Ανησυχία για την έξαρση του κορονοϊού στην Αθήνα -  Έξι νέα κρούσματα στην Κυψέλη σε 106 τεστ

Ανησυχία για την έξαρση του κορονοϊού στην Αθήνα - Έξι νέα κρούσματα στην Κυψέλη σε 106 τεστ

Εντείνεται η ανησυχία για τα αυξανόμενα κρούσματα στο κέντρο της Αθήνας, με τα rapid tests που έχουν πραγματοποιήσει σήμερα οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ να εντοπίζουν 6 θετικά δείγματα σε σύνολο 106 τεστ και πλέον να αρχίζει η ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Τα στοχευμένα τεστ κορονοϊού σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές στο κέντρο της Αθήνας ξεκίνησαν χθες, με τη διενέργεια περισσότερων από 700 τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνων του κορoνοϊού στις πλατείες Αμερικής, Βάθης και Κυψέλης, με επτά από αυτά να βρίσκουν θετικά δείγματα. 

Όλοι οι θετικά διαγνωσμένοι στον ιό έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ τα δείγματα δόθηκαν και για μοριακό έλεγχο προς επιβεβαίωση.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε δηλώσεις του επισήμανε ότι υπάρχουν 900 ενεργά κρούσματα στα επτά διαμερίσματα του δήμου Αθηναίων, τονίζοντας ότι οι κινητές μονάδες βρίσκονται στο κέντρο της πόλης «ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε το επιδημιολογικό βάρος σε ό,τι έχει να κάνει με ευάλωτες ομάδες και σε ό,τι έχει να κάνει με τους συμπολίτες μας».

Η σταδιακά αυξανόμενη επιδημιολογική επιβάρυνση σε περιοχές στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής που αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο φόρτο κρουσμάτων, οδήγησαν στη λήψη περαιτέρω μέτρων στην περιφέρεια με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να τονίζει πως είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. «Κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό εάν δεν τα τηρούμε», επεσήμανε στη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες με τηλεοπτικό διάγγελμα για εγρήγορση απέναντι στον κορονοϊό και να τηρήσουν με συνέπεια τα μέτρα όσων ήδη έχουν ανακοινωθεί.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 286 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 163 στην Αττική, με τα  31 να συνδέονται με γνωστές συρροές και τα 37 να εντοπίζονται κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει τα 16.913 και οι νεκροί τους 371 μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής. Στους 63 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε τον περιορισμό λειτουργίας των λιανικών επιχειρήσεων, όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες, από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί στην Αττική και σε όλες τις περιοχές όπου ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα. Σύμφωνα με τον ίδιο εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα σημεία πώλησης καυσίμων.

Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Αττικής και στις περιοχές που είναι σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δηλαδή στην Ημαθία, στο Κιλκίς, στην Πέλλα, στην Πιερία, στη Χαλκιδική, στα Χανιά, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Ζάκυνθο, στη Λέσβο και στη Μύκονο αναστέλλεται η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών. Από το μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων.

Τόσο στις παραπάνω περιοχές όσο και στις περιοχές που βρίσκονται σε επιδημιολογική επιτήρηση, δηλαδή στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Λάρισας, Κέρκυρας στο δήμο Βόλου, στη Σαντορίνη , στη Ρόδο, στην Κω, στην Πάρο και στην Αντίπαρο επιτρέπεται το take away, το drive through και το delivery για τα εστιατόρια με εξαίρεση την πώληση αλκοόλ. Το μέτρο ισχύει από αύριο 5 το πρωί έως τις 4 Οκτωβρίου.