Αναμονή ωρών στα πρατήρια της χώρας με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου

Αναμονή ωρών στα πρατήρια της χώρας με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου

Φαντάζει εξωπραγματικό αλλά στην χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη, την Βενεζουέλα, οι οδηγοί περιμένουν ακόμα και 24 ώρες, για να φουλάρουν βενζίνη.

Χαρακτηριστικά, η αμερικανική διαστημική εταιρία Maxar Technologies υπολόγισε μέσω δορυφόρου πως οι ουρές σε γειτονιές της πρωτεύουσας Καράκας φτάνουν ακόμα και τα 1,6 χιλιόμετρα.

Οι ειδικοί του ενεργειακού σκηνικού της χώρας, αναφέρουν πως η κυβέρνηση του Νικόλας Μαδουρο δεν έχει το χρήμα που χρειάζεται ώστε να εισάγει τα βασικά συστατικά της διύλισης πετρελαίου και να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Τα στοιχεία μάλιστα από την ClipperData μια εταιρεία αναλύσεων πετρελαίου αναφέρουν ότι τον Μάρτιο του 2020, η Βενεζουέλα εισήγαγε 48.000 βαρέλια διύλισης πετρελαίου από 179.000 βαρέλια τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους.

Η παραπάνω κατάσταση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κατάρρευση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA, τα έσοδα της οποίας αντιστοιχούν περίπου στο 95% των συνολικών εσόδων του καθεστώτος του Καράκας. Τα διυλιστήριά της λειτουργούν πλέον περίπου στο 40%-50% της δυναμικότητας τους, ενώ η παραγωγή έχει πέσει 37% μέσα σε έναν χρόνο, αποδίδοντας περίπου 1 εκατ. βαρέλια τη μέρα. Υπολογίζεται ότι τα συνολικά χρέη της PDVSA ανέρχονται στα 56 δισ. δολάρια εκ των οποίων αρκετά οφείλονται σε εταιρείες που αναλαμβάνουν τις εργασίες εξόρυξης.

Τα περισσότερα από τα μηχανήματά της είναι απαρχαιωμένα και οι εγκαταστάσεις παραγωγής της δεν επαρκούν. Υπάλληλοι της εταιρείας που παραιτήθηκαν έλεγαν σε συνεντεύξεις ότι δεν είχαν κάνει εργασίες συντήρησης από το 1999. Παράλληλα, από τον Μάρτιο του 2019, τα συνεχόμενα μπλακ αουτ στην ηλεκτροδότηση έχουν επιδεινώσει την κατάσταση.

Ρόλο στην επιδείνωση της κατάστασης παίζουν και οι αμερικανικές κυρώσεις που έχει επιβάλλει εδώ και καιρό η κυβέρνηση Τραμπ. Βέβαια για την πλευρά του Μαδουρο η μόνιμη δικαιολογία είναι ότι η κρίση στην παραγωγή οφείλεται για στη διαφθορά από πρώην διευθυντές και στις όλο και πιο οδυνηρές κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Για τον παραπάνω λόγο πάντως οδηγήθηκε σε απόσυρση από την χώρα, ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft ο οποίος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι διακόπτει τη δραστηριότητά του στη Βενεζουέλα. Η απόφαση της ρωσικής εταιρείας αποτελεί ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα για το καθεστώς Μαδουρο, αφού εδώ και αρκετά χρόνια αποτελούσε ένα από τα βασικότερα στηρίγματα του καθεστώτος.