Αναμονή νέων και αναπτέρωση ενδιαφέροντος στο Χρηματιστήριο

Αναμονή νέων και αναπτέρωση ενδιαφέροντος στο Χρηματιστήριο

Η νέα καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας (lockdown) είναι γεγονός, χωρίς να ξαφνιάσει την αγορά η οποία διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα διαπραγμάτευσης με την προηγούμενη εβδομάδα. Αν και ακόμα η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα είναι επιβαρυμένη η τάση των κρουσμάτων σε χώρες με σημαντικό οικονομικό στίγμα έχει καθαρά πτωτική εικόνα.

Όσο οι εμβολιασμοί αυξάνονται η ανοσία των πολιτών βελτιώνεται, ειδικά στο ευαίσθητο κομμάτι του πληθυσμού με αποτέλεσμα τα νούμερα να παρουσιάζουν αισθητή αποκλιμάκωση. Διεθνώς οι επενδυτές αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει συντελεσθεί στον τομέα των εμβολιασμών και αυτό δικαιολογεί την ανθεκτικότητα των αγορών παρά την καταγραφή συνεχών ιστορικών υψηλών.

Την ίδια στιγμή η ρευστότητα που διοχετεύεται στο σύστημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τις κεντρικές τράπεζες, λειτουργεί σαν δίχτυ ασφαλείας στα Χρηματιστήρια απέναντι στις αβεβαιότητες που έχει προκαλέσει η πολύμηνη διατάραξη της δραστηριότητας σε πολλούς οικονομικούς κλάδους (Εμπόριο, Τουρισμός, Μεταφορές κλπ).

Στο εσωτερικό το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον σε πιο παραγωγικές συζητήσεις όπως η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, οι εκδόσεις ομολογιακών δανείων και η ολοκλήρωση των νομοσχεδίων για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Οι ζυμώσεις για τις σκοπούμενες εταιρικές πράξεις έχουν ξεκινήσει αφυπνίζοντας και τμήμα της επενδυτικής κοινότητας που αν και κινείται επιλεκτικά ακόμα, φαίνεται να διατηρεί σε επαφή με τα εγχώρια επιχειρηματικά δρώμενα.

Σε αυτούς τους επενδυτές αποδίδεται η κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο, την ΔΕΗ, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και φυσικά την Coca Cola η οποία έδειξε αντοχή και προσαρμοστικότητα στις δύσκολες συνθήκες του 2020 στις πρόσφατες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων. Ο ορίζοντας νέων σταδιακά πυκνώνει με πολλές αφορμές σε κοντινό χρονικό διάστημα που θα δώσουν ένα διαφορετικό και πιο ενδιαφέρον στίγμα πέρα από την μονότονη αναφορά των στατιστικών της πανδημίας.

Η τεχνική εικόνα 

Τεχνικά η διαγραμματική εικόνα βελτιώθηκε αναστέλλοντας το σενάριο των 710 μονάδων χωρίς ωστόσο ο Γενικός Δείκτης να ανακτήσει το σημείο καμπής των 780 μονάδων. Πλέον στο σημείο αυτό συναντιόνται οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών ορίζοντας την βασική αντίσταση στο δρόμο για τις 800 μονάδες.

Στα καλά νέα για τους αγοραστές είναι η επιστροφή του MACD σε θέση αγορών για πρώτη φορά μέσα στο 2021 και η αισθητή βελτίωση των συναλλαγών οι οποίες σταθεροποιήθηκαν πάνω από τα 55 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση δηλώνοντας αύξηση του ενδιαφέροντος. Σε ανοδική τροχιά επέστρεψε και ο RSI ο οποίος κινείται σε ουδέτερα επίπεδα.

Συμπερασματικά η τεχνική εικόνα υποδηλώνει μια προσωρινή ανακωχή καθώς ακόμα δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για κίνηση προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Το σπάσιμο αυτής της ισορροπίας πάνω από τις 780 ή κάτω από τις 750 θα απελευθερώσει δυνάμεις δίνοντας περισσότερο δυναμική στην κατεύθυνση της τάσης.

Η νέα εβδομάδα

Οι αγορές της Αμερικής θα είναι κλειστές την ερχόμενη Δευτέρα ενώ το μεσημέρι θα λάβει χώρα το τακτικό Eurogroup. Την Τρίτη οι μέτοχοι της Ευρωπαϊκής Πίστης θα αποφασίσουν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση της ακύρωση των ιδίων μετοχών της εταιρείας. Την ερχόμενη Πέμπτη η Μυτιληναίος διοργανώνει παρουσίαση με θέμα την υπεύθυνη επένδυση (ESG) στην οποία θα αναλυθούν οι στόχοι και οι προοπτικές των νέων δραστηριοτήτων της πράσινης οικονομίας στις οποία πλέον έχει εισέλθει ο όμιλος. Την ερχόμενη Παρασκευή τέλος λήγουν οι σειρές παραγώγων για το μήνα Φεβρουάριο.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.