IEA: «Βουτιά» έως και 20% στις επενδύσεις στην ενέργεια

IEA: «Βουτιά» έως και 20% στις επενδύσεις στην ενέργεια

«Βουτιά» 20% ή 400 δισ. δολάρια αναμένεται να καταγράψουν οι παγκόσμιες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας το 2020, λόγω της κρίσης του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), στη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την ενεργειακή ασφάλεια και τη μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας, σύμφωνα με την IEA. 

Στις αρχές του έτους οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας όδευαν προς μία άνοδο 2% για το 2020, τη μεγαλύτερη ανάπτυξη εδώ και έξι χρόνια, ενώ το 2019 οι επενδύσεις έφτασαν τα 1,8 τρισ. δολάρια.

«Η ιστορική πτώση στις παγκόσμιες επενδύσεις στην ενέργεια είναι πολύ ανησυχητική για πολλούς λόγους», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ.

«Σημαίνει απώλειες θέσεων εργασίας και οικονομικών ευκαιριών σήμερα, αλλά και απώλεια ενεργειακών αποθεμάτων που πιθανότατα θα χρειαστούμε αύριο, που η οικονομία θα ανακάμψει», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να βλάψει τη μετάβαση προς πιο καθαρή ενέργεια.

Οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 1/3 σχεδόν, ενώ σύμφωνα με την IEA, αν οι επενδύσεις πετρελαίου παραμείνουν στα επίπεδα του 2020, η παγκόσμια προσφορά το 2025 θα είναι μειωμένη κατά 9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δημιουργώντας τον κίνδυνο για πιο κλειστές αγορές αν η ζήτηση επανέλθει στα επίπεδα προ κρίσης.