Άνετο προβάδισμα των συντηρητικών, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα
Ιράν - Εκλογές

Άνετο προβάδισμα των συντηρητικών, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα

Τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα στο Ιράν φέρνουν δίνουν προβάδισμα στους συντηρητικούς, το οποίο ενισχύθηκε από πιθανή χαμηλή συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές εξαιτίας του αποκλεισμού χιλιάδων υποψηφίων.

Η ψηφοφορία διεξήχθη χθες εν μέσω σφοδρής οικονομικής ύφεσης, η οποία εν μέρει οφείλεται στις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν και στην αυξημένη ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον.

Πριν από την ψηφοφορία, περί τα ήμισυ των 16.000 αποκλείσθηκε. Στην πλειονότητά τους επρόκειτο για μεταρρυθμιστές και μετριοπαθείς υποψηφίους, γεγονός που μετέτρεψε τις εκλογές σε αναμέτρηση ανάμεσα στους συντηρητικούς και υπερσυντηρητικούς.

Πολιτικοί παρατηρητές είχαν προβλέψει υψηλή αποχή, καθώς ο πληθυσμός έχει χάσει τις ψευδαισθήσεις του έπειτα από τις αθετημένες υποσχέσεις της πολιτικής τάξης και είναι απορροφημένος με τις δύσκολες συνθήκες ζωής.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, η συμμαχία συντηρητικών-υπερσυντηρητικών φαίνεται ότι εξασφαλίζει άνετο προβάδισμα στην Τεχεράνη, σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή. Οι μεταρρυθμιστές και μετριοπαθείς υποψήφιοι ήταν ελάχιστοι στην ιρανική πρωτεύουσα που αποτελεί σημαντικό πολιτικό διακύβευμα με τις 30 έδρες στην ιρανική βουλή.

Τα τελικά αποτελέσματα θα έχουν ανακοινωθεί μέχρι αύριο το πρωί.

Εάν επιβεβαιωθεί η τάση που δείχνουν τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα, θα πρόκειται για σοβαρό πλήγμα στον μετριοπαθή πρόεδρο Χασάν Ροχανί, ο οποίος θα έχει μικρά περιθώρια κινήσεων μέχρι το τέλος της θητείας του το 2021.

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από το πρακτορείο Fars, ο συντηρητικός συνασπισμός θα εξασφαλίσει 191 από τις 290 έδρες της νέας Βουλής. Οι μεταρρυθμιστές θα εξασφαλίσουν 16 και οι ανεξάρτητοι 34 έδρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ