8ος χρόνος, ημέρα 2440η
Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022

Υπουργείο Υγείας: Αναστέλλονται πιστοποιητικό εμβολίου και Covid Pass για την είσοδο στη χώρα από 1η Μαΐου

Αναστέλλονται πιστοποιητικό εμβολίου και Covid Pass για την είσοδο στη χώρα από 1η Μαΐου

Την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για αναστολή του Covid pass και του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας από την 1η Μαΐου, με αύξηση της χωρητικότητας κατά 100% καθώς και τη μείωση σε ένα rapid τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους, με εξαίρεση τα νοσοκομεία, έκανε αποδεκτή το Υπουργείο Υγείας.

Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωσή του το Υπουργέιο Υγείας αναφέρει ότι η Επιτροπή Ειδικών εισηγήθηκε ομόφωνα:

- Αναστολή Covid pass από 1η Μαϊου και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.

- Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.

- 1 rapid τέστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

- 1 rapid τεστ (από 2 που ηταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις σπο το υπουργείο Παιδείας.

Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.

Υπενθυμίζεται ότι την κατάργηση της υποχρεωτικότητας για την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού από 1η Μαΐου έως τις 31 Αυγούστου ανακοίνωσε τον Απρίλιο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με το μέτρο αυτό να επανεξετάζεται στις αρχές Σεπτεμβρίου. Επίσης ως 31 Μαΐου θα ισχύει η υποχρεωτικότητα για χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους ενώ ενδέχεται να ανακοινωθούν κάποιες εξαιρέσεις.

Πάντως το ότι δεν καταργείται η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους και τον μήνα Μάιο, επισήμανε και ο υπουργός Υγείας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Πλεύρης άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέτρο να μην καταργηθεί ούτε τον Ιούνιο, διευκρινίζοντας πως οι αποφάσεις το καλοκαίρι θα κριθούν από την επιδημιολογική κατάσταση.

«Δεν το ξέρουμε (πότε θα καταργηθεί η μάσκα). Μπορεί ενδεχομένως και να μην καταργηθεί η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, γιατί η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο. Εμείς αυτό που λέμε, είναι ότι για το Μάιο τουλάχιστον θα υπάρχει μάσκα και από εκεί και πέρα βάσει της υγειονομικής εικόνας της χώρας θα αποφασιστεί τι θα γίνει από τον Ιούνιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για χαλάρωση των μέτρων από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Αυγούστου το οποίο θα προσδιοριστεί με συγκεκριμένα πρωτόκολλα μετά από εισήγηση της επιτροπής που συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι ορισμένα μέτρα κατά του κορονοϊού, όπως η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, θα ανασταλούν

Σχετικά με το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης εμβολιασμού οριζόντια στον πληθυσμό από το φθινόπωρο, ο κ. Πλεύρης απάντησε ότι πρόκειται για ένα αμιγώς επιστημονικό θέμα για το οποίο θα απαντήσει το ECDC.

Εξήγησε ότι στόχος είναι ένα ετήσιο μονοδοσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ωστόσο εάν δεν έχει παρασκευαστεί εγκαίρως από τις εταιρίες ενδέχεται να χρειαστεί μια ενισχυτική δόση.