Ανακαλούνται 5 εκατ. πετρελαιοκίνητα οχήματα στη Γερμανία για βελτιώσεις

Ανακαλούνται 5 εκατ. πετρελαιοκίνητα οχήματα στη Γερμανία για βελτιώσεις

Περισσότερα από 5 εκατ. οχήματα (τα 2,5 εκατ. της VW) με κινητήρες πετρελαίου που κυκλοφορούν στην Γερμανία θα υποστούν βελτιώσεις στο λογισμικό τους, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη κατά τη σημερινή «σύνοδο κορυφής» του Βερολίνου. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι θα επέλθει σημαντική μείωση στις εκπομπές ρυπογόνων αερίων και ουσιών, κυρίως των οξειδίων του αζώτου, κατά 25-30%.

Όπως ανέφερε η Ομοσπονδία των Γερμανικών Αυτοκινητοβιομηχανιών (VDA), μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κρατιδίων, η απόφαση αφορά οχήματα που υπάγονται στις κατηγορίες εκπομπών Euro 5 και Euro 6, ενώ οι κάτοχοί τους δεν πρόκειται να έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση, καθώς το κόστος θα αναληφθεί εξ'' ολοκλήρου από τις εταιρείες. Επίσης, δίνεται η διαβεβαίωση ότι οι βελτιώσεις, που θα γίνουν με τη διαδικασία των προγραμματισμένων ανακλήσεων, δεν θα έχουν καμία επίπτωση ούτε στις επιδόσεις ούτε στην κατανάλωση καυσίμου των οχημάτων -ούτε, βεβαίως, στη διάρκεια ζωής τους.

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις που αφορούν την αυτοκινητοβιομηχανία έχουν εξαιρετική σημασία για τη γερμανική οικονομία, καθώς ο κλάδος αποτελεί κυριολεκτικά την ατμομηχανή των εξαγωγών, συνεισφέροντας ετησίως 228 δισ. ευρώ. Το διακύβευμα είναι μεγάλο καθώς η Βρετανία και η Γαλλία έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους να προχωρήσουν εντέλει σε απαγόρευση όλων των οχημάτων ντίζελ και βενζίνης, ενώ οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες BMW, Daimler, Audi, Porsche και VW αποτελούν αντικείμενο έρευνας από τις ευρωπαϊκές Αρχές μετά από καταγγελίες για αθέμιτη σύμπραξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, οι πωλήσεις πετρελαιοκίνητων οχημάτων στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 12,7% τον Ιούλιο. Έτσι, η κατηγορία αυτή αντιστοιχεί μόνο στο 40,5% των νέων πωλήσεων στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων της Ευρώπης, έναντι 46% στα τέλη του περασμένου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή συνάντηση καθυστέρησε και μεταφέρθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς ακτιβιστές της οργάνωσης Greenpeace είχαν κρεμάσει σήμερα ένα πανό στην πρόσοψη του υπουργείου Μεταφορών που έγραφε "Καλωσήρθατε στο Φορτ Νοξ", κάνοντας λογοπαίγνιο με το σύμβολο NOx των οξειδίων του αζώτου που εκπέμπτουν τα οχήματα ντίζελ.

 

Φωτογραφία: SOOC