Αναζητώντας τα (καλά κρυμμένα) μυστικά των προθεσμιακών

Αναζητώντας τα (καλά κρυμμένα) μυστικά των προθεσμιακών

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Οι καιροί είναι δύσκολοι για τους αποταμιευτές. Τα χαμηλά επιτόκια και η πίεση των τραπεζών να στρέψουν τους πελάτες τους σε συνδυασμένα προϊόντα έχουν διαμορφώσει ένα διπλό πρόβλημα για τους αποταμιευτές: οι αποδόσεις είναι εξαιρετικά χαμηλές, ενώ για την «είσοδο» στα σύνθετα προϊόντα προϋπόθεση παραμένει η ανάληψη ρίσκου, ή και οι εξειδικευμένες γνώσεις που πολλοί δεν διαθέτουν. Έτσι, παρά τις «σειρήνες» των υψηλών αποδόσεων για όσους επιλέγουν τα πακέτα αυτά, ένα μεγάλο τμήμα της τραπεζικής πελατείας «δεν συζητά» να θέσει το αποταμιευμένο κεφάλαιο σε οποιονδήποτε κίνδυνο. 

Το τελευταίο διάστημα ορισμένες τράπεζες, αποδεικνύονται πιο ευέλικτες στους πελάτες που παραμένουν πιστοί στις προθεσμιακές, συνδυάζοντας τους τόκους με τα προγράμματα επιβράβευσης. Τα τελευταία, πολλές φορές ανταποκρίνονται σε πραγματικό χρήμα, μια και αντιστοιχούν σε αγορές που πραγματοποιεί με τη χρήση τους ο πελάτης, στο ολοένα και πιο διευρυμένο δίκτυο επιχειρήσεων με το οποίο συνεργάζονται οι τράπεζες για το σκοπό αυτό. 

Στην περίπτωση, δε, κατά την οποία ο πελάτης επιλέξει τα προγράμματα μηνιαίας απόδοσης τόκων (και επιβράβευσης) οι αποδόσεις, αν και δεν αυξάνονται θεαματικά, είναι καλύτερες από αυτές που προσφέρουν τα προγράμματα καταβολή τόκων στη λήξη, και σημαντικά καλύτερες από τα προγράμματα προκαταβολής των τόκων. 

Για παράδειγμα για μία προθεσμιακή κατάθεση 100.000 ευρώ δωδεκάμηνες διάρκειας, η καλύτερη ετήσια απόδοση σε συστημική τράπεζα, εάν ο πελάτης εισπράξει τους τόκους στη λήξης της είναι 212 ευρώ. Εάν δε τους εισπράξει στην έναρξη περιορίζονται στα 127 ευρώ… Εάν όμως επιλέξει το πρόγραμμα μηνιαίας καταβολής τόκων που μπήκες πρόσφατα στην αγορά από μεγάλη τράπεζα, η απόδοση φτάνει τα 255 ευρώ, πλέον της επιβράβευσης. Η μόνη επιλογή για μεγαλύτερη απόδοση είναι ο πελάτης να επιλέξει μη συστημική τράπεζα (με αποδόσεις που κυμαίνονται σε 500 – 600 ευρώ το χρόνο). 

Για μια κατάθεση 200.000 ευρώ η απόδοση στο «καλύτερο» πρόγραμμα με μηνιαία καταβολή τόκων φτάνει τα 511 ευρώ. Βεβαίως οι πελάτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις επιλογές τους μια και όλες οι τράπεζες δεν προσφέρουν τα ίδια… Για παράδειγμα, στην περίπτωση των 200.000 ευρώ, η επόμενη καλύτερη απόδοση σε αντίστοιχο πρόγραμμα είναι μόλις 425 ευρώ. Και η αμέσως επόμενη ακόμη πιο κάτω στα 340 ευρώ…
Για μια αρκετά υψηλότερη κατάθεση της τάξης των 500.000 ευρώ η καλύτερη απόδοση βρίσκεται στα 1275 ευρώ, με τα προγράμματα μηνιαίας καταβολής τόκων που και στην περίπτωση αυτή αποδεικνύονται πιο αποδοτικά. 

Θα πρέοει να σημειωθεί ότι όλες ι αποδόσεις που προαναφέρονται είναι «καθαρές», δηλαδή, μετά την παρακράτηση των φόρων. Και αυτό είναι ένα ακόμη σημείο που πρέπει να προσέχουν οι αποταμιευτές επιλέγοντας τράπεζα, Εάν δηλαδή, το ποσό που αναφέρεται ως «τόκος» αφορά την προ ή την μετά φόρων απόδοση. 

Από το σημείο αυτό και μετά, οι πελάτες θα πρέπει να επιλέγουν τα προγράμματα επιβράβευσης που τους «ταιριάζουν». Δηλαδή τις επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται η τράπεζά τους, και τις τους προσφέρει για αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι 12μηνη προθεσμιακή 100.000 με ετήσια απόδοση 290 ευρώ (πρό φόρων) συνοδεύεται και από 120 ευρώ του προγράμματος επιβράβευσης της συστημικής τράπεζας που την προσφέρει, εφόσον ο καταναλωτής αξιοποιήσει το πρόγραμμα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και στα περισσότερα προγράμματα ανταμοιβής, το ποσό αντιστοιχεί σε πραγματικό χρήμα καθώς οι καταθέτες, για συγκεκριμένες αγορές δεν δαπανούν από τον μισθό ή την κατάθεσή τους.

Με τον τρόπο αυτό, το συνολικό όφελος αυξάνεται σημαντικά καθώς η επιβράβευση σε είδος είναι και αφορολόγητη. Θα πρέπει δε, να σημειωθεί ότι για τα μικρότερα ποσά (όπως οι 10.000 και 20.000 ευρώ) οι επιβραβεύσεις είναι ισόποσες ή και μεγαλύτερες των τόκων που προσφέρει η προθεσμιακή. Κάτι που προσφέρει ένα επιπλέον κίνητρο για όσους συνδυάζουν προθεσμιακή με πρόγραμμα επιβράβευσης.