«Ανοχύρωτο» για δύο ώρες λόγω παραλείψεων
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

«Ανοχύρωτο» για δύο ώρες λόγω παραλείψεων

Το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, έμεινε χωρίς ρεύμα και χωρίς ηλεκτρονικά συστήματα για περίπου 2 ώρες από τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Το πρόβλημα θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο, αν δεν είχε υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και δεν είχαν ακολουθήσει γρήγορες κινήσεις, χάρη στις οποίες, πολύ σύντομα, δεκάδες αστυνομικοί (περί τους 100) έσπευσαν να δημιουργήσουν «ζώνη» ασφαλείας πέριξ του κτιρίου ώσπου να επανέλθει η απρόσκοπτη ρευματοδότηση. 

Μετά  την αποκάλυψη ενός πολύ σοβαρού κενού ασφαλείας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ) οι αρμόδιοι έψαξαν τις αιτίες, ώστε να θεραπεύσουν τα προβλήματα και να μην συμβεί ξανά κάτι ανάλογο. Και ανακαλύφθηκε πως όλα τα σχετικά συστήματα ήταν χωρίς την αναγκαία και απαιτούμενη συντήρηση εδώ και χρόνια. Και ότι αν δεν γινόταν εγκαίρως η κινητοποίηση όλων, η ναυαρχίδα των μουσείων μας θα μπορούσε να μείνει χωρίς συστήματα ασφαλείας όλη τη νύχτα.

Ευτυχώς, το μουσείο διαθέτει νυχτοφύλακες, οι οποίοι και ενημέρωσαν, όπως έπρεπε να κάνουν, την αρχιφύλακα, ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας έμειναν εκτός λειτουργίας ύστερα από το εκτεταμένο μπλακ άουτ της ΔΕΗ, επειδή η γεννήτρια που διαθέτει το ΕΑΜ δεν λειτούργησε αυτόματα. Εκείνη με τη σειρά της ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Διδασκάλου, που ειδοποίησε την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Καθώς τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν λειτουργούσαν όμως αναφέραμε, ειδοποιήθηκε αμέσως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου έστειλε αμέσως  αστυνομικούς να δημιουργήσουν κλοιό για κάθε ενδεχόμενο, όπως ορίζουν σχετικά πρωτόκολλα. Εν τω μεταξύ, έφτασαν στο ΕΑΜ η υπουργός και ο γενικός.

Η δύσκολη νύχτα μόλις είχε αρχίσει για όλους. Με εντολή της υπουργού κλήθηκε ο υπεύθυνος ηλεκτρολόγος ο οποίος διαπίστωσε πως η γεννήτρια δεν λειτούργησε γιατί δεν είχε... μπαταρίες. Εκανε την αντικατάσταση, αλλά ούτε τότε άρχισε η λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων, ενώ ανακαλύφθηκε πως το ΕΑΜ δεν διέθετε καν φώτα ασφαλείας, λόγω του ότι και πάλι δεν υπήρχαν μπαταρίες.

Το ακόμα χειρότερο ήταν ότι και όταν επανήλθε το ρεύμα στην περιοχή, δεν επανήλθε στο μουσείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, και εκεί δεν είχε γίνει έλεγχος και συντήρηση, και σε αυτό πιθανώς οφείλονται οι σχετικές «αστοχίες». Επομένως, το «πακέτο» αυτών των παραλείψεων ήταν εκρηκτικό και θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστια ζητήματα. Εν τέλει, με κινητοποίηση υπαλλήλων και ειδικών του μουσείου και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, περί τις δύο ώρες αργότερα η ηλεκτροδότηση και τα συστήματα ηλεκτρονικής ασφάλειας αποκαταστάθηκαν και λειτουργούσαν πλήρως.

Πέραν του black out της ΔΕΗ, υπήρξαν, λοιπόν, και άλλες αστοχίες οι οποίες άφησαν το ΕΑΜ χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, για περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι το καθολικό black out, σχολίασε επίσημα το υπουργείο Πολιτσμού. Η μη λειτουργία των ηλεκτρολογικών συστημάτων του δημιούργησε θέμα ασφαλείας, παρά την παρουσία της νυκτερινής φύλαξης.

Από νωρίς χθες το πρωί, ξεκίνησε διεξοδικός έλεγχος για την επίλυση των αστοχιών  που κατεγράφησαν. Επίσης, διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να ερευνηθούν οι τυχόν παραλείψεις των υπευθύνων για την άψογη λειτουργία όλων των συστημάτων του ΕΑΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μπαταρίες για τη γεννήτρια αγοράζονται συνήθως με κονδύλια που δωρίζει ο Σύλλογος Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ωστόσο, κάποιοι είχαν την ευθύνη να ενημερώσουν τη νέα διευθύντρια του μουσείου, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της πολύ πρόσφατα για το ότι απαιτείται αγορά ανταλλακτικών μπαταριών και συντήρηση των συστημάτων. Εάν το έκαναν και εάν υπήρξαν υπηρεσιακές αναφορές για τα εν λόγω θέματα, θα αποτελέσει επίσης μέρος της ΕΔΕ.