Άνοδος κρουσμάτων - Η λύση στην ψηφιακή τεχνολογία
ΠΟΥ Ευρώπης

Άνοδος κρουσμάτων - Η λύση στην ψηφιακή τεχνολογία

Αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, που τις τελευταίες δύο εβδομάδες δείχνει αυξητικές τάσεις όχι μόνο σε αμερικανική ήπειρο, Ασία και Μέση Ανατολή, αλλά σταδιακά και στην Γηραιά Ηπειρο, συστήνει ο ΠΟΥ Ευρώπης στις χώρες αρμοδιότητάς του.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρώπη παρουσίασε αύξηση περιστατικών για πρώτη φορά μετά τους τελευταίους μήνες της ύφεσης.

Ο περιφερειακός διευθυντής δρ Χανς Κλούγκε επανέλαβε τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας στην περιοχή, ενόσω οι χώρες αίρουν τα περιοριστικά μέτρα. Παρατήρησε ότι 30 χώρες στην Ευρώπη, παρουσίασαν νέες εστίες και μάλιστα σε 11 από αυτές, η επιταχυνόμενη μετάδοση του ιού, οδήγησε σε σημαντική αναζωπύρωση που αν αφήνονταν ανεξέλεγκτη, θα μπορούσε να οδηγήσει τα συστήματα υγείας στα όριά τους, για ακόμη μια φορά.

Πολωνία, Γερμανία, Ισπανία και Ισραήλ, έδρασαν άμεσα και τα νέα περιστατικά που παρατηρήθηκαν σε ορυχεία, σχολεία και μονάδες παραγωγής τροφίμων, τέθηκαν υπό έλεγχο με στοχευμένες παρεμβάσεις.

Η ψηφιακή τεχνολογία

Ο δρ Κλούγκε συνέστησε τις ψηφιακές λύσεις, μέσω συνεργασίας κράτους και ασθενών, με ταυτόχρονη προστασία των προσωπικών δεδομένων, αλλά και με τεχνολογία προσιτή σε ολόκληρο τον πληθυσμό, προκειμένου να μην εντείνονται οι διακρίσεις.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης, η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο, κυρίως για την υποστήριξη της ανίχνευσης επαφών. Η Αυστρία, η Γεωργία και η Βόρεια Μακεδονία συγκαταλέγονται στις 27 χώρες που έχουν εφαρμόσει εθνικές λύσεις για ψηφιακό εντοπισμό επαφών, ενώ αντίστοιχες εφαρμογές προωθούνται και στην Ανδόρα, Φινλανδία, Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Στη Γαλλία, αυτόματος τηλεφωνητής μέσω τεχνητής νοημοσύνης είναι σε θέση να ανταποκρίνεται σε περισσότερα από 1000 άτομα ταυτόχρονα. Αντίστοιχα μέσω τεχνητής νοημοσύνης η Ιταλία δοκιμάζει τη χρήση μιας εφαρμογής smartphone σε συνδυασμό με κάμερα για τη λήψη ζωτικών στοιχείων όπως καρδιακός ρυθμός, συχνότητα καρδιακού ρυθμού, κορεσμός οξυγόνου και ρυθμός αναπνοής σε πραγματικό χρόνο. Στη Σουηδία, η τηλεϊατρική έχει χρησιμοποιηθεί για την παροχή περίθαλψης σε αγροτικές περιοχές και τώρα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ασθένειας COVID-19.

Ο κ. Κλούγκε σημείωσε πως παρ' ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν αποδειχθεί ισχυρά εργαλεία για την καταπολέμηση του COVID-19, την ίδια στιγμή οι ίδιες τεχνολογίες μας εκθέτουν σε ένα "τσουνάμι" πληροφοριών εγείροντας ζητήματα προστασίας δεδομένων και ιατρικού απορρήτου.

Γι΄ αυτό συνέστησε να ληφθούν υπόψιν τρεις παράμετροι:

1. Η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας πρέπει να γίνεται με σύνεση, προσεκτικά και σε συνεργασία με τον Δημόσιο και με τους ασθενείς. Μπορεί να συμβάλλει στην παροχή ουσιαστικής περίθαλψης, ιδίως σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

2. Η εμπιστοσύνη του πληθυσμού είναι καθοριστική. Οι παρεμβάσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το απόρρητο και την ασφάλεια των ατόμων και των δεδομένων τους. Τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου πρέπει να διατηρηθούν σε ψηφιακά περιβάλλοντα και δεν πρέπει να ξεχαστούν σε περιόδους πανδημίας. Είναι ευθύνη των κυβερνήσεων να διασφαλίζουν την ιδιοκτησία δεδομένων, την χρήση, την συγκατάθεση και την προστασία.

3. Δεν είναι όλες οι κοινωνικές ομάδες εξίσου ικανές να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών για την καταπολέμηση του ιού. Στην Ευρώπη η πρόσβαση των νοικοκυριών στο διαδίκτυο κυμαίνεται από 74% - 87%, με τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις να καταγράφονται στο εσωτερικό των ίδιων των χωρών. Δεν μπορούμε να αντέξουμε επιπλέον του κοινωνικού και οικονομικού χάσματος και ένα ψηφιακό.