8ος χρόνος, ημέρα 2475η
Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022

Ανδρουλάκης: Από τη φορολόγηση των εταιρειών ενέργειας να χρηματοδοτηθούν μέτρα για την κοινωνία

Ανδρουλάκης: Από τη φορολόγηση των εταιρειών ενέργειας να χρηματοδοτηθούν μέτρα για την κοινωνία
Eurokinissi

Να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιρειών παραγωγής ενέργειας και αυτά τα χρήματα, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι το 2022 θα φτάσουν πανευρωπαϊκά τα 200 δισ., να ξαναπέσουν στην αγορά ως μια ασπίδα για τους πιο ευάλωτους Έλληνες, ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης. Επιπλέον, καταδίκασε τις «θηριωδίες κατά αμάχων» στην Ουκρανία.

Αναλυτικά, αναφερόμενος στην αυξανόμενη ακρίβεια, ο Ν. Ανδρουλάκης, μετά την επίσκεψή του σε εργοστάσιο κατασκευής φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, στο 70ό χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας, δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός όπως και όλοι οι λαοί της Ευρώπης ζουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση με τις ανατιμήσεις.

Πρόσθεσε όμως πως άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη πάρει μέτρα ώστε να αντιμετωπίσουν την έξαρση των ανισοτήτων, τις μεγάλες αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας και στις τιμές βασικών προϊόντων που πλήττουν τους πιο ευάλωτους Έλληνες πολίτες.

Αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις ευθύνες τις κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε: «Η χώρα μας και η κυβέρνηση, πρέπει άμεσα να μειώσει τον ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Πάνω από 1 δισ. ευρώ είναι τα χρήματα που έχει πάρει από τον μη προϋπολογισμένο ΦΠΑ λόγω των ανατιμήσεων. Αυτά τα χρήματα πρέπει να επιστρέψουν στην αγορά».

Επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός του να επιβληθεί πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, καθώς τα τιμολόγια αυξάνουν και κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την καθημερινότητα του Έλληνα.

Επίσης, ανέφερε ότι «πρέπει να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιρειών παραγωγής ενέργειας και αυτά τα χρήματα, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι το 2022 θα φτάσουν πανευρωπαϊκά τα 200 δισ., να ξαναπέσουν στην αγορά ως μια ασπίδα για τους πιο ευάλωτους Έλληνες».

Αύξηση κατώτατου μισθού

Τέλος, ανέφερε ότι «θα πρέπει να παρθούν και άλλα μέτρα, όπως είναι η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και βέβαια, μιας νέας μορφής ΕΚΑΣ την οποία εμείς έχουμε προϋπολογίσει στα 600 με 650 εκατ. ευρώ και αφορά 350.000 μικροσυνταξιούχους».

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ελληνική επιχείρηση, που επισκέφθηκε ο κ. Αβδρουλάκης, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς της Ευρώπης στα καλαμάκια ροφήματος και άλλα είδη μίας χρήσης για την εστίαση, διαθέτοντας τρεις μονάδες παραγωγής στην Ευρώπη και δίκτυο πωλήσεων σε 52 χώρες παγκοσμίως.

Καταδίκη της «θηριωδίας» στη Μπούκα

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής καταδίκασε τις θηριωδίες σε βάρος αμάχων στην Ουκρανία, ζητώντας όσοι ευθύνονται να παραπεμφθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Ο Ν. Ανδρουλάκης όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για τη βαρβαρότητα στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας, επισήμανε: «Καταδικάζω απερίφραστα τις θηριωδίες έναντι των αμάχων στην Ουκρανία. Πρέπει άμεσα όλοι οι υπεύθυνοι αυτής της συγκλονιστικής σφαγής να οδηγηθούν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης».