Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: Αναμένονται «ενθαρρυντικά» νέα για το εμβόλιο

Αναμένονται «ενθαρρυντικά» νέα για το εμβόλιο

Θετικά νέα από τις αρχικές δοκιμές του εμβολίου αναμένεται να ανακοινώσει στις 20 Ιουλίου το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο συνεργάζεται με την βρετανική φαρμακευτική AstraZeneca. 

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ιατρική επιθεώρηση The Lancet «την ερχόμενη Δευτέρα θα δημοσιεύσει τα πολυαναμενόμενα στοιχεία από την πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου που εξελίσσουν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η φαρμακευτική εταιρεία Astrazeneca για την ασθένεια Covid-19».

«Αναμένουμε ότι αυτή η εργασία, η οποία βρίσκεται στην τελική φάση της σύνταξης και της προετοιμασίας της, να δοθεί την Δευτέρα, 20 Ιουλίου, για άμεση δημοσίευση», δήλωσε εκπρόσωπος του επιστημονικού περιοδικού.

Νωρίτερα το βρετανικό μέσο ITV ανέφερε ότι στις κλινικές δοκιμές το εμβόλιο δημιούργησε ικανοποιητικό αριθμό αντισωμάτων.

To κρίσιμο στάδιο, σύμφωνα με ερευνητές που επικαλείται το μέσο, είναι τα αποτελέσματα από την φάση ΙΙΙ που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ιικό επίκεντρο της Βραζιλίας καθώς από εκεί θα εξαχθούν συμπεράσματα τόσο για την ασφάλεια όσο και για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

«Όλοι επικεντρώνονται στα αντισώματα, αλλά υπάρχει ένα αυξανόμενο πλήθος στοιχείων που υποδηλώνουν ότι η απόκριση των Τ-κυττάρων είναι σημαντική στην άμυνα έναντι του κορονοϊού», ανάφερε στο ITV ένας ερευνητής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι είχε αναφερθεί και καιρό στις θετικές προοπτικές για τα υπό δοκιμή εμβόλια των εταιρειών Moderna και αυτό της Οξφόρδης με την AstraZeneca.

Εάν το εμβόλιο της Οξφόρδης αποδειχθεί αποτελεσματικό, θα μπορούσε να τεθεί σε μαζική παραγωγή από τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε ακόμα:

Moderna: «Ισχυρή ανοσία» από το πειραματικό εμβόλιο

Ρωσικό εμβόλιο κατά του Covid-19 δοκιμάσθηκε με επιτυχία σε εθελοντές