Αναζωπυρώνεται η οργή μετά και νέο θάνατο αφροαμερικανού από αστυνομικά πυρά
ΗΠΑ

Αναζωπυρώνεται η οργή μετά και νέο θάνατο αφροαμερικανού από αστυνομικά πυρά

Λίγες εβδομάδες μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από αστυνομικούς η οποία πυροδότησε το μεγαλύτερο ξέσπασμα αντιρατσιστικού ακτιβισμού από την εποχή των πολιτικών δικαιωμάτων της δεκαετίας του 1960, ένα ακόμη δραματικό συμβάν έρχεται να αναζωπυρώσει τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ.

Οι ταραχές επικεντρώνονται στην Ατλάντα, όπου χθες διαδηλωτές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο στην περιοχή, ενώ άλλοι έβαλαν φωτιά στο εστιατόριο της αλυσίδας Wendy’s, έξω από το οποίο ένας αφροαμερικανός έπεσε νεκρός, καθώς προσπαθούσε να διαφύγει της σύλληψης, συμβάν που καταγράφηκε σε βίντεο και είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερες διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας, στις ΗΠΑ, λίγες μόνο μέρες μετά την ταφή του Τζορτζ Φλόιντ.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς κατέγραψαν ότι το εστιατόριο καιγόταν για πάνω από 45 λεπτά, προτού φθάσουν επιτόπου οχήματα της πυροσβεστικής και κατασβέσουν την πυρκαγιά, προστατευόμενοι από αστυνομικούς που σχημάτισαν αλυσίδα.

Σε εκείνο το σημείο ο Μπρουκς έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού το βράδυ της Παρασκευής. Το συμβάν κατεγράφη σε βίντεο. Ο 27χρονος είχε αποκοιμηθεί στο αυτοκίνητό του και σύμφωνα με την αστυνομία ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ για αυτό και επιδιώχθηκε η σύλληψή του. Το βίντεο τον δείχνει να προσπαθεί να διαφύγει από τους αστυνομικούς και να αποσπά τέιζερ, συσκευή που προκαλεί ηλεκτροσόκ, από έναν εξ αυτών.

Αρχίζει να τρέχει και ο ένας αστυνομικός τον καταδιώκει. Οι δύο άνδρες βγαίνουν από το πλάνο. Ακούγονται κατόπιν πυροβολισμοί και η φωνή κάποιου που φωνάζει «τον πέτυχα!». Το βίντεο εικονίζει κατόπιν τον Μπρουκς, πεσμένο στο έδαφος.

Ως εκ τούτου, η δήμαρχος της Ατλάντα Κίσα Λανς Μπότομς, ανακοίνωσε πως έκανε δεκτή την παραίτηση που της υπέβαλε άμεσα η Έρικα Σιλντς, η λευκή αρχηγός της αστυνομίας, εξαιτίας του θανάτου του Μπρουκς, ενώ ο Κάρλος Κάμπος, εκπρόσωπος της αστυνομίας της επιβεβαίωσε πως αποτάχθηκε ήδη το στέλεχός της που φέρεται να πυροβόλησε και να σκότωσε τον νεαρό. Ο δεύτερος αστυνομικός που συμμετείχε στην αποπειραθείσα σύλληψή του τέθηκε σε αναγκαστική άδεια.

Ο θάνατός του από σφαίρες της αστυνομίας καταγράφηκε έπειτα από τρεις εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων εναντίον της αστυνομικής βίας, του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων, με αφορμή τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός 46χρονου Αφροαμερικανού, κατά τη διάρκεια της προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολις, την 25η Μαΐου.

Η δολοφονία Φλόιντ πέραν των διαδηλώσεων που έχουν λάβει παγκόσμιες σχεδόν διαστάσεις έχουν προκαλέσει αιτήματα για την μεταρρύθμιση των μονάδων καταστολής στις ΗΠΑ καθώς καταδεικνύεται από έρευνες ότι συνήθως πυροβολούν, συλλαμβάνουν και φυλακίζουν περισσότερους πολίτες από ό,τι στον υπόλοιπο αναπτυγμένο κόσμο.

Στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης συνελήφθησαν οι δυο αστυνομικοί, οι οποίοι έσπρωξαν βίαια έναν 75χρονο διαδηλωτή με αποτέλεσμα να πέσει στον δρόμο και να τραυματιστεί.

Στο Πόρτλαντ του Όρεγκον παραιτήθηκε η αρχηγός της αστυνομίας Τζέιμι Ρες έχοντας συμπληρώσει μόλις έξι μήνες σε αυτή τη θέση, μετά τις έντονες επικρίσεις που δέχτηκε για τη χρήση υπέρμετρης βίας εναντίον των διαδηλωτών.