Άνοδος στη Wall - Ράλι για τον Nasdaq, 170 μονάδες πάνω ο Dow

Άνοδος στη Wall - Ράλι για τον Nasdaq, 170 μονάδες πάνω ο Dow

Ράλι στη Wall Street την Παρασκευή, που ωστόσο έκλεισε πτωτικά σε εβδομαδιαία βάση για πρώτη φορά, μετά από σερί πέντε εβδομάδων ανόδου, εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό, ο οποίος σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, βρίσκεται σε υψηλά 30 ετών στις ΗΠΑ.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 179 μονάδες ή 0,5%, ο S&P 500 κέρδισε 0,7% και ο Nasdaq κατέγραψε αύξηση 1%. Η αντίδραση της αγοράς την Παρασκευή συνιστά επιστροφή στην ανοδική τάση που επικρατούσε μέχρι και τις αρχές αυτές της εβδομάδας, πριν την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, την Τετάρτη.

Βασική είδηση της εβδομάδας που απασχόλησε την επενδυτική κοινότητα και αναχαίτισε το σερί συνεδριάσεως με διαδοχικά ρεκόρ, ήταν η δημοσίευση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ την Τετάρτη.

Παρόλο που αναμενόταν ότι δεν θα υπάρξει κάποια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ο δείκτης έδειξε ότι το κόστος διαβίωσης στη χώρα αυξήθηκε τον Οκτώβριο με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό που έχει καταγράψει τα τελευταία 31 χρόνια, έχοντας υπερβεί σημαντικά τις ήδη αρνητικές προβλέψεις.

Συγκεκριμένα, ο ΔΤΚ σημείωσε αύξηση κατά 6,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, την ώρα που οι εκτιμήσεις αναλυτών σε έρευνα του Dow Jones προέβλεπαν ότι θα κινηθεί στο 5,9%. Σε μηνιαίο επίπεδο, αυξήθηκε κατά 0,9% έναντι εκτιμήσεων για 0,6%.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως ο πληθωρισμός είναι πραγματικός, καθώς οι υψηλές τιμές συνοδεύονται από αυξήσεις μισθών, ωστόσο ο αντίκτυπός του δεν είναι τόσο σοβαρός, όσο αναμενόταν.  

Εντωμεταξύ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ βούτηξε σε χαμηλό δέκα ετών τον Νοέμβριο, υποχωρώντας στις 66,8 μονάδες, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή.