Ανοίγει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων το νομοσχέδιο για ΑΕΙ

Ανοίγει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων το νομοσχέδιο για ΑΕΙ

Αποφασισμένη να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα εμφανίζεται η κυβέρνηση στέλνοντας σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις μέσα από το «εμβληματικό», όπως το χαρακτηρίζει, νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ. Το νομοθετικό έργο θα συνεχιστεί διαμηνύει το Μαξίμου ως απάντηση στις παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης και το απίστευτο αίτημα να μη νομοθετεί η κυβέρνηση.

Η προσπάθεια που καταβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, και από κοντά και το ΚΙΝΑΛ, να μην προχωρήσει το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια προκαλεί εύλογες απορίες, κυρίως εξαιτίας των θέσεων που εκφράστηκαν και μέσα στη Βουλή κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της συζήτησης.

Οι αναφορές του Νίκου Φίλη ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί δείχνει την πρόθεση, ειδικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να επανέλθει στη λογική του κόμματος διαμαρτυρίας. Ακόμη και αν η στάση αυτή εκλαμβάνεται και ως μήνυμα προς τον Αλέξη Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ του 3% και η ίδια η στάση του προέδρου του κόμματος δείχνει ότι ο χώρος της Παιδείας, κυρίως οι φοιτητές, παραμένουν στο στόχαστρο ως «μαγιά» για έντονες κινητοποιήσεις.

Το γεγονός αυτό έρχεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση που ξεκαθαρίζει πως η μεταρρύθμιση στο χώρο της Παιδείας είναι αποφασισμένη και αποτελεί προεκλογική δέσμευσης. 

Είναι δε το εφαλτήριο για μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων που θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα με επίσης χαρακτηριστική αυτή που αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Έναν νόμο έκτρωμα που οδήγησε σε παράλυση δήμους αλλά και περιφέρειες υπονομεύοντας επί της ουσίας την ίδια τη λειτουργία του και επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα όλους όσοι χαρακτηρίζουν την απλή λογική ως νόμο ακυβερνησίας.

Σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ ανοίγει το δρόμο των παρεμβάσεων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης . «Το πιο σημαντικό που θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε είναι να εγγυηθούμε σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα (πανεπιστημιακούς, φοιτητές, διοικητικό προσωπικό) να κερδίσει την ελευθερία της. Δεν μπορεί να υπάρχει ελευθερία σε ένα μέρος οπού υπάρχει ο φόβος η βία, ο προπηλακισμός. Να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα να λειτουργήσει με βάση την αποστολή της». 

Το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο στην αυτοδιοίκηση αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου να φτάσει και αυτό στη Βουλή δίνοντας λύση σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν στη περιφερειακή αποκέντρωση και λειτουργία.

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση παράλληλα με τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας επικεντρώνεται σε 6 στρατηγικούς πυλώνες για το 2021:

1. Τον πυλώνα της Οικονομίας, της Ανάπτυξης και των Επενδύσεων με στόχο την διευκόλυνση του επιχειρείν, την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας με γνώμονα το γεγονός ότι η πανδημία θα υποχωρήσει και ως εκ τούτου το κυβερνητικό επιτελείο οφείλει να είναι έτοιμο για την επόμενη, ιδιαίτερα δύσκολη, ημέρα.

2. Τον πυλώνα της πράσινης μετάβασης με στόχο τη μεταστροφή προς μια οικονομία φιλικότερη προς το περιβάλλον.

3. Τον πυλώνα της Ανάπτυξης Δεξιοτήτων με στόχο τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για σύγχρονες δεξιότητες για όλους. Άλλωστε αυτό αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης αλλά και οικονομικής συμμετοχής των πολιτών.

4. Τον πυλώνα της δημόσιας διοίκησης με γνώμονα της μετατροπής της σε διοίκηση προσβάσιμη, γρήγορη και αποτελεσματική. Ο εξορθολογισμός των δομών, η οριοθέτηση οικονομικού ρόλου και η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού αποτελούν βασικές προτεραιότητες.

5. Τον πυλώνα της ψηφιακής μετάβασης. Εκ των βασικότερων στο πλαίσιο της αναβάθμισης του παραγωγικού μοντέλου και της λειτουργίας του κράτους. 

6. Τον πυλώνα του κοινωνικού κράτους με την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης και πρόνοιας και με προβλέψεις για τα ΑμεΑ.

Το έργο που έγινε εν μέσω πανδημίας προδιαθέτει για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο και των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Η πανδημία προκαλεί καθυστερήσεις ενδεχομένως και αναπροσαρμογές στους σχεδιασμούς.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως δεν πρέπει να χαθεί χρόνος ενώ οι οδηγίες του πρωθυπουργού είναι σαφείς ως προς το πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Είναι ενδεικτικό ότι ο ίδιος δίδει ιδιαίτερο βάρος και μέσα από τις επισκέψεις του στα υπουργεία, που ξεκίνησαν με την έναρξη του νέου έτους αλλά και με τις περιοδείες σε περιοχές όπου προωθούνται παρεμβάσεις όπως έγινε το Σάββατο με τον οδικό άξονα Ε65.