Ανακοινώνει μέτρα η κυβέρνηση μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup

Ανακοινώνει μέτρα η κυβέρνηση μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup

Πακέτο μέτρων αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση αμέσως μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup το οποίο θα στοχεύει στην τόνωση των επιχειρήσεων και εν μέρει των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις προκειμένου να μπορέσουν να δανεισθούν «φθηνά», δηλαδή με χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια, ανάλογα με το βάθος του προβλήματος.

Επίσης, θα παραταθούν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα που προβλέπουν την παράταση του μέτρου της αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων αλλά και πάγωμα των δόσεων για οφειλές προς τις τράπεζες και τις εφορίες, για ένα ακόμη τετράμηνο.

Τα ελληνικά δημοσιονομικά μέτρα θα συζητηθούν στο Eurogroup, το οποίο συνεδριάζει σήμερα (με βιντεοκλήση) για να επαναξιολογήσει την κατάσταση των οικονομικών της ευρωζώνης και να λάβει δραστικές αποφάσεις για την αντιμετώπισή της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωζώνη θα ανακοινώσει και αναστολή του συμφώνου σταθερότητας η διαφοτερικα μεγαλύτερη ευελιξία στους προυπολογισμους

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να παρουσιάσει στους ομολόγους του τα προβλήματα που έχουν ήδη δημιουργηθεί ζητώντας από τους εταίρους ευελιξία στον υπολογισμό του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όχι μόνο των προσφυγικών δαπανών αλλά και αυτών για τον κορονοϊό.

Αυτό είναι κάτι το οποίο έχουν ζητήσει και οι άλλες χώρες που δεσμεύονται από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Εχουν δηλαδή ζητήσει την εξαίρεση των έκτακτων αυτών δαπανών από τις μετρήσεις για έλλειμμα 3% του ΑΕΠ.

Οπως οι άλλες χώρες έτσι και η Ελλάδα έχει ανάγκη από δημοσιονομικό χώρο αναφέρει ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών εκφράζοντας της σιγουριά ότι όλα τα μέτρα που ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση θα εγκριθούν. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι η κυβέρνηση με νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου εκταμιεύει επιπλέον 200 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών στην Υγεία (υγειονομικό υλικό, 2.000 προσλήψεις σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ), ενώ σε 200-250 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα μέτρα επιδότησης των πολιτών που εργάζονται σε εταιρείες οι οποίες έκλεισαν με κυβερνητική εντολή. Οι εργαζόμενοι θα έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη από το κράτος για το χρονικό διάστημα που θα είναι εκτός δουλειάς. Το πακέτο θα διανθιστεί με μέτρα που θα ενισχύουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, όπως η πρόσβαση σε φτηνό δανεισμό ή η αναστολή πληρωμής των οφειλών σε τράπεζες (δόσεις δανείων) και Εφορία (δόσεις τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών). Ωστόσο, ακόμα δεν φαίνεται να αντιμετωπίζονται με κάποια παράταση η οφειλές των φυσικών προσώπων στο δημόσιο και τα ταμεία, Η κυβέρνηση θεωρεί τα θέμα αγκάθι και φοβάται προς το παρόν να το ανοίξει, αν και όπως όλα δείχνουν θα αναγκασθεί από τις εξελίξεις.

Πρόκειται για έναν λογαριασμό ο οποίος θα αυξηθεί απότομα στο αμέσως επόμενο διάστημα εφόσον επιβεβαιωθούν οι φόβοι για κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων μέσα στον Απρίλιο. Και εφόσον συνεχισθεί η ζημιά θα ξεπεράσει τα 3-4 δις. ευρώ.