Β. Κικίλιας: Ανησυχητικές οι καθυστερήσεις εμβολίων - Προβληματίζει η αύξηση κρουσμάτων στην Αττική

Β. Κικίλιας: Ανησυχητικές οι καθυστερήσεις εμβολίων - Προβληματίζει η αύξηση κρουσμάτων στην Αττική

Οι παραδόσεις των εμβολίων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζει ανησυχητικές καθυστερήσεις, τόνισε ο Β. Κικίλιας κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία, επισημαίνοντας ακόμα πως «μας προβληματίζει η αύξηση ενεργών κρουσμάτων στην Αττική».

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως  η διαδικασία παραγωγής εμβολίων έτρεξε με πρωτοφανείς ρυθμούς, αφού «μέσα σε λίγους μήνες με τη σύμπραξη όλων των δυνάμεων δημιουργήθηκαν εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά» ωστόσο, όπως είπε, παρουσιάζονται καθυστερήσεις στη διάθεσή τους αναφερόμενος στhν «κόντρα» που έχει προκύψει για το θέμα μεταξύ ΕΕ και φαρμακευτικών εταιρειών.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, «πέρα από τις αιτίες αυτής της καθυστέρησης, τις οποίες ούτε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν γνωρίζει ξεκάθαρα, οφείλουμε να εξετάσουμε κάτι πολύ σημαντικό που σε μεγάλο βαθμό θα διαμορφώσει και το μέλλον του ίδιου του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: η Ευρώπη των 27 κρατών, των 450 εκατομμυρίων πολιτών και με 22 τρισ. ΑΕΠ στα θέματα δημόσιας Υγείας οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, να απλώσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους πολίτες, απέναντι σε επιχειρηματικούς ή διακρατικούς ανταγωνισμούς, αυτούς τους πολίτες που στη μεγάλη του πλειοψηφία συμμορφώθηκαν με τα πρωτοφανή μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας»

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «οι επιχειρήσεις οφείλουν να αντιληφθούν ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τα εμβόλια προήλθε από κρατικούς πόρους, δηλαδή από τα χρήματα των φορολογουμένων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια της χώρας μας».

«Τα κράτη μέλη και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πλέον καλά ότι χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία» υπογράμμισε ο ίδιος.

Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Όσον αφορά τη χώρα μας τόνισε πως «η στρατηγική μας κινείται σε δύο άξονες» είπε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι «πρώτον αναπτύσσουμε το εμβολιαστικό μας σχέδιο με βάση τη διαθεσιμότητα των εμβολίων» και «δεύτερον, διασφαλίζουμε τη δεύτερη δόση σε αυτούς που κάνουν την πρώτη».

Όπως τόνισε, ήδη έχουμε ξεπεράσει τους 200.000 εμβολιασμούς και χαρακτήρισε ικανοποιητικό τον ρυθμό εμβολιασμού με βάση τα εμβόλια που διαθέτουμε. Επανέλαβε ότι μαζί με τα άτομα από 70 έως 74 ετών, θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.

«Ο εμβολιασμός ηλικιωμένων και ασθενών με υποκείμενα νοσήματα θα συμβάλλει σημαντικά ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις της COVID -19 σε αυτές τις ομάδες που πλήττονται κυρίως από τον ιό και αποδεικνύονται πιο ευάλωτες» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από την προσπάθεια που γίνεται από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην αντιμετώπιση της COVID -19 όσον αφορά τα περιστατικά που δε χρειάζονται νοσηλεία αλλά πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι και να παρακολουθούνται από τους γιατρούς. Μάλιστα είπε ότι τα μισά τεστ για κορονοϊό γίνονται πλέον σε δομές της ΠΦΥ και με αυτό τον τρόπο δεν επιβαρύνονται τα νοσοκομεία.

Ο Β .Κικίλιας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εμπλακούν, τόσο στην παρακολούθηση όσο και στην εμβολιαστική διαδικασία, ιδιώτες γιατροί, εάν αυτό απαιτηθεί, τονίζοντας ότι πάντα εξετάζονται κι άλλοι τρόποι εμπλοκής των ιδιωτών γιατρών αλλά και της συνεισφοράς τους τον εμβολιασμό εφόσον υπάρξουν τέτοιες ποσότητες εμβολίων που θα κάνουν αναγκαία την βοήθεια τους.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις θεραπείες που εγκρίνονται και συγκεκριμένα για τα μονοκλωνικά αντισώματα, είπε ότι υπάρχει κατάθεση για έγκριση τους στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Όταν λάβουν έγκριση θα παρθούν και οι συγκεκριμένες αποφάσεις στη χώρα μας τόνισε.

Όσον αφορά την πορεία της επιδημίας, είπε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν καθημερινά τα στοιχεία και «είμαστε αποφασισμένοι να άρουμε ή να πάρουμε νέα μέτρα εάν χρειαστεί».

«Μας προβληματίζει η αύξηση ενεργών κρουσμάτων στην Αττική» 

Ως προς τα θέματα της πανδημίας ο κ. Κικίλιας τόνισε πως «ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας ανέρχεται σε 547 κρούσματα, με τη μέση ηλικία τους να ανέρχεται στα 48 έτη. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας καταγράφονται 5.324 ενεργά κρούσματα κορονοϊού».

Ο ίδιος σημείωσε πως «παραμένει αυξητική η τάση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία» και πως «σήμερα μόνο καταγράφηκαν 112 εισαγωγές». Αναφορικά με την κάλυψη των ΜΕΘ COVID, τόνισε πως αυτή ανέρχεται σε 48% σε όλη την επικράτεια, στο 63% στην Αττική και στο 50% στη Θεσσαλονίκη.

«Τα περισσότερα ενεργά κρούσματα είναι στην Αττική και μας προβληματίζει. Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζουν η Θήρα, η Μύκονος, η Ροδόπη, η Δυτική Αττική και η Λακωνία. Μας ανησυχούν επίσης η αύξηση στη Μαγνησία, την Εύβοια, την Αχαΐα, την Αττική βέβαια και ιδιαίτερα στον βόρειο και κεντρικό τομέα», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων επτά ημερών, είπε ότι ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 547 ανά ημέρα και η μέση ηλικία των διαγνωσθέντων τα 48 έτη. Όπως παρατήρησε υπάρχει μία αύξηση στις νέες διαγνώσεις που αφορούν τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Συνολικά, όπως είπε, αυτή την ώρα στη χώρα υπάρχουν 5.324 ενεργά κρούσματα από τα οποία τα 23.74 είναι στην Αττική.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορούν ακόμη να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς τα μαγαζιά άνοιξαν πριν από 8 ημέρες κι έτσι πρέπει να περάσουν ακόμη 5-6 μέρες για να μπορούμε να κρίνουμε το πώς η επανέναρξη του εμπορίου επηρέασε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Στην συνέχεια, ο Βασίλης Κικίλιας μίλησε για «εντυπωσιακή προσπάθεια» στην Ελλάδα σε ό, τι αφορά το σχέδιο του εμβολιασμού, έπειτα από τις προσπάθειες σειράς κρατικών υπηρεσιών και υπουργείων.