7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Ανοδική αντίδραση στην Wall Street

Ανοδική αντίδραση στην Wall Street

Σε ανοδικούς ρυθμούς επέστρεψαν στις σημερινές συναλλαγές τους οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς μετά τις πωλήσεις της χτεσινής συνεδρίασης που έφεραν ελεγχόμενη οπισθοχώρηση, με τα νέα στοιχεία για την ανεργία να έχουν συνεισφέρει στην επαναφορά του θετικού κλίματος.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται με άνοδο 0,44% στις 34.946 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,34% και διαπραγματεύεται στις 4.417 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που ολοκλήρωσε και χτες με θετικό πρόσημο, συνεχίζει την ανοδική του πορεία με +0,36% στις 14.833 μονάδες.

Στην επικαιρότητα που εξετάζουν οι επενδυτές, μείωση για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα κατέγραψε ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας, ο οποίος υπήρξε ουσιαστικά εναρμονισμένος με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αν και παραμένει ακόμα αρκετά μακριά από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιουλίου κατατέθηκαν 385.000 αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, αριθμός μειωμένος κατά 14.000 σε σχέση με την εβδομάδα που είχε προηγηθεί και στα πλαίσια της μέση εκτίμησης των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg, οι οποίοι ανέμεναν να κυμανθούν στις 383.000.

Γενικότερα, κατά τους τελευταίους οκτώ μήνες η αγορά εργασίας δείχνει να ενισχύεται συνεχώς με τις αιτήσεις επιδόματος να ακολουθούν πτωτική τάση, ωστόσο ο εβδομαδιαίος αριθμός τους απέχει ακόμα αρκετά από εκείνον των περίπου 200.000 που ήταν προτού κάνει την εμφάνισή της η πανδημία.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο αριθμός των αιτήσεων για επέκταση επιδομάτων ανεργίας υποχώρησε στα 2,93 εκατομμύρια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 24 Ιουλίου, καταγράφοντας νέο χαμηλό πανδημίας.

Κατά τα άλλα, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου των ΗΠΑ παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, κινούμενη στο 1,2%.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, ο τίτλος της Roku υποχωρεί κατά 5,6% μετά τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε, ενώ παρομοίως η Etsy βυθίζεται κατά 8% αφότου έδωσε guidance που αφήνει να εννοηθεί ότι ίσως κουρφώθηκαν τα κέρδη της.

Ώθηση πάντως στον Dow Jones δίνει η Home Depot με άνοδο 1,7%, ενώ ακολουθούν η JPMorgan Chase με +1,3% και η Goldman Sachs Group με 1,2%.