Ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων - Έκτακτη ενημέρωση από ΕΟΔΥ τη Δευτέρα

Ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων - Έκτακτη ενημέρωση από ΕΟΔΥ τη Δευτέρα

Έκτακτη ενημέρωση για τον κορονοϊό θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ, την ώρα που οι ειδικοί εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου με αρκετούς εξ αυτών να ζητούν τη λήψη μέτρων προκειμένου να μην αντιμετωπίσει η χώρα καταστάσεις παρόμοιες με αυτές του χειμώνα. Δεν υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ, δεν μας υποχρεώνει να πάρουμε μέτρα μέσα στο καλοκαίρι, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. 

Όπως έγινε γνωστό η ενημέρωση θα διεξαχθεί το πρωί στις 10:30 στα γραφεία του ΕΟΔΥ από τον πρόεδρό του και καθηγητή Παιδιατρικής, Θεοκλή Ζαούτη, καθώς και τον α’ αντιπρόεδρο και αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Παρασκευή, οι οποίοι και θα παρουσιάσουν τα τελευταία στοιχεία από  την πορεία της πανδημίας.

Ήδη τέσσερις ειδικοί -Νίκος Θωμαΐδης, Νίκος Τζανάκης, Στέλιος Λουκίδης, Αθηνά Λινού - προειδοποίησαν ότι στα μέσα Ιουλίου θα υπάρξει κορύφωση των μολύνσεων και πως θα συνεχίσουν να αυξάνονται αν δεν ληφθούν μέτρα, ενώ μεγάλο ρυθμό αύξησης στο ιικό φορτίο των λυμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καταγράφεται σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Αντίθετα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, με δηλώσεις από το Ηράκλειο Κρήτης ανέφερε ότι δεν αναμένεται να υπάρξει τέτοια πίεση στο ΕΣΥ για να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για το καλοκαίρι, αλλά η όλη κατάσταση θα επεναξεταστεί τον Σεπτέμβριο και πρόσθεσε πως υπάρχει σύσταση στους πολίτες και στις ευάλωτες ομάδες να τηρούν τα μέτρα και να φορούν τη μάσκα σε συνθήκες συνωστισμού.

«Αυτή την ώρα έχουμε μια αύξηση στα κρούσματα όπως σε όλη η Ευρώπη, ωστόσο όλα τα μοντέλα μας δείχνουν ότι τους θερινούς μήνες παρά τα αυξημένα περιστατικά δεν θα υπάρξει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, για να μας υποχρεώσει να πάρουμε μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Λινού: Θα αυξηθούν τα κρούσματα αν δεν πάρουμε μέτρα χθες

Ανησυχία ότι δεν έχουμε δει ακόμα την κορύφωση του κύματος της πανδημίας, αλλά είναι κάτι που το αναμένουμε, και πως θα ανέβουν περισσότερο τα κρούσματα «αν δεν πάρουμε μέτρα χθες», εξέφρασε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ζήτησε να επανέλθει άμεσα η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους και σε εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με περισσότερους από 5 ανθρώπους κάθε μέρα. «Επειδή η Πολιτεία αργεί να πάρει τέτοιες αποφάσεις, στην Ελλάδα όλα αργούν, ας πάρουμε μόνοι μας την απόφαση», επισήμανε, ζητώντας παράλληλα να κάνουμε πολλά τεστ, ειδικά εάν πρόκειται να ταξιδέψουμε ή να πάμε σε μια πολιτιστική εκδήλωση που θα βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι.

Λουκίδης: Είχαμε 300 εισαγωγές την Πέμπτη - Πρέπει να προστατεύσουμε τους ευάλωτους

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, το περιβάλλον πλέον είναι διαφορετικό. Ο ίδιος επισήμανε ότι «θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία με δεδομένο ότι οι εισαγωγές σε μια ημέρα, χθες Πέμπτη (30/6) έφτασαν τις 300, αν αυτές οι εισαγωγές οδηγηθούν στις ΜΕΘ και κυρίως αν αλλάξει η αναλογία εισιτηρίων – εξιτηρίων».

«Πρέπει να προστατεύσουμε τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους» ανέφερε ο κ. Λουκίδης εξηγώντας ότι στα νοσοκομεία προσέρχονται άνθρωποι αυτής της ηλικιακής κατηγορίας που νόσησαν από το συγγενικό περιβάλλον τους. «Δυστυχώς δεν έχουν πάντα τις βιολογικές δυνάμεις για να ανταπεξέλθουν και θα πρέπει να τους προστατεύουμε», πρόσθεσε.

Τζανάκης: Έρχονται ακόμη πιο μεταδοτικά στελέχη του κορονοϊού

«Θα υπάρχουν επάλληλα πανδημικά κύματα, με εξάρσεις που θα μας βάζουν σε μια εγρήγορση», προειδοποίησε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, σημειώνοντας ότι «στην Δανία και άλλες χώρες υπάρχουν και άλλα στελέχη με μεγάλη μεταδοτικότητα και λογικά θα τα έχουμε και στην Ελλάδα». Τι είπε για την τέταρτη δόση του εμβολίου σε πολίτες άνω των 30 ετών

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, σημείωσε ότι «εδώ και έναν μήνα έχουμε πει ότι θα υπάρξει ένα έκτο πανδημικό κύμα στην Ελλάδα, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο».

«Αιτία της έξαρσης στα κρούσματα είναι τα μεταλλαγμένα στελέχη, ιδίως το Όμικρον5, που έχει την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από όλα τα άλλα στελέχη της Όμικρον, σε συνδυασμό με την αυξημένη κοινωνικότητα και τις εκδηλώσεις που γίνονται. Σκεφθείτε ότι φέτος θα γίνουν οι γάμοι τριών ετών, ο κόσμος θα πάει σε πανηγύρια και άλλες εκδηλώσεις», είπε ο κ. Τζανάκης, δείχνοντας πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για ακόμη αρκετό διάστημα.

Παγώνη: Καλπάζουν οι μεταλλάξεις Ο4 και Ο5

«Πάνω από 60 ετών όποιος έχει υποκείμενα νοσήματα να κάνει το εμβόλιο. Από 70 και άνω γενικά είναι καλό να κάνει το εμβόλιο. Από 30- 59 ετών, δεν υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο πρέπει να γίνει» ανέφερε η Πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ.

Μιλώντας στο Mega για την αύξηση των κρουσμάτων ξεκαθάρισε πως, «οι μεταλλάξεις Ο4 και Ο5 είναι αυτές που κάνουν ένα διήμερο 39-40 πυρετό. Αυτός ο πυρετός εξασθενεί τον οργανισμό και αμέσως επικοινωνούμε με τον γιατρό μας ή με το νοσοκομείο. Όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, μένουν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση. Έχουμε το αντιικό φάρμακο που μπορεί να το πάρει κανείς μετά από οδηγίες γιατρού οποίος θα το γράψει, και πρέπει να το πάρεις στις 3-5 μέρες, μετά δε μπορείς να το πάρεις.

«Μας φοβίζει να μην υποτροπιάσουν οι ασθενείς και αυξηθούν οι θάνατοι. Δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα μετά. Η πίεση είναι πολύ μεγάλη. Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει να πάρει άδεια 2,5 χρόνια. Εάν έχεις αντισώματα πολλά και φοράς και τη μάσκα, προφυλάσσεσαι να μην νοσήσεις. Δεν είναι ντροπή να φοράμε μάσκα, επειδή «δεν φοράει κανείς μάσκα», πρόσθεσε.

Εκτόξευση ιικού φορτίου κατά 200% στην Αττική σε τρεις εβδομάδες

Σε περίπου 10-15 ημέρες αναμένεται η κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας όπως εκτίμησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης. μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ενώ έκανε λόγο για σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο, η οποία είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική έφτασε αθροιστικά στο 200% μέσα στις τρεις τελευταίες εβδομάδες ενώ πρόσθεσε ότι τις τελευταίες 4 ημέρες στην ίδια περιοχή ξεπέρασε το 80%.

Σαφώς αυξητική είναι η τάση και στην υπόλοιπη Ελλάδα όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης συνοψίζοντας πως υπάρχει σοβαρή διάδοση στον πληθυσμό.

ΑΠΘ: Με ταχείς ρυθμούς η αύξηση ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Έντονα αυξητική παραμένει η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα τη Θεσσαλονίκης, με βάση τις πιο πρόσφατες μετρήσεις για την έρευνα, που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα από τα μέσα Ιουνίου και μετά το ιικό φορτίο των λυμάτων αυξάνεται καθημερινά, ενώ οι πρόσφατες μετρήσεις του συνολικού ιικού φορτίου και των στελεχών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 αντίστοιχα, καταδεικνύουν την πλήρη κυριαρχία τους.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τρίτης 28/06/2022 και της Τετάρτης 29/06/2022 είναι:

-Οριακά αυξημένη κατά 18% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Κυριακής 26/06/2022 και της Δευτέρας 27/06/2022.

-Αυξημένη κατά 88% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τρίτης 21/06/2022 και Τετάρτης 22/06/2022.

«Η μέση εβδομαδιαία αύξηση του ιικού φορτίου -από Τετάρτη σε Τετάρτη- ανέρχεται στο 110%, παρατηρούμε δηλαδή διπλασιασμό ανά εβδομάδα. Η ανάδυση των ΒΑ.4 και ΒΑ.5 συνεχίζει να εξελίσσεται με τον ίδιο ρυθμό, καθώς το ιικό τους φορτίο συνεχίζει να διπλασιάζεται σταθερά ανά 6 ημέρες», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου.