7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Αναστασιάδης: Η Αμμόχωστος ανήκε και θα ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες και κατοίκους της

Αναστασιάδης: Η Αμμόχωστος ανήκε και θα ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες και κατοίκους της
Φωτογραφία αρχείου
APimages

«Αν η πραγματική έγνοια, όπως ισχυρίζεται, του Τούρκου προέδρου ή της τουρκοκυπριακής ηγεσίας ήταν να επιστρέψει τις περιουσίες στους νόμιμους ιδιοκτήτες, τους Αμμοχωστιανούς, θα έπρεπε να εφαρμόσει τα Ψηφίσματα 550 και 789, με την παράδοση της πόλης στα Ηνωμένα Έθνη, που κατά αυτό τον τρόπο θα επιτρεπόταν στους δικαιούχους να επιστρέψουν στις περιουσίες τους κάτω από συνθήκες ασφάλειας», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην ομιλία του κατά την διάρκεια εκδήλωσης στο Προεδρικό Μέγαρο, για την επέτειο της τουρκικής εισβολής.

«Οι σημερινές εξαγγελίες του Τούρκου προέδρου δεν είναι παρά πάρα ένα έμπρακτο βήμα, για πολλοστή φορά, παραβίασης των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Μια απόπειρα που θέλει να εργαλιοποιήσει τον ανθρώπινο πόνο και να προκαλέσει -έτσι ελπίζει- ένα διχασμό μεταξύ των Ελληνοκυπρίων, κάτι που δεν έχω αμφιβολία ότι δεν θα το επιτύχει, γιατί είμαι βέβαιος πως κανένας Βαρωσιώτης δεν θα ήθελε να γίνει συνεργός στους σχεδιασμούς και τους στόχους της Τουρκίας», υπογράμμισε ο Κύπριος πρόεδρος.

«Η Αμμόχωστος, ανήκε και θα ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες και κατοίκους της. Για αυτό και θέλω με τον πιο έντονο τρόπο να στείλω το μήνυμα προς τον κ. Ερντογάν και τους εδώ εκπροσώπους του: Δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές οι απαράδεκτες ενέργειες και αξιώσεις της Τουρκίας», επισήμανε, σημειώνοντας ότι ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία προέβη σε συγκεκριμένες ενέργειες μέσω τηλεφωνικής και γραπτής ενημέρωσης από τον υπουργό Εξωτερικών για τις τουρκικές εξαγγελίες προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με κατ' ιδίαν ενημέρωση προς τους πρέσβεις των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και στους πρέσβεις των 26 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσθετα, είπε, «απεστάλη επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενόψει της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών και σημαντικούς άλλους - ανακοίνωση θα υπάρξει επί τούτου - ενώ την ίδια στιγμή, έχω συγκαλέσει για αύριο στις 11:00 το πρωί σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για τα ενδεικνυόμενα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

«Δεν θέλω να επεκταθώ περαιτέρω στους άλλους αστήρικτους ισχυρισμούς του Τούρκου Προέδρου. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω ιδέες που δεν οδηγούν στην επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής διευθέτησης ή λύσης του Κυπριακού, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την ιδιότητά της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της ΕΕ», σχολίασε ο Ν. Αναστασιάδης.

 «Αυτό που θέλω να επαναλάβω είναι πως επιδίωξη μας παραμένει η εξεύρεση μιας λύσης που θα οδηγεί σε ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, ένα ευρωπαϊκό κράτος που θα σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα του συνόλου των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», πρόσθεσε.

Παράλληλα, κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να αντιληφθούν πως δεν είναι μόνο η τύχη των Ελληνοκυπρίων που απειλείται, ή τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων που απειλούνται. αλλά και το δικό τους μέλλον».

«Εκείνο που δεν μου επιτρέπεται να αγνοήσω είναι η συνέχιση παραβίασης του διεθνούς δικαίου, των Ψηφισμάτων των ΗΕ, των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των πολυάριθμων συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του συνόλου των κρατών, που καταδίκασαν και καταδικάζουν τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας», σχολίασε ο Κύπριος πρόεδρος.

«Αυτό που θέλω να σας βεβαιώσω είναι ότι διαθέτουμε την αποφασιστικότητα, διαθέτουμε τη βούληση, γνωρίζουμε τι είναι αυτό που επιδιώκουμε και ξέρουμε τι είναι αυτό που θέλουμε. Θέλουμε μια πατρίδα ανεξάρτητη, κυρίαρχη, μέλος της ΕΕ που θα σέβεται όλους ανεξαίρετα, αλλά ιδιαίτερα, δεν θα εξαρτάται από κανένα. Αναχρονιστικές εγγυήσεις, παρουσία ξένων στρατευμάτων ήταν, δυστυχώς, και η πηγή των δεινών που η πατρίδα μας υποφέρει. Καλό κουράγιο. Καλή ελευθερία», κατέληξε ο Ν. Αναστασιάδης ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ