ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1994η
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

ΠΟΥ: Ανησυχία για τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα στους ασθενείς Covid19 μετά την ανάρρωση

Ανησυχία για τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα στους ασθενείς Covid19 μετά την ανάρρωση

Την έντονη ανησυχία του για τις σοβαρές κοινωνικές, οικονομικές, υγειονομικές και επαγγελματικές συνέπειες που έχουν τα μακροπρόθεσμα και επίμονα αλληλεπικαλυπτόμενα συμπτώματα σε αναρρώσαντες ασθενείς του COVID 19, γνωστό ως μετά-COVID σύνδρομο, που πλήττει χιλιάδες άτομα εξέφρασε ο Π.Ο.Υ., όπως αναφέρει η ΕΡΤ. 

 Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού περίπου 1 στους 10 πάσχοντες από COVID-19 νοιώθουν αδύναμη και καταβεβλημένη παρουσιάζοντας επίμονα συμπτώματα διαφόρων μορφών ακόμη και 12 εβδομάδες μετά την ανάρρωσή τους.

Επιπροσθέτως, μέχρι τις στιγμής έρευνες ο κορονοϊός επιτίθεται στους ασθενείς σε πολλά διαφορετικά όργανα του σώματος, όπως η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, τον εγκέφαλο και τα νεφρά. Όσοι πάσχουν από το μετά Covid σύνδρομο, περιγράφουν έναν ποικίλο συνδυασμό συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος και τους μυς, κόπωση, δύσπνοια και άλλα. Παράλληλα ο ιός επιμένει να προσβάλει ορισμένα σημεία του σώματος που προστατεύονται από το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας διαβήτη, προβλήματα στην πήξη του αίματος, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Υπενθυμίζεται πως ο Π.Ο.Υ έχει συγκαλέσει ήδη συμβούλιο επιστημόνων εστιάζοντας στην αναγνώριση, την έρευνα και την αποκατάσταση των ατόμων με το σύνδρομο, ενώ τις άμεσες επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη με τους επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών σε 53 χώρες στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια με στόχο να καθοριστεί μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του ζητήματος, όπου η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη θα διαδραματίσει ισχυρό ρόλο.

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ, στην ενημέρωση τύπου του Π.Ο.Υ, ο καθηγητής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου Martin Mc Kee, τόνισε πως η βαρύτητα του συνδρόμου εξαρτάται πραγματικά από το πώς το άτομο έχει ανταποκριθεί στην αρχική λοίμωξη και σε ποια έκταση έχουν υποφέρει από άμεση βλάβη από τον ιό ο εγκέφαλος, η καρδιά, το πάγκρεας καθώς και σε ποιο βαθμό έχει επηρεαστεί η πήξη του αίματος μέσα από όλους αυτούς τους διαφορετικούς μηχανισμούς.