8ος χρόνος, ημέρα 2440η
Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022

Αναταραχή σε μετοχές και ομόλογα λόγω ΕΚΤ - Πάνω από 4% το ελληνικό 10ετές

Αναταραχή σε μετοχές και ομόλογα λόγω ΕΚΤ - Πάνω από 4% το ελληνικό 10ετές

Άνοδο καταγράφουν οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, και κυρίως αυτές του Νότου, με το ελληνικό 10ετές να έχει ξεπεράσει το 4% για πρώτη φορά μέσα στην τελευταία πενταετία, στον απόηχο των ανακοινώσεων της ΕΚΤ ότι θα παρέμβει στην αγορά εφόσον σημειωθεί μεγάλη αύξηση των spreads.

Το γεγονός ωστόσο ότι δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα, παρά περιορίστηκε στη δέσμευση ότι οι καθαρές αγορές ομολόγων θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν εάν οι συνθήκες επιδεινωθούν, δεν καθησυχάζει τις αγορές με αποτέλεσμα να εντείνονται οι πιέσεις στο ευρωπαϊκό κόστος δανεισμού.

Η αναταραχή φαίνεται σε όλους τους τίλους της Ευρωζώνης, με την απόδοση στο ελληνικό στο 4,090%, στο ιταλικό 3,63%, στο ισπανικό 2,59%, στο πορτογαλικό 2,6%, στο γαλλικό 1,96%, στο γερμανικό 1,41%, στο βελγικό 2,03% και στο αυστριακό 1,950%.

Την ίδια στιγμή, διευρύνθηκαν οι απώλειες στις ευρωαγορές μετά τις ιστορικές ανακοινώσεις για την αλλαγή νομισματικής πολιτικής. Ο Dax έχασε 1,7%, ο FTSE 1,5%, ο Stoxx 600 1,36% και ο CAC 1,4%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές αντέδρασαν αρνητικά στην ανακοίνωση της EKT, με ορισμένους οικονομολόγους να αναμένουν μεγαλύτερη άνοδο των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, αφού ο πληθωρισμός για τη ζώνη των 19 κρατών μελών του ευρώ έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ τον Μάιο.

Η άνοδος των επιτοκίων και η απόσυρση του APP με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού και την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών που είναι και η βασική επιδίωξη της ΕΚΤ, αναπόφευκτα θα έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την πραγματική οικονομία. Συν τοις άλλοις, υπάρχει και το φλέγον ζήτημα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από τη στιγμή που υφίσταται ο κίνδυνος «κατακερματισμού», ήτοι μεγάλης ανόδου των spreads.

Επανέλαβε τη δέσμευση για Ελλάδα

Στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ επανέλαβε τη δέσμευση να στηρίξει την Ελλάδα, που βρίσκεται εκτός επενδυτικής βαθμίδας. Και τονίζει ότι σε περίπτωση ανανεωμένου κατακερματισμού της αγοράς, οι επανεπενδύσεις των ομολόγων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης κατά της πανδημίας (PEPP) μπορούν να προσαρμόζονται με ευελιξία ανά πάσα στιγμή, σε σχέση με τον χρόνο, τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τις δικαιοδοσίες.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδονται από την Ελληνική Δημοκρατία πέρα και πάνω από τη μετακύλιση λήξεων, προκειμένου να αποφευχθεί διαταραχή. Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν επίσης να επαναληφθούν, εάν είναι απαραίτητο, για την αντιμετώπιση αρνητικών σοκ που σχετίζονται με την πανδημία.

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναμένονταν, ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων την 1η Ιουλίου και έδωσε ξεκάθαρο σήμα ότι θα αρχίσουν επιτοκιακές αυξήσεις από τον Ιούλιο για να καταπολεμηθεί ο επίμονος πληθωρισμός. Με τον πληθωρισμό να έχει φτάσει στο υψηλό ρεκόρ του 8,1% στην ευρωζώνη η ΕΚΤ αποσύρει γρήγορα πολιτικές στήριξης που είχε χρησιμοποιήσει για μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ «οι αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική ήταν ομόφωνες». Παράλληλα, αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη και εκτιμά πλέον ότι ο πληθωρισμός φέτος θα κυμανθεί στο 6,8% από 5,1% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.