Ανεβαίνει στα 18 ευρώ το μήνα η επιδότηση στο ρεύμα - Αύξηση έως 68% στο επίδομα θέρμανσης - Αναλυτικά παραδείγματα

Ανεβαίνει στα 18 ευρώ το μήνα η επιδότηση στο ρεύμα - Αύξηση έως 68% στο επίδομα θέρμανσης - Αναλυτικά παραδείγματα

Διπλασιασμό της επιδότησης για το ρεύμα, από τα 30 στα 60 ευρώ η μεγαβατώρα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, που μεταφράζεται σε όφελος 18 ευρώ για μια μέση μηνιαία κατανάλωση 300 κιλοβατωρών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Το συνολικό ενεργειακό πακέτο ανέρχεται στα περίπου 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 326 εκατ. αφορούν την επιδότηση στο ρεύμα και τα υπόλοιπα το διευρυμένο επίδομα θέρμανσης.

Στη μάχη για να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές στο ρεύμα, πέραν της κρατικής επιδότησης, η ΔΕΗ, αυξάνει την αρχική έκπτωση 30% και τη διαμορφώνει σε περίπου 42% για καταναλώσεις μεταξύ 300 - 600 κιλοβατωρες το μήνα. Οσο για το φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ θα δώσει έκπτωση 15% στο κόστος προμήθειας των νοικοκυριών, ενώ θα διαθέσει ποσότητες αερίου με έκπτωση και στους υπόλοιπους παρόχους, προκειμένου να τη περάσουν αυτούσια στους καταναλωτές.

Στο μέτωπο του επιδόματος  θέρμανσης, αυτό αυξάνεται σημαντικά, από 36% για νοικοκυριά χωρίς παιδιά έως και 68% για οικογένεια με τρία παιδιά, αναλόγως που διαμένουν, με ταυτόχρονη διεύρυνση στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά κατά 59%. Το ελάχιστο επίδομα διαμορφώνεται στα 100 ευρώ από 80 ευρώ και το μέγιστο αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

Τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι  υπ. Οικονομικών Χρ.Σταικούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ.Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Θ.Σκυλακάκης, κρίνονται απαραίτητα μετά την συνεχή επιδείνωση της ενεργειακής ακρίβειας και τις εκτιμήσεις για διατήρηση των υψηλών τιμών, τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022. Εφόσον το ράλι συνεχιστεί, τα μέτρα θα επανεξεταστούν.

Στα 18 ευρώ το μήνα η επιδότηση στο ρεύμα

 

Στο ρεύμα, αυξάνεται η κρατική επιδότηση για τις οικιακές καταναλώσεις από το αρχικό ποσό των 30 ευρώ η μεγαβατώρα στα 60 ευρώ τον μήνα, με το συνολικό ποσό να διαμορφώνεται στα 326 εκατ. ευρώ έναντι 150 εκατ. ευρώ των αρχικών ανακοινώσεων. Η μείωση που θα δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους θα ανέλθει από τα 9 ευρώ του Σεπτεμβρίου στα 18 ευρώ. Όσο για τους δικαιούχους ΚΟΤ, η επιδότηση θα είναι 24 ευρώ το μήνα, με στόχο να μη δουν καμία αύξηση στους λογαριασμούς.

Συνολικά, η αύξηση δεν θα υπερβεί τα 2-3 ευρώ το μήνα σε κάθε λογαριασμό, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ΥΠΕΝ Κ.Σκρέκας. Και το ύψος της ενίσχυσης θα επανεκτιμηθεί μετά από 1-2 μήνες, εφόσον απαιτηθεί.

Συνεπικουρικά, η ΔΕΗ, αυξάνει την έκπτωση πέραν του ισχύοντος 30%, προκειμένου να καλύψει καταναλώσεις μεταξύ 300 - 600 κιλοβατωρες το μήνα. Στο φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας προχωρεί σε παράδοση ποσοτήτων προς τους προμηθευτές με έκπτωση 15%, προκειμένου εκείνοι να τη μετακυλίσουν στους πελάτες τους.

Τι ισχύει για το επίδομα θέρμανσης

 

Το επίδομα αφορά στην κατανάλωση πετρελαίου, φυσικού αερίου, υγραερίου, ξαυσοξύλων και πέλετ. Το διαθέσιμο κονδύλι διπλασιάζεται από τα αρχικά 84 εκατ. ευρώ στα 168 εκατ. φέτος, με διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να καλυφθεί μεγαλύτερος αριθμός νοικοκυριών. Η βάση υπολογισμού του επιδόματος αυξάνεται από 220 ευρώ, όπως είχε υπολογιστεί αρχικά, στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της κάθε περιοχής). Το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.

Παραδείγματα

 

Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος. Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος. Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 312 ευρώ πέρυσι, σε 496 ευρώ φέτος.

Διεύρυνση κριτηρίων ένταξης

 

Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση οικογένειας, το επίδομα ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα. Συνεπώς, το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:

Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ

Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:

Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.

Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ). Υπολογίζεται ότι γύρω στα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περίπου το 80%, δηλαδή 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.

Σημειωτέον, ότι το 2020 υπέβαλαν αίτημα και έλαβαν το επίδομα 707.328 νοικοκυριά. Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αιτηθούν και θα λάβουν την ενίσχυση, λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση των κριτηρίων, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον λόγω αύξησης του επιδόματος, να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.

Η τοποθέτηση του Θοδωρή Σκυλακάκη για τις αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης

 

Η ενεργειακή κρίση είναι για την Ελλάδα μια ακόμη εξωγενής κρίση που καλείται να αντιμετωπίσει η Κυβέρνησή μας, μετά την πανδημική, την κλιματική, τη μεταναστευτική και την κρίση επιθετικότητας της Τουρκίας. Η αύξηση των τιμών έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και ακόμα περισσότερο στις βορειότερες χώρες, που υπάρχει μεγάλο ποσοστό επιβάρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών για τις δαπάνες θέρμανσης.

Με δεδομένο ότι οι αυξήσεις αφορούν ακριβά, εισαγόμενα και ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα και τον λιγνίτη, μέσω της αύξησης του κόστους των ρύπων, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία η πολιτική της Κυβέρνησης για την ταχύτατη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία και την εγχώρια παραγωγή ρεύματος από τις πολύ φτηνότερες, πλέον, ανανεώσιμες πηγές, που η χώρα μπορεί να διαθέτει σε αφθονία.

Σκρέκας: «Στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στους πολίτες σε αυτήν την πρωτόγνωρη διεθνή ενεργειακή κρίση»
 

Το ενδεχόμενο ο χειμώνας που έρχεται να είναι βαρύς εντείνει την ανησυχία και κατ’ επέκταση την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, ανέφερε από την πλευρά του ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας. Και εξήγησε ότι τα κεφάλαια στο νεοσύστατο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα αυξηθούν από τα 150 εκατ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί αρχικά στα 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο διπλασιασμός της επιδότησης θα απορροφηθεί σχεδόν το σύνολο των ανατιμήσεων στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά θα περιοριστεί στο ελάχιστο και συγκεκριμένα σε 2 με 3 ευρώ το μήνα. Παράλληλα, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή της εκπτωτικής της πολιτικής για καταναλώσεις από 300 kWh/μήνα έως 600 kWh/μήνα, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο το κόστος για ένα μέσο νοικοκυριό. 

Ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι το ύψος της επιδότησης θα αναπροσαρμοστεί περαιτέρω σε περίπτωση που συνεχιστεί η ανοδική πορεία των τιμών ενέργειας στις διεθνείς αγορές. Πρόσθεσε ότι ειδικά για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση θα ανέλθει σε 80 ευρώ/MWh, δηλαδή σε 24 ευρώ τον μήνα και ως εκ τούτου δεν θα δουν καμία αύξηση στους λογαριασμούς τους. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας θα δοθεί έκπτωση τουλάχιστον 15% στο κόστος προμήθειας φυσικού αερίου στα νοικοκυριά, ενώ ανέφερε ότι η ΔΕΠΑ θα διαθέσει ποσότητες φυσικού αερίου με έκπτωση και στους υπόλοιπους παρόχους που με τη σειρά τους θα πρέπει να τις περάσουν αυτούσια στους καταναλωτές.