Ανακοίνωση Κομισιόν - Βρετανίας για «κοινά βήματα» στις προμήθειες εμβολίων

Ανακοίνωση Κομισιόν - Βρετανίας για «κοινά βήματα» στις προμήθειες εμβολίων

Σε μια κίνηση κατευνασμού η Βρετανική κυβέρνηση και η Κομισιόν προχώρησαν σε κοινή ανακοίνωση για το επίμαχο ζήτημα των εμβολίων το οποίο είχε κλιμακώσει την ένταση ανάμεσα στις δύο όχθες της Μάγχης.

«Αντιμετωπίζουμε την ίδια πανδημία και το τρίτο κύμα καθιστά ακόμη πιο σημαντική τη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας. Συζητήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε μια αμοιβαία επωφελής σχέση στο ζήτημα του COVID-19. Λαμβάνοντας υπόψη τις αλληλεξαρτήσεις μας, εργαζόμαστε σε συγκεκριμένα βήματα που μπορούμε να κάνουμε - βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα - για να δημιουργήσουμε μια win-win κατάσταση και να επεκτείνουμε την προσφορά εμβολίων για όλους τους πολίτες», αναφέρει η ανακοίνωση Κομισιόν - Βρετανίας.

«Τελικά, η διαφάνεια και η παγκόσμια συνεργασία όλων των χωρών θα είναι καθοριστικής σημασίας για να ξεπεραστεί η πανδημία και να εξασφαλιστεί καλύτερη προετοιμασία για την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας» καταλήγει η ανακοίνωση η οποία έρχεται λίγες ώρες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισήγαγε τις αρχές της αμοιβαιότητας και της αναλογικότητας στα κριτήρια του μηχανισμού που παρακολουθεί για τις εξαγωγές εμβολίων COVID-19.

Με φόντο τα παραπάνω, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε θα συνομιλήσουν, μέσω τηλεδιάσκεψης, αύριο και μεθαύριο, μετά την αποκάλυψη ότι περίπου 29 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της AstraZeneca, μέρος των οποίων προορίζονταν για το Ηνωμένο Βασίλειο, βρέθηκαν κρυμμένες σε εγκαταστάσεις της αγγλο-σουηδικής εταιρείας στη Ρώμη. Η τεράστια αυτή ποσότητα, που αντιστοιχεί στο σύνολο των εμβολίων έχει παραδώσει έως τώρα η φαρμακευτική εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακαλύφθηκε έπειτα από επιθεώρηση των ιταλικών αρχών κατ' εντολή του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, ο οποίος ήθελε να εξακριβώσει τι ακριβώς παράγει η AstraZeneca εντός ευρωπαϊκού εδάφους.

Ενώ η αγγλο-σουηδική εταιρεία δεν μπόρεσε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με τον αριθμό των δόσεων εμβολίου κατά της Covid-19 που θα παρέδιδε στην Ε.Ε, οι Βρυξέλλες αναρωτιούνται, εύλογα, για τον προορισμό αυτού του τεράστιου αποθέματος.

AP Photo/Christophe Ena