Αναμένεται μεταφορά ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο
Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν

Αναμένεται μεταφορά ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο

Πρόκειται για «1.600 ασυνόδευτους ανήλικους (…) Οι πρώτοι θα πάνε την επόμενη εβδομάδα πιθανώς στο Λουξεμβούργο», σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF.

Όπως ανέφερε η ντερ Λάιεν «Οκτώ χώρες έχουν δηλώσει έτοιμες» να παραλάβουν αυτά τα παιδιά και πρόσθεσε ότι «Είμαστε πολύ, πολύ ευγνώμονες» που αυτές οι χώρες δέχτηκαν να αναλάβουν τους ανηλίκους. Ωστόσο η πρόεδρος της Κομισιόν δεν παρείχε καμία επιπλέον πληροφορήση ούτε για το πόσοι ασυνόδευτοι ανήλικοι θα σταλούν αρχικά στο Λουξεμβούργο, αλλά ούτε και όρισε την ακριβή ημερομηνία. 

Εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ζητούν εκκένωση των καταυλισμών στα ελληνικά νησιά, εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, φοβούμενοι πως η νόσος ενδέχεται να εξαπλωθεί  και σε αυτούς τους χώρους όπου εκ των πραγμάτων είναι ανέφικτο να τηρηθούν οι απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και η κοινωνική αποστασιοποίηση. Μάλιστα, η πρόεδρος της Κομισιόν εκτίμησε πως «δεν είναι παρά ζήτημα χρόνου» να φτάσει ο νέος κορονοϊός και στα κέντρα αυτά.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Μαρτίου η γερμανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι μια ομάδα χωρών της ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να δεχτεί έως και 1.500 ασυνόδευτα παιδιά και συγκεκριμένα ανηλίκους οι οποίοι είτε χρήζουν επειγόντως νοσηλείας επειδή πάσχουν από κάποια ασθένεια ή για ασυνόδευτα παιδιά κάτω των 14 ετών, στην πλειονότητά τους κορίτσια.