Κλιμακώνεται ο «εμφύλιος» στο δικαστικό σώμα για τον Κουφοντίνα - Τι λέει ο πρώην ΓΓ Ν.Σαλάτας

Κλιμακώνεται ο «εμφύλιος» στο δικαστικό σώμα για τον Κουφοντίνα - Τι λέει ο πρώην ΓΓ Ν.Σαλάτας

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στους κόλπους του δικαστικού σώματος για την υπόθεση Κουφοντίνα. Μερικά 24ωρα μετά την παραίτηση του αντιεισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου από την Ένωση Δικαστών & Εισαγγελέων, τις αιχμές μελών του φορέα κατά της διοίκησης του προεδρείου για τη γενικότερη στάση του απέναντι στην υπόθεση Κουφοντίνα, όπως και του Προέδρου Εφετών στο Liberal.gr ότι παραβιάστηκε η οφειλόμενη ουδετερότητα που πρέπει να διέπει την συμπεριφορά των δικαστικών λειτουργών, σήμερα θέση πήρε ένας ακόμη δικαστικός.

Σε επιστολή του, ο πρώην γενικός γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Νικόλαος Σαλάτας, ζητάει την ανάκληση της προ ημερών ανακοίνωσης της ΕΔΕ για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι κανείς δικαστής δεν θα έπρεπε να λάβει θέση «σε αυτή την εκκρεμή υπόθεση, η οποία αναμφισβήτητα έχει και πολιτικές προεκτάσεις».

Αναφερόμενος στον σημερινό πρόεδρο της ΕΔΕ Χριστόφορο Σεβαστίση, ο κ. Σαλάτας αναφέρει: «Από την αρχή της θητείας αυτής και ελεύθερος εκ της μη συμμετοχής στο προεδρείο των άλλων δύο ομάδων (κ. Λυμπερόπουλου και της δικής μου) και ως εκ τούτου έχοντας την δυνατότητα να κάνει ό,τι θέλει, νομίζοντας ότι η Ένωση είναι προσωπική υπόθεση, ευτέλισε τον θεσμό της Ένωσής μας με διάφορες ανακοινώσεις επί ποικίλων θεμάτων, κινούμενος εκτός των σκοπών της Ένωσης, τις περισσότερες φορές, με αποκορύφωμα την τελευταία από 24-2-2021 επικίνδυνη και επιλεκτική ανακοίνωσή του, με αποτέλεσμα να την απαξιώσει στα μάτια αυτών (και ήταν πολλοί), οι οποίοι την θαύμαζαν και κυρίως την εσέβοντο».

Τέλος, ο κ. Σαλάτας αναφέρει: «Συνυπογράφω το από 26-2-2021 κείμενο των μελών της Ένωσης περί ανάκλησης της τελευταίας ως άνω ανακοίνωσης - Δελτίο Τύπου, με σκοπό ο Πρόεδρος της Ένωσης και οι υπόλοιποι της ομάδας του (άραγε συμφωνούν όλοι με τις τουλάχιστον άκαιρες αυτές τοποθετήσεις;) μήπως και καταλάβουν τον ρόλο τους και τον προορισμό τους».

 Yπενθυμίζεται πως εμφύλιος μαίνεται στους κόλπους της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με ευθείες βολές για τη «γενικότερη στάση του προεδρείου απέναντι στα φαινόμενα της βίας και της τρομοκρατίας» κι όλα αυτά στην σκιά της παραίτησης του αντιεισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου, όπως αποκαλύπτει ανακοίνωση μελών του οργάνου που δημοσιεύει το dikastiko.gr.

Αφορμή, η επιστολή του προεδρείου που ζητούσε από την πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της στο αίτημα Κουφοντίνα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Δημοκρατία έχει σταθερά θεμέλια και ισχυρούς θεσμούς που της επιτρέπουν να συνδυάζει την απαίτηση συμμόρφωσης στους νόμους με την τήρηση των αρχών του ανθρωπισμού». Επιστολή που πυροδότησε την σημερινή παραίτηση από την Ένωση Δικαστών του Ισ. Ντογιάκου, θύμα ο ίδιος τρομοκρατικής επίθεσης, ο οποίος τονίζει ότι «η ενέργεια αυτή κλονίζει το κύρος της Δικαιοσύνης», ενώ μέλη του ΔΣ, ανακοίνωσαν πως συλλέγουν υπογραφές για τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, εξαπολύοντας σκληρές κουβέντες κατά του προέδρου της Ένωσης Χρ. Σεβαστίδη.

 Αντιστοίχως, τον χρυσό κανόνα της οφειλόμενης ουδετερότητας που πρέπει να διέπει τη συμπεριφορά των δικαστικών λειτουργών απέναντι σε κάθε κρινόμενη υπόθεση και σε κάθε διάδικο, παραβίασε η προ ημερών ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τον Δ. Κουφοντίνα, αναφέρει στο liberal.gr ο Πρόεδρος Εφετών, Παναγιώτης Λυμπερόπουλος.

Επισημαίνει ότι στο Δικαστικό Σώμα επικρατεί αναταραχή με αφορμή τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, όπου, όπως λέει, δημοσιοποιούνται αντιδράσεις οι οποίες στις προσεχείς ημέρες θα γίνουν ακόμα περισσότερες, ακόμα πιο έντονες.

Η ηγεσία της Ένωσης Δικαστών, όπως τονίζει, παρενέβη ουσιαστικά στο δικαιοδοτικό έργο συναδέλφων του, υποδεικνύοντας τους στην ουσία το πως πρέπει να αποφασίσουν. Τούτο συνιστά προσβολή της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας τους.