Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στους νέους

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στους νέους

Κρίσιμο θεωρείται το διάστημα των επόμενων 15 ημερών, για τα επόμενα βήματα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, με τους επιδημιολόγους να τονίζουν πως ακόμη και με τα μετά τα νέα μέτρα, η εξάπλωση του ιού δεν έχει σταματήσει. Παράλληλα αυξάνονται οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ ενώ έντονη ανησυχία προκαλεί η αύξηση που παρουσιάζουν τα κρούσματα στην κατηγορία των ανθρώπων κάτω των 40 ετών.

Αρκετές περιοχές, όπως η Καστοριά, η Κοζάνη, οι Σέρρες, τα Ιωάννινα και η Αττική, παρουσιάζουν υψηλότατα ποσοστά κρουσμάτων, ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν πως πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 10 ημέρες για να διαπιστώσουν τα αποτελέσματα των περιοριστικών μέτρων και να κρίνουν τα επόμενα βήματά. «Επειδή ο χρόνος επώασης είναι μετά τις 7 ημέρες-10 ημέρες, η τελική αποτίμηση θα γίνει σε 10-15 ημέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος στην ΕΡΤ.

Μάλιστα, ιδιαίτερα κρίσιμα θεωρούν τα επόμενα 24ωρα στις περιοχές της βόρειας Ελλάδας όπου παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων, με περιοχές όπως τις Σέρρες και τα Ιωάννινα, να βρίσκονται μία ανάσα από το να ανέβουν στο επίπεδο 4 του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.

Σκέψεις για νέο περιορισμό ωραρίου στην εστίαση

Σύμφωνα με την ΕΡΤ1, οι ειδικοί σε περίπτωση που στο διάστημα αυτό δεν δουν αισθητή μείωση των κρουσμάτων, θα επεξεργαστούν νέα μέτρα, με ένα από αυτό να είναι ένας περαιτέρω περιορισμός του ωραρίου για κάποιες κατηγορίες της εστίασης. Δεν προβλέπεται όμως γενικό lockdown, όπως τόνισε και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ.

«Γενικό lockdown η έσχατη λύση, θα έκανε κακό στην οικονομία. Οι επιπτώσεις ενός τέτοιου μέτρου θα έχει επιπτώσεις οδυνηρές. Θα ήταν έσχατη λύση» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Στο «κόκκινο» Αττική, Ιωάννινα, Σέρρες, Λάρισα -Μείωση κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη

Εν τω μεταξύ, στο «κόκκινο» παραμένουν αρκετές περιοχές σε όλη τη χώρα. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 715 κρούσματα, με 260 να αφορούν την Αττική. Αρκετά μειωμένος, αλλά υψηλός, είναι ο αριθμός κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη, που είναι πλέον σε διψήφιο νούμερο (84), ενώ παραμένει έντονη η ανησυχία τόσο για τα Ιωάννινα, όπου εντοπίστηκαν 52 νέα κρούσματα, όσο και για τις Σέρρες, που η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, με 31 νέα κρούσματα, μεταξύ των οποίων τα 13 από γηροκομείο της πόλης.

Την ίδια ώρα, η Λάρισα παρουσιάζει νέα αύξηση κρουσμάτων καθώς εντοπίστηκαν άλλα 41 χθες, εκ των οποίων τα 16 από ιχνηλατήσεις μετά από άλλα κρούσματα.

Ανησυχία για τα κρούσματα σε νέους

Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η αύξηση που παρουσιάζουν στην κατηγορία των ανθρώπων κάτω των 40 ετών. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες έγιναν σχεδόν 1.000 δειγματοληψίες από τον ΕΟΔΥ στο Περιστέρι (περιοχή που συγκαταλέγεται σε αυτές με σημαντικό αριθμό κρουσμάτων από τον περασμένο μήνα) και εντοπίστηκαν 31 κρούσματα, με διάμεση ηλικία τα 35 έτη.

Στην Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης την περασμένη Παρασκευή, τα μισά κρούσματα αφορούν ηλικίες μεταξύ 19 και 40 ετών, γεγονός που δείχνει πως οι νεότεροι εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά μόλυνσης.