φορά μάσκες, ενώ οι ίδιοι οι επιβάτες παροτρύνουν όποιον δεν φορά μάσκα να βάλει αμέσως. Υπενθύμισε ότι υπάρχουν αυτό το μήνα και οι 300 βοηθοί επιβατών, οι οποίοι βρίσκονται στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταπόκρισης μεταξύ Μετρό και λεωφορείων και απευθύνουν συστάσεις, ενώ αρμόδια για την επιβολή προστίμων είναι η Ελληνική Αστυνομία. 

Αερομεταφορές

Σχετικά με τις πτήσεις, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «καλούμαστε να βρούμε τη χρυσή τομή, μεταξύ της ελεύθερης μετακίνησης και της Δημόσιας Υγείας». Ανέφερε ότι η κυβέρνηση, ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις, θα εξετάσει την αύξηση των εσωτερικών πτήσεων, με δύο πιθανές ημερομηνίες τη 18η και την 25η Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά στις πτήσεις εξωτερικού, υπενθύμισε ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά τόνισε πως εάν η Ευρώπη δεν βρει λύση, η Ελλάδα ήδη βρίσκεται σε επαφή με άλλες χώρες για διμερείς συμφωνίες. Σημείωσε, εξάλλου, ότι ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως στόχο να ανοίξει τουριστικά η χώρα την 1η Ιουλίου και για να γίνει αυτό, οι πτήσεις πρέπει να έχουν ξεκινήσει νωρίτερα.