Ανησυχεί η Κίνα για τις προστατευτικές τάσεις στην Ευρώπη

Ανησυχεί η Κίνα για τις προστατευτικές τάσεις στην Ευρώπη

Την ανησυχία του εξέφρασε σήμερα το Πεκίνο για τις προστατευτικές τάσεις που αναπτύσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή την πρόταση του Jean-Claude Juncker να υιοθετηθεί πιο αυστηρή νομοθεσία αναφορικά με τις εξαγορές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από ξένες και κυρίως κινεζικές. 

«Η εφαρμογή προστατευτικών μέτρων στο εμπόριο και τις επενδύσεις, προκειμένου να εξυπηρετηθούν βραχυπρόθεσμα συμφέροντα, οδηγεί μακροχρόνια σε μεγαλύτερες απώλειες σε σύγκριση με τα οφέλη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Lu Kang. Κάλεσε δε την Κομισιόν να σεβαστεί τους κανόνες του ΠΟΕ και να μην προχωρήσει σε αθέμιτες πρακτικές. 

«Είναι ανάγκη να αποφύγουμε να στείλουμε λανθασμένα, συγκεχυμένα και αρνητικά μηνύματα προς τον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη ομιλία του για την «Κατάσταση της Ένωσης» στην Ευρωβουλή, ο Juncker υιοθέτησε πλήρως τις προτάσεις που έχουν καταθέσει το καλοκαίρι η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες οδηγούν στη συγκρότηση ενός μηχανισμού που θα δίνει τη δυνατότητα καθυστέρησης ή και μπλοκαρίσματος ξένων επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας, εάν δεν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Σημειώνεται, επίσης, ότι τον Ιούλιο η Γερμανία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που υιοθέτησε παρόμοια νομοθεσία, καθώς εκφράζεται έντονη ανησυχία στη χώρα μετά την περυσινή εξαγορά από τους Κινέζους της εταιρείας ρομποτικής Kuka.