Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας για την Ταϊβάν

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας για την Ταϊβάν

Εκπρόσωπος του αμερικανικού πενταγώνου χαρακτήρισε χθες τα σχόλια του Κινέζου ομολόγου του, τα οποία εξισώνουν τις κινήσεις για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν με πόλεμο, ως «ατυχή» και επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να υποστηρίξει την αμυντική ικανότητα του νησιού.

«Θεωρούμε ότι αυτό το σχόλιο είναι ατυχές και σίγουρα δεν αντιστοιχεί στις προθέσεις μας να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στη Ταϊβάν, όπως είπε και ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίκεν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος απάντησε έτσι σε σχόλιο του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Άμυνας ο οποίος δήλωσε ότι «η ανεξαρτησία της Ταϊβάν σημαίνει πόλεμο» και ότι ο στρατός της Κίνας «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει αποφασιστικά κάθε μορφή αυτονομιστικών προσπαθειών».

Οι εξελίξεις έρχονται λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν και την επικύρωση από τη Γερουσία του Υπουργού  Μπλίνκεν ο οποίος είπε ενώπιον του σώματος ότι «πέραν κάθε αμφιβολίας» η Κίνα αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για τη χώρα.

Από την πλευρά της η Κίνα έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που πλησιάζουν νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου το Βιετνάμ, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι και η Ταϊβάν έχουν ανταγωνιστικές διεκδικήσεις. 

Προ ημερών, οκτώ κινεζικά βομβαρδιστικά και τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη της Κίνας εισήλθαν στο νοτιοδυτικό τομέα της ζώνης εναέριας αναγνώρισης της Ταϊβάν, ενώ η πολεμική αεροπορία της Ταϊβάν προχώρησε στην ανάπτυξη πυραύλων για την «επιτήρηση» των παραβιάσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της νήσου.