ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1952η
Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

Ανάμεσα σε Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο πλέει το τουρκικό πλοίο Τσεσμέ

Ανάμεσα σε Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο πλέει το τουρκικό πλοίο Τσεσμέ

Στην περιοχή των διεθνών υδάτων, ανάμεσα στα νησιά της Λήμνου και του Άγιου Ευστράτιου συνεχίζει την πλεύση του το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Τσεσμέ, το οποίο, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της γείτονας χώρας, θα βρίσκεται εντός της θαλάσσιας περιοχής στο κεντρικό Αιγαίο μέχρι τις 2 Μαρτίου.

Έχοντας κλείσει πάνω από 13 ώρες διάπλους εντός της διεθνής περιοχής του Αιγαίου και χωρίς τη συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων, το Τσεσμέ συνεχίζει να κινείται με χαμηλή ταχύτητα, ενώ παρακολουθείται διακριτικά από σκάφος του Λιμενικού.

Να σημειωθεί ότι οι υδρογραφικές έρευνες που πραγματοποιεί δεν έχουν σχέση με τις σεισμογραφικές έρευνες και την υφαλοκρηπίδα  και αφορούν τη στήλη ύδατος.

Όμως στη συγκεκριμένη περιοχή που βρίσκεται στο κέντρο του Αιγαίου και υπερβαίνει ακόμη και τις πάγιες και κλασικές διεκδικήσεις της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας, που φθάνουν μέχρι τον 25ο Μεσημβρινό, η ευθύνη για την άσκηση αρμοδιοτήτων και δικαιοδοσιών ανήκει στην Ελλάδα.

Συνεπώς εάν η Τουρκία ήθελε να πραγματοποιήσει υδρογραφικές έρευνες θα έπρεπε να απευθυνθεί στην Ελλάδα, προκειμένου να εκδώσει τη σχετική NAVTEX, κάτι το οποίο δεν έγινε, ενώ αντιθέτως εξέδωσε τουρκική NAVTEX.