Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Μπάιντεν - Ερντογάν στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Μπάιντεν - Ερντογάν στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «μπορεί κάλλιστα» να συναντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με τις προσπάθειες της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στη συμμαχία, δήλωσε τη Δευτέρα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Σάλιβαν είπε ότι δεν εννοούσε ότι όλα τα σχετικά ζητήματα θα επιλυθούν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη αργότερα αυτή την εβδομάδα, αλλά είπε ότι στόχος είναι να «προσπαθήσουμε να επιλύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά, ώστε η Μαδρίτη να δώσει ώθηση στις υποψηφιότητές τους, ακόμη και αν  παραμένουν κάποιες ανησυχίες από την πλευρά της Τουρκίας».

Ο Σάλιβαν είπε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στη νότια Γερμανία ότι ο Μπάιντεν παρακολουθούσε τον πυρετό διπλωματικών δραστηριοτήτων για το θέμα «πολύ στενά».

Σύμφωνα με το δίκτυο NTV, ο Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι «δεν υπάρχουν προσδοκίες ότι θα επιλυθούν όλα τα προβλήματα σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ».

Επίσης το τουρκικό δίκτυο αναφέρει ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ «πρότεινε στον Ταγίπ Ερντογάν  τετραμερή συνάντηση στη Μαδρίτη», σχετικά με τις τουρκικές ενστάσεις στο θέμα της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Το ευρωπαϊκό συμβούλιο της Παρασκευής ήταν σαφές υιοθετώντας στο κείμενο συμπερασμάτων μία ξεκάθαρη καταδίκη για την τουρκική προκλητικότητα, κάτι που προφανώς δεν άρεσε στον Ταγίπ Ερντογάν.

Το ενδιαφέρον λοιπόν μετατοπίζεται στην Ισπανία για την εβδομάδα που αρχίζει, μιας και οι βασικοί παίχτες θα συγκεντρωθούν στην Μαδρίτη για τη Σύνοδο της συμμαχίας Η ατζέντα της Συνόδου κυριαρχείται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και από την επιθυμία Φινλανδία και Σουηδίας να μπουν στο ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης εάν ο κ.Ερντογάν «ανοίξει» θέματα τότε η ελληνική πλευρά θα είναι προετοιμασμένη όχι μόνο να απαντήσει αλλά και να βάλει το πλαίσιο για τα επόμενα στάδια εντός του ΝΑΤΟ και της τουρκικής προκλητικότητας. Μέσα από συγκεκριμένα στοιχεία και τεκμηριωμένες αναλύσεις.