Ανασχηματισμός: «Στο κόκκινο» από σήμερα 

Ανασχηματισμός: «Στο κόκκινο» από σήμερα 

Εδώ και περίπου έναν μήνα όλοι ψάχνουν τον χρόνο που θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προχωρήσει στον ανασχηματισμό. Μια και η συγκεκριμένη επιλογή έχει ήδη προαναγγελθεί ουσιαστικά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, το μοναδικό -εκτός από τα νέα πρόσωπα- ερωτηματικό παραμένει η ακριβής μέρα ανακοίνωσης. 

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ακόμα και σήμερα. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει στο νέο σχήμα, στα νέα μέλη της κυβέρνησης και αυτό που απομένει είναι η απόφαση για τον ακριβή χρόνο. Σε κάθε περίπτωση η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και ουσιαστικά με το τέλος της μίνι “κρίσης” με την Τουρκία κάθε μέρα αποτελεί πιθανή μέρα αλλαγών  για την κυβέρνηση. Είναι προφανές πως εάν εξαιρέσουμε την περίοδο της ολιγοήμερης ανάπαυλας του Κυριάκου Μητσοτάκη γύρω στον Δεκαπενταύγουστο, τότε από σήμερα μπαίνουμε στην “κόκκινη ζώνη”.

Παρά το γεγονός ότι έχουν γραφτεί πολλά για τα νέα πρόσωπα, η αλήθεια είναι ότι μέχρι και την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές κανείς δεν γνωρίζει τις πραγματικές προθέσεις  του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει φροντίσει να κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τις συνεννοήσεις, οι οποίες έχουν γίνει, με τα στελέχη που θα συμμετάσχουν στο καινούργιο κυβερνητικό σχήμα. Επαφές, τις οποίες αγνοούν μέχρι σήμερα και πολλοί στενοί του συνεργάτες. Αυτό που  δείχνει  να έχει αποφασιστεί από τον κ.Μητσοτάκη  είναι ότι οι αλλαγές δε θα είναι μεγάλες αλλά πολύ στοχευμένες και θα έχουν έντονο το στοιχείο της αξιοποίησης της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Χωρίς να μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα είναι μάλλον δεδομένο ότι θα  δούμε προσθήκες ορισμένων τεχνοκρατών όμως εκείνο που θα υπερισχύσει θα είναι η είσοδος γαλάζιων βουλευτών. Κομβικό θα είναι το κομμάτι της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι που πιθανότατα θα αποτελέσει ένα ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο μάλλον σε επίπεδο αναπληρωτή υπουργού. 

Μέχρι σήμερα πάντως ο πρωθυπουργός δεν έχει αποκαλύψει σε κανέναν τις πραγματικές του προθέσεις, στοιχείο που επιβεβαιώνεται και από τις πληροφορίες που θέλουν το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού να μην έχει συζητηθεί εδώ και αρκετές μέρες εντός του Μεγάρου Μαξίμου. Πρόκειται άλλωστε για μία ακόμα απόδειξη του γεγονότος ότι όταν ο κ.Μητσοτάκης θέλει να κρατήσει κάτι κρυφό, το επιτυγχάνει όπως άλλωστε συνέβη και στην περίπτωση με το πρόσωπο της νέας προέδρου της Δημοκρατίας