Ανοίγουν τα διαγνωστικά κέντρα - Τι θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι

Ανοίγουν τα διαγνωστικά κέντρα - Τι θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι

Σε μια ιδιότυπη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν να προχωρήσουν οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων, έπειτα από τη σημερινή μαραθώνια συνεδρίασή τους. Το συντονιστικό όργανο αποφάσισε να ανοίξουν τα διαγνωστικά κέντρα, αλλά να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις με αλλαγή στον τρόπο πληρωμής από τους ασφαλισμένους. 

Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ πλέον καλούνται να καταβάλουν το 85% της τιμής της εξέτασης, ποσό το οποίο θα τους επιστρέφεται από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Οι ασφαλισμένοι, έχοντας μαζί τους τις αποδείξεις, θα πηγαίνουν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ και θα ζητούν την επιστροφή των χρημάτων τους. 

Παράλληλα, οι ασφαλισμένοι δεν θα πληρώνουν το ποσό της δικής τους συμμετοχής (15%) στο κόστος των εξετάσεων.

Από αυτή τη νέα αυτή μορφή κινητοποιήσεων εξαιρούνται οι ευπαθείς ομάδες, περιστατικά που αφορούν ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο ή αντιμετωπίζουν κάποιο οξύ πρόβλημα υγείας, όπως καρκινοπαθείς και οι καρδιοπαθείς.

Η απεργία συνεχίστηκε σήμερα για τρίτη ημέρα. Κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον Ανδρέα Ξανθό, οι γιατροί έλαβαν τη δέσμευση του υπουργού Υγείας ότι θα υπάρξει αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ του 2019 για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Ουσιαστικά στη συνάντηση το υπουργείο πρότεινε ανακατανομή του clawback για το 2018, καθώς υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να γίνει ενίσχυση του προϋπολογισμού του περασμένου έτους, κάτι που απαιτεί νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή η οποία είναι ήδη κλειστή.