Ανδρέας Σιάμισιης: Η μείωση των ρύπων θα μας βοηθήσει να γίνουμε μέρος της λύσης

Ανδρέας Σιάμισιης: Η μείωση των ρύπων θα μας βοηθήσει να γίνουμε μέρος της λύσης

Την επόμενη μέρα των Ελληνικών Πετρελαίων σε ένα κόσμο που απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα ώστε να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Σιάμισιης υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ότι οι νέες πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής «αλλάζουν τον κόσμο με τρόπο που δεν περιμέναμε στο παρελθόν» και τόνισε ότι πολλοί βλέπουν την ενέργεια μόνο όσον αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, όμως είναι πολλά περισσότερα από αυτό.

Όσον αφορά στα ΕΛΠΕ, είπε ότι «η μείωση των ρύπων θα μας βοηθήσει να γίνουμε μέρος της λύσης», ενώ έκανε εκτενή αναφορά και στην πανδημία τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει αυτό που έγινε την περασμένη χρονιά. «Χρειάστηκε να αλλάξουμε τις προτεραιότητές μας, να διασφαλίσουμε την υγεία των υπαλλήλων μας και ταυτόχρονα την επάρκεια ενέργειας της χώρας», είπε ο κ. Σιάμισιης αποκαλύπτοντας ότι τα ΕΛΠΕ – όπως και όλες οι εταιρείες του κλάδου – αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα στην παροχή πρώτων υλών και στην παραγωγή, λόγω της πανδημίας.

Ερωτηθείς «πώς γίνεται μια πετρελαϊκή εταιρεία πιο πράσινη», ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ εκτίμησε ότι το πετρέλαιο και το αέριο πρέπει να είναι κομμάτι της λύσης, ενώ τόνισε ότι όλοι «πρέπει να ισορροπήσουμε τους στόχους μας με την πραγματικότητα». Είπε επίσης ότι τα ΕΛΠΕ είναι και οι ίδιοι καταναλωτές ενέργειας και «αν καταφέρουμε να μειώσουμε λίγο τις ανάγκες, η διαφορά θα είναι σημαντική».

Αποκάλυψε επίσης ότι η διοίκηση της εταιρείας κοιτάζει να επενδύσει σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ όσον αφορά στην ψηφιακή μετάβαση, τόνισε ότι «το ψηφιακό δεν αφορά τον εξοπλισμό, αλλά την κουλτούρα» μίας εταιρείας. Όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν αφορά μόνο την αύξηση των εσόδων, αλλά τη βελτίωση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας κ.ά. γι’ αυτό και είναι από τα βασικά σημεία της στρατηγικής μας».