Την Αθήνα κατηγορεί εκ νέου η Αγκυρα ως υπαίτια της έντασης στην περιοχή

Την Αθήνα κατηγορεί εκ νέου η Αγκυρα ως υπαίτια της έντασης στην περιοχή

Την Αθήνα κατηγορεί η Αγκυρα ως υπαίτια της έντασης στην περιοχή. Σε μια ανακοίνωση του τουρκικού υπ. Αμυνας που μόνο αποκλιμάκωση δεν δείχνει, η Αγκυρα μιλά για προβοκατόρικες παρενοχλήσεις από ελληνικά μαχητικά σε τουρκικά αεροσκάφη, ενώ αναφέρεται και στην κοινή αεροναυτική άσκηση «Μέδουσα» Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, Γαλλίας και Εμιράτων, λέγοντας πως φαίνεται ποιες χώρες δεν θέλουν την ειρήνη και τον διάλογο στην περιοχή.

Σήμερα στο μεταξύ λήγει η Navtex για την παρουσία του Oruc Reis στην Αν. Μεσόγειο, χωρίς να είναι σαφές αν αυτό θα συνεχίσει τις έρευνες ή θα επιστρέψει στο λιμάνι της Αττάλειας, προκειμένου η κυβέρνηση Ερντογάν να επιδείξει «καλό» πρόσωπο ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου με θέμα την επιβολή κυρώσεων.

Σε επίπεδο πάντως ρητορικής η Τουρκία μόνο πρόθεση να πέσουν οι τόνοι δεν επιδεικνύει. Έντεκα ημέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής, η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις, παρενοχλήσεις αλλά και παράνομες Navtex, ενώ τονίζει ότι οι έρευνες του «Oruc Reis» διεξάγονται στην... τουρκική υφαλοκρηπίδα. 

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφέρει: «H Ελλάδα εξακολουθεί να αυξάνει την ένταση στην περιοχή συνεχίζει τις προβοκατόρικες παρενοχλήσεις και παραβιάσεις και συνεχίζει να διατηρεί μια στάση μη συμφωνίας καθώς αρνείται τον διάλογο και πηγαίνει τις διαφορές σε τρίτους. H Ελλάδα συνεχίζει την προκλητική της στάση καθώς μέσα σε μια ημέρα εξέδωσε 3 NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις σε περιοχές νησιών που πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα και οι 2 από τις NAVTEX είχαν δεσμευτεί από τη χώρα μας. Στις παράνομες NAVTEX της Ελλάδας έχουμε απαντήσει με ανάλογες NAVTEX», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπ. Αμυνας.

Σε κάθε περίπτωση και παρά την τουρκική ρητορική, είναι αρκετά πιθανό τις επόμενες ημέρες η Άγκυρα, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου, θα επιχειρήσει να δείξει ένα «άλλο» πρόσωπο, αυτό του γείτονα που είναι πρόθυμος να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Ελλάδα, όπως είχε κάνει και παραμονές της Συνόδου του Οκτωβρίου.

Τυχόν πρόσκληση στην Αθήνα για συνομιλίες σε συγκεκριμένη ημερομηνία, πιθανώς με διευρυμένη ατζέντα, θα μπορούσε να δώσει μια διέξοδο στην Γερμανία, καθώς και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, να μην επιμείνουν σε επιβολή κυρώσεων.

Το μόνο βέβαιο ειναι ότι η Τουρκία θεωρεί ότι μια τέτοια κίνηση μόνο κέρδη μπορεί να έχει σε πολιτικό επίπεδο. Αφενός καθώς θα εμφανισθεί για μια ακόμη φορά ως υπέρμαχος της διαπραγμάτευσης, αφετέρου επειδή εκτιμά ότι θα φέρει την Αθήνα σε δύσκολη θέση, πιέζοντάς την, προκειμένου να ξεκινήσει ένας διάλογος, να κάνει πίσω από τους απόλυτα εύλογους όρους που αυτή έχει θέσει ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης, δηλαδή παύση κάθε παράνομης μονομερούς δραστηριότητας στην περιοχή και πλήρης αποδοχή των προβλέψεων του διεθνούς δικαίου.

Αξίζει να επισημανθεί πως χτες σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε η Άγκυρα στην Ελλάδα για το σύνθημα που γράφτηκε στον ανελκυστήρα της κατοικίας του μούφτη της Ξάνθης. Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για περιστατικό που αναδεικνύει την μισαλλοδοξία ρατσιτικών και εξτρεμιστικών ομάδων στην Ελλάδα έναντι της ύπαρξης της τουρκικής μειονότητας στην Δ. Θράκη και των εκπροσώπων της, ενώ καλεί τις ελληνικές αρχές να διαλευκανουν το περιστατικό.