7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Ανοίγει την Τρίτη η πλατφόρμα για τους κατ' οίκον εμβολιασμούς - Τι πρέπει να ξέρετε

Ανοίγει την Τρίτη η πλατφόρμα για τους κατ' οίκον εμβολιασμούς - Τι πρέπει να ξέρετε

Την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας από αύριο για τους κατ' οίκον εμβολιασμούς πολιτών από γιατρούς και κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Στην πλατφόρμα θα μπορούν είτε γιατροί του δημοσίου, είτε του ιδιωτικού τομέα να κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson and Johnson. 

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στην πλατφόρμα θα μπορούν να εισέρχονται και οι γιατροί ώστε να δηλώνουν τους πολίτες που έχουν δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα ώστε να καταρτιστεί το πρόγραμμα εμβολιασμού τους. Η είσοδό τους στο ηλεκτρονικό σύστημα θα αφορά άτομα με δυσκολία μετακίνησης, όσους βρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό η αντιμετωπίζουν βαριά ψυχική ή νοητική νόσο, όπως πχ Alzhaimer.

Η πιστοποίηση για την ένταξη στο πρόγραμμα εμβολιασμού των ατόμων με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε γιατρό του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα. 

Ο εμβολιασμός κατ' οίκον θα πραγματοποιείται από ιδιώτες γιατρούς ή κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ και ο πολίτης θα ενημερώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το χρονικό διάστημα πότε θα γίνει ο εμβολιασμός του. 

Οι ιδιώτες γιατροί που θα αμείβονται με 20 ευρώ ενώ με ένα μικρότερο αντίτιμο θα μπορούν να εμβολιάζουν και στα ιατρεία τους προκειμένου να μην χάνονται δόσεις από το φιαλίδιο του εμβολίου. Όταν κάποιος ενταχθεί στο πρόγραμμα θα ειδοποιείται σε εύλογο χρονικό διάστημα για το πότε θα γίνει ο εμβολιασμός του, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Πρόσθεσε ότι η ένταξη ιδιωτών γιατρών στο πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά και απεύθυνε εκ νέου κάλεσμα έτσι ώστε να ενταχθούν περισσότεροι στο πρόγραμμα.

Όσον αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία», τόνισε ότι από εδώ και πέρα θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια καθώς το ενδιαφέρον έχει μειωθεί και εκεί πρέπει να επικεντρώσουν όλες οι προσπάθειες. Εκτίμησε ωστόσο ότι είναι εφικτός ο στόχος του εμβολιασμού του 70% των πολιτών έως το τέλος του καλοκαιριού.

Ανέφερε ότι σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να διαθέσιμα εμβόλια να είναι περισσότερο από τα κλεισμένα ραντεβού και γνωστοποίησε ότι από  αύριο οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με οποιοδήποτε εμβόλιο αυθημερόν. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών, είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν κλείσει ραντεβού 20.000 έφηβοι. Πρόσθεσε δε ότι σήμερα η μέρα αναμένεται να κλείσει κοντά στους 85.000 εμβολιασμούς.

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 9. 780.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 5. 450.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 52% του γενικού πληθυσμού και στο 61% του ενήλικου πληθυσμού, ανέφερε.

Επίσης, περισσότεροι από 4. 626.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 44% στο γενικό πληθυσμό και 52% στον ενήλικο πληθυσμό.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό από την ενημέρωση οι καθημερινές εισαγωγές έχουν υπερδιπλασιαστεί, ενώ πριν από λίγο καιρό ήτανε 40 με 50 τώρα έχουνε ξεπεράσει τις 100 και ειδικά στην Κρήτη το 95% των κρουσμάτων προέρχεται από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Αργούμε ακόμα να δούμε αποτύπωμα της αύξησης των κρουσμάτων και της επιδημικής έξαρσης  στις διασωληνώσεις και στους θανάτους γιατί κυρίως νοσηλεύονται νεότεροι άνθρωποι οι οποίοι πολύ πιο σπάνια διασωληνώνονται, καθώς πολύ πιο σπάνια χάνουν τη μάχη, ωστόσο επειδή ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι σταθερός κοντά στους 125 με 130, αυτό είναι πιθανό να κρύβει πίσω του κάποιες αυξημένες εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας που ουσιαστικά υπερκαλύπτουν τα εξιτήρια.

Μ. Θεοδωρίδου: Κανένα από τα εμβόλια δεν είναι πειραματικό

Στο σημαντικό αριθμό των διστακτικών για εμβολιασμό περιλαμβάνονται αρκετοί, και η βοήθεια της Εκκλησίας είναι σημαντική για την άρση των δισταγμών, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού δεν είναι πειραματικά, ούτε εμπεριέχουν εμβρυϊκά κύτταρα. 

Το ερώτημα που τέθηκε ήταν εάν είναι ηθικά αποδεκτό να χορηγούνται εμβόλια κατά της covid-19 που έχουν χρησιμοποιηθεί από εμβρυικά κύτταρα που έχουν διακοπεί. Κανένα από τα εμβόλια δεν περιέχει εμβρυικά κύτταρα, ξεκαθάρισε η κ. Θεοδωρίδου. Δεν τίθεται ζήτημα χριστιανικής ηθικής για τη χρήση των παραπάνω εμβολίων τα οποία αντίθετα σώζουν ζωές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο θέμα εάν τα εμβόλια είναι πειραματικά, απάντησε ότι αυτό δεν ισχύει, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί. Η κα Θεοδωρίδου επισήμανε ότι πριν αδειοδοτηθούν έχουν χορηγηθεί σε χιλιάδες εθελοντές, ενώ μέχρι σήμερα έχουν γίνει εκατομμύρια εμβολιασμοί. Ο όρος πειραματικό εμβόλιο δεν ισχύει, υπογράμμισε.

Η κα Θεοδωρίδου υπογράμμισε, εκ νέου, ότι κανένα από τα εμβόλια δεν παρεμβαίνει στη διαδικασία τεκνοποίησης. Πρόσθεσε, ότι ο εμβολιασμός δεν είναι βλαπτικό κατά τη διάρκεια της προσπάθειας τεκνοποίησης ή κανένα στάδιο της κύησης.