Κορονοϊός: Αναστέλλονται οι σχολικοί αθλητικοί αγώνες - Στα 89 τα κρούσματα

Αναστέλλονται οι σχολικοί αθλητικοί αγώνες - Στα 89 τα κρούσματα

Την αναστολή σειράς σχολικών αθλητικών δραστηριοτήτων και μαθημάτων, λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Πέρα από τις λίστες με τα σχολεία που παραμένουν κλειστά, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα εξέδωσε απόφαση για τους πανελλήνιους σχολικούς αγώνες Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων και για τις αθλητικές δραστηριότητες σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.

Συγκεκριμένα, με νέα εγκύκλιο που υπέγραψε η υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη προβλέπεται για προληπτικούς λόγους η «προσωρινή αναστολή της διεξαγωγής των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ., λοιπών σχολικών αθλητικών δραστηριοτήτων στην Π.Ε. και Δ.Ε. και του μαθήματος της κολύμβησης».

89 συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα

Πέντε νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, εκ των οποίων τα 4 είναι επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ενώ το πέμπτο είναι άτομο που ήρθε από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από το Λονδίνο. Συνολικά, τα κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται στα 89. 

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, η κατάσταση του ασθενούς που νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και είναι κρίσιμη.

Τα τέσσερα «ορφανά» κρούσματα, στην Αθήνα, για τα οποία οι αρχές δεν γνωρίζουν πώς ήρθαν σε επαφή με τον κορονοϊό, φέρνουν την Ελλάδα στο τέταρτο και τελευταίο στάδιο της κατηγοριοποίησης των μέτρων εκτάκτου ανάγκης κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, τα μέτρα εντείνονται μέρα με την ημέρα, με έμφαση κατ΄ αρχήν στην προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, των υπερηλίκων. 

Το υπουργείο Υγείας από την πλευρά του προχωρεί με σειρά σεναρίων ανάλογα με την πιθανή εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας, και προετοιμάζεται να κάνει χρήση των 80 κλινών από τον ιδιωτικό τομέα, όπως έχει συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών.

Οι κλίνες αυτές θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά ασθενών με άλλες παθήσεις από τα νοσοκομεία στις ιδιωτικές κλινικές, ώστε οι ΜΕΘ των νοσοκομείων να είναι διαθέσιμες μόνο για περιστατικά που θα χρειαστούν εντατική λόγω κορονοϊού. Ο λόγος των επικείμενων ανακατατάξεων είναι να μην υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση από τον κορονοϊό σε ασθενείς που η υγεία τους βρίσκεται ήδη σε κρίσιμη κατάσταση από κάποιο άλλο νόσημα.

«Παρότι η νόσος έχει σε μεγάλο ποσοστό ήπια συμπτωματολογία, θέτει σε κίνδυνο τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά κι αναπνευστικά νοσήματα, με διαβήτη, με χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής. Είναι υποχρέωση όλων μας η προστασία των ευπαθών ομάδων. Αυτό σημαίνει πως δεν χωρεί καμία ανευθυνότητα, σημαίνει πως δεν αγνοώ τις οδηγίες του κράτους και των ειδικών. Ζητώ από όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να μείνουν στο σπίτι τους, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, ζητώ υπευθυνότητα για να περιοριστεί η μετάδοση της νόσου στη χώρα», είπε εχθές ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες.

Με το παραμικρό σύμπτωμα, καθόμαστε σπίτι

Έγκαιρη «απομόνωση» με το παραμικρό σύμπτωμα. Αυτό είναι το μήνυμα που επαναλαμβάνουν με ένταση οι επιστήμονες, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του ιού στην κοινότητα. Ο ιός, αναφέρουν, συμπεριφέρεται με «φοβερά παράξενο τρόπο» και παρόλο που η νόσος είναι ήπια, έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και γι΄ αυτό και βάζει σε κίνδυνο ευπαθείς ομάδες και ανθρώπους άνω των 70 ετών και συστήνουν περιορισμό των μετακινήσεων τους και αποφυγή συναθροίσεων. Τονίζουν ότι οι οδηγίες είναι ξεκάθαρες για την προφύλαξη αυτής της ηλικιακής ομάδας και ο καθένας φέρει και την προσωπική του ευθύνη.

Σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως το κλείσιμο σχολείων, αναφέρουν ότι προκρίθηκε η πιο συνετή δράση και ίσως λίγο υπερβολική, σε σχέση με άλλες χώρες, προκειμένου να οδηγηθούμε σε μια επιβράδυνση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα, η οποία είναι απαραίτητη για την ανταπόκριση του συστήματος υγείας.

Οι προσπάθειες της παγκόσμιας κοινότητας, συμπληρώνουν, στρέφονται στη μείωση και πρόληψη της όσο το δυνατόν περισσότερης διασποράς, η οποία θα μειώσει την ένταση και αύξηση των περιπτώσεων. Στόχος που όσο περνάει ο καιρός θα παραμένει και θα ενισχύεται, είναι η μείωση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα, όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να καθυστερήσει το κύμα της νόσου όσο περισσότερες εβδομάδες γίνεται. Να παρατηρηθεί η κορύφωση της δραστηριότητας της νόσου αργότερα και έτσι να μειωθούν οι επιπτώσεις σε όλο τον πληθυσμό, αλλά ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.

Διαβάστε ακόμα:

- Κορονοϊός: Αγωνία για τα 4 «ορφανά» κρούσματα στην Ελλάδα – Προ των πυλών η πανδημία

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Λοιμώξεων: Ακολουθήστε τις επαφές των κρουσμάτων

Νέο ενημερωτικό βίντεο για τον κορονοϊό για τις ευπαθείς ομάδες

- Κορονοϊός: Νέα λίστα με κλειστά σχολεία σε όλη τη χώρα