Ανάπτυξη 6,5% το 2022 - «Βλέπει» μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα
Citi

Ανάπτυξη 6,5% το 2022 - «Βλέπει» μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

Πολύ καλές χαρακτηρίζει τις πιθανότητες επιτυχίας του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης η Citi, τονίζοντας παράλληλα σε σημερινή της έκθεση, ότι δεδομένου του μεγάλου επενδυτικού κενού και των μεταρρυθμίσεων που μπορούν να γίνουν, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα την επόμενη εξαετία.

Πιο αναλυτικά, η Citi προβλέπει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί κατά 4,1% το 2021 και θα εκτιναχθεί στο 6,5% το 2022, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που τοποθετείται για το 2022 στο 4,4%. Είναι χαρακτηριστικό ότι του χρόνου η Γερμανία προβλέπεται να σημειώσει ανάπτυξη 4,6%, η Γαλλία 3,5%, η Ιταλία 4,4% και η Ισπανία 5,9%.

Όπως τονίζει η αμερικανική τράπεζα, η ελληνική οικονομία παρά τη μεγάλη εξάρτησή της από τον τουριστικό κλάδο, κατάφερε να σημειώσει συρρίκνωση του ΑΕΠ παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρώπη, χάρη στην ανθεκτικότητα της εγχώριας ζήτησης. Η επιστροφή των τουριστών θα προσφέρει στήριξη στο ΑΕΠ κατά τη διάρκεια στο β’ εξαμήνου, ενώ οι άφθονοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα προσφέρουν στήριξη στην ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης δεσμεύει τους περισσότερους πόρους στην Ευρωζώνη, ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς αντιστοιχούν στο 16% για τα επόμενα 6 χρόνια, εκ των οποίων το μεγαλύτερο κομμάτι (περίπου το 10%) είναι επιδοτήσεις.

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, υπογραμμίζει η Citi, έχει πολύ καλές πιθανότητες να πετύχει τους βασικούς του στόχους. Η ώθηση του ΑΕΠ θα είναι σημαντικά με την ΤτΕ να εκτιμά ότι θα φτάσει στις 7 ποσοστιαίες μονάδες το 2026, προσθέτοντας περίπου 1,5 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως.